NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Asen - Bautista iskoristio sudar Topraka i Reje

WSBK Asen – Bautista iskoristio sudar Topraka i Reje

-

Kakav WSBK šampionat imamo ove godine! Rej i Toprak su nastavili tamo gde su stali prošle sezone. Oštri dueli bez pardona. Međutim, za razliku od svih prethodnih duela, druga WSBK trka na stazi Asen donela je jedan presedan. Po prvi put je kontak između Reje i Topraka prouzrokovao pad i to ne jednog, već oba vozača!

Pre nego što stignemo do druge WSBK trke, ima mnogo dešavanja sa staze Asen koja treba proći. Na treninzima su glavnu reč vodili Reja, Toprak i Bautista, dok je najbrži krug na kvalifikacijama izvezao Toprak i tako došao do pol pozicije.

Rej i Asen u magičnoj kombinaciji

Prva trka je bila poslastica za gledanje. Rej, Bautista i Toprak su bili klasa za sebe i brzo su se odvojili od ostalih vozača. Toprak i Lokateli su poveli trku, ali su se ubrzo stvari vratile u “normalu” jer su Bautista i Rej uspeli da stignu Topraka i tokom cele trke su bili svoju sopstvenu bitku razmenjujući pozicije u borbi za pobedu.

Međutim, Asen je očigledno jedna od onih staza na kojoj Rej ima za mrvicu više brzine od ostalih vozača. Iako je Toprak vodio veći deo trke, pred sam kraj nije imao dovoljno brz ritam. Prvo ga je prestigao Rej, a zatim i Bautista. Bautista nije puštao Reju iz vida i u poslednjem krugu je foto finiš odlučivao pobednika. Rej je imao malo bolji izlaz iz krivine i uspeo je da se odupre Bautisti koji je morao da se zadovolji drugom pozicijom.

WSBK Asen
Rej predvodi kolonu Foto: Kawasaki

(Ne)zaslužena kazna za Bautistu na superpol trci

Toprak je ponovo odlično startovao i poveo superpol trku, ispred Alvara Bautiste i Aleks Louza, dok je Rej bio četvrti na startu. Rej je brzo uspeo da prestigne svog timskog kolegu i ponovo smo imali zabavu koju su priredila tri najbrža vozača u WSBK šampionatu.

Pored nekoliko razmena pozicija između Reja, Bautiste i Topraka, pobeda se ponovo odlučivala u poslednjem krugu i ponovo je Rej uspeo da pobedi Bautistu.

Tu počinje blaga drama. Naime, Bautista je na izlazu iz poslednje šikane bio tačno na samom rubu ivičnjaka. Na snimku se vidi da guma nije sišla na zelenu površinu, ali je senzor u gumi detektovao kao da je guma sišla. Zbog toga je Bautista dobio kaznu pomeranja za jednu poziciju, što je značilo da je u finalnom rezultatu Toprak unapređen na drugu poziciju, a Bautista na treću.

WSBK Asen
100. pobeda za Reju na Kawasakiju Foto: Kawasaki

Pobeda na drugoj trci je značila i da je Rej zabeležio svoju 100. pobedu za Kawasaki.

Sudar titana, Bautista oberučke prihvatio poklon

Na drugoj trci su Toprak i Lokateli imali odličan start, Bautista je zadržao treću poziciju, a na četvrto mesto se odlično probio Iker Lekuona na Hondi. Rej nije imao tako dobar start i posle prvih krivina našao se na petoj poziciji.

Već posle 2-3 kruga, situacija je bila “normalna” i ponovo je započeo rat između Topraka, Reja i Bautiste.

A onda na 18. krugova pre kraja dogodio se incident koji je odlučio pobednika trke. Na ulazu u prvu krivinu Toprak je kasnije kočio, promašio teme krivine i otišao malo šire. Rej je to iskoristio, užao usko u krivinu i pokušao da prođe Topraka. U tom trenutku je došlo do kontakta i oba vozača su pala.

