NaslovnaMoto GaražaWSBK Assen - Ducati nedodirljiv

WSBK Assen – Ducati nedodirljiv

-

WSBK šampionat se vratio u Evropu i tokom vikenda je vožen trkački vikend na čuvenoj stazi Assen u Holandiji. Ne može se reći da je ovo bio preterano uzbudljiv vikend, ali se gledalo solidno trkanje u svim glasama. Doduše, neke neizvesnosti u borbi za pobedu je izostalo kako u WSBK tako i u WSS kategoriji.

Vreme je ove godine poslužilo i ceo trkački vikend je protekao po suvom vremenu, iako su oblaci pretili da prospu kišu.

Na kvalifikacijama je bilo zanimljivo, a najbrže vreme je postavio Bautista, ispred Reje i Topraka. Međutim, Bautista je dobio kaznu pomeranja za 3 pozicije zbog neodgovorne vožnje tokom kvalifikacija, tako je da prvu trku startovao sa 4. pozicije, dok je sprint trku startovao sa 1. mesta.
Pomeranjem Bautiste na 4. mesto, Rea je pomeren na prvo, Toprak na drugo, a Louz na treće mesto.

Bautista odlučnom vožnjom do pobede

Rea i Toprak su odlično startovali i činilo se da bi Rea mogao do pobede, budući da se činio daleko stabilnijim i opuštenijim za Razliku od Topraka koji se celog vikenda mučio sa podešavanjem motocikla. Bautista je nekoliko krugova proveo boreći se sa Louzom za treće mesto.

Kada je uspeo da prestigne Louza, Bautista je polako počeo da se približava Topraku i na 17. krugova pre kraja ga je prestigao za drugu poziciju. Zatim je Bautista stigao i do Reje. Nakon što je izgubi vodeću poziciju, Rea nije puštao Bautistu i nekoliko krugova mu je disao za vratom, sve do momenta dok nije potrošio prednju gumu i morao da popusti ritam.

Bautista je bio neumoljiv po pitanju ritma i preostale krugove je odvezao fantastično.

WSBK Assen
Foto: Kawasaki

Zanimljiva je bila i borba za četvrto mesto između Lokatelija i Basanija. Lokateli je u poslednjem krugu uspeo da prestigne Basanija za četvrto mesto, posle tesnog duela koji su vodili nekoliko krugova. Treba pohvaliti i Egertera koji je trku završio na 6. poziciji.

Napetija sprint trka

Sprint trka je imala dva kruga manje. Naime, u krugu za zagrevanje Loris Baz je imao tehnički problem sa njegovim BMW-om koji je ispustio ulje, te je start morao biti malo odložen.

Ponovo je Rea imao dobar start i poveo, ali je Bautista već u prvom krugu uspeo da vrati vodeću poziciju. Za razliku od prve trke kada se Bautista odvojio od Reje, ovog puta je Rea ostao uz Bautistu do kraja trke. Doduše, Rea ni u jednom momentu nije uspeo da pokaže točak Bautisti i da ga prestigne, te je Španac došao do nove pobede.

Toprak je sa trećeg mesta mogao samo da posmatra Bautistu i Reu jer nije imao ritam da se uključi u duel.

WSBK Assen
Foto: Ducati

Toprak mnogo bolji, Rea padom završio trku

Na drugoj trci Bautista nije omašio start i ovog puta je on poveo trku. Toprak i njegova ekipa su uspeli još malo da unaprede podešavanje motocikla i ovog puta je Turčin pokušao da stane na put Bautisti. To mu je donekle i uspelo kada je na kratko prestigao Bautistu, ali je Bautista odmah uzvratio.

Zatim je Rea uspeo da iskoristi duel Topraka i Bautiste i da se provuče na prvu poziciju. Ni Rea nije uspeo dugo da se zadrži na prvom mestu, jer je Bautsita ponovo izvršio preticanje. Rea je na startno ciljnom pravcu i kočenju za prvu krivinu izgubio i drugo mesto od Topraka.

U želji da ne izgubi kontakt sa vodećom dvojicom Rea je izgleda išao preko mogućnosti Kawasakija. Prednji kraj mu je proklizao i Kawasakijev as je trku završio u šljunku izgubivši bitne bodove za šampionat.

Toprak nije imao odgovor na Bautistine konstantno brze krugove te je Turčin bio zadovoljan drugom pozicijom i bodovima.

Bautista je došao do svoje 40. pobede u WSBK šampionatu, a Ducati do svoje 400. ukupne pobede u istoriji WSBK šampionata.

WSBK Assen
Foto: Yamaha

Treće mesto je osvojio Lokateli, a borba za četvrto mesto vodila se između Basanija i Egertera. Egerter je prestigao Basanija u poslednjoj šikani, ali je Basani ispravio motor i preko zelene površine uspeo da prođe cilje četvrti. Međutim, sudije trke su mu prema pravilu oduzele poziciju i četvrto mesto