Rej je za pad krivio Topraka, Toprak Reju, ali je realno da se taj pad okarakteriše kao trkački incident. Oba vozača su tražila isti metar staze. S obzirom da su njih dvojica bez preterivanja imali minimum 100 bliskih duela, ovakav scenario se jednom morao dogoditi.

WSBK Asen
Foto: Yamaha Racing

Bautista se kroz iglene uši provukao da ne zakači motocikle Reje i Topraka i tu je na trenutak izgubio vodeću poziciju koju je posle povratio i lagano se odvezao do pobede. Što je još bitnije, zahvaljujući kiksu svoja dva rivala, Bautista je preuzeo vodeću poziciju u šampionatu.

Bautista iskoristio kik Topraka i Reje Foto: Ducati

Podijum su upotpunili Lokateli i Iker Lekuona na Hondi. Lekuona je dugo vozio na drugoj poziciji, ali je pred kraj trke potrošio gume, što je Lokateli iskoristio da ga prestigne za drugu poziciju. Lekuona je svakako bio srećan što je već na drugom trkačkom vikendu uspeo da dođe do svog prvog podijuma u WSBK šampionatu.

Lekuona došao do prvog podijuma Foto: Honda Racing Corporation

Agerter odličan na prvoj trci

U supersport kategoriji je sa prvo pozicije startovao Agerter, ali je na trci neko vreme vodio Bulega na Ducatiju. Agerter je kao po običaju nekoliko krugova proveo iza vodećih vozača, a onda je krenuo u napad.

Tokom trke se pali Baldasači i Onču, a za to vreme je Van Stralen vodio trku sve do 5 krugova pre kraja kada je Agerter napao i prestigao Van Stralena za vodeću poziciju. Ispostaviće se da je Agerter preticanje izvršio u zadnjem momentu, jer je nepun krug kasnije trka prekinuta zbog pada dva vozača.

Prema novim pravilima, pobednik je vozač koji prvi prođe kroz poslednji sektor merenja vremena. U ovom slučaju je Agerter prestigao Van Stralena u poslednjem momentu zbog čega mu je uručena pobeda. Treće mesto osvojio je Bulega na Ducatiju.

Foto: Yamaha Racing

Dvostruka pobeda za Agertera

Na drugoj trci Agerter ponovo nije imao dobar start i trku je pobeo Karikasulo na privatnom Ducatiju. Karikasulovo vođstvo nije dugo trajalo jer ga je ubrzo prestigao Čan Onču na Kawasakiju. Ončuovo vođstvo takođe nije dugo trajalo jer je njega prestigao raspoloženi Baldasari.

Taman kada se činilo da bi neko mogao da stane na put Agerteru, isti je pojačao ritam. Prvo je prestigao Ončua, a zatim na 10 krugova pre kraja prestigao je i Baldasarija. Baldasari jednostavno nije više imao guma ispod sebe i morao je da mahne belom zastavicom, a Agerter je doneo sebi i domaćoj Ten Kate ekipi drugu pobedu na domaćem terenu.

Treće mesto je na kraju usepo da obradni Onču na Kawsakiju, kojem je za vratom disao Bulega na Ducatiju.

Foto: Yamaha Racing

WSBK šampionat nakon trke na stazi Asen očekuje kraća pauza koja će trajati do 20. maja. Tada će se šampionat nastavi na stazi Portimao u Portugalu.

Za utiske i komentare o trkačkom vikendu na Asenu možete posetiti i temu na forumu.

Rezultati trka:

WSBK Asen
WSBK Asen – Rezultati prve trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Asen
WSBK Asen – Rezultati superpol trke Foto/Source: Worldsbk.com
WSBK Asen
WSBK Asen – Rezultati druge trke Foto/Source: Worldsbk.com
Rezultati prve supersport trke Foto/Source: Worldsbk.com
Rezultati druge supersport trke Foto/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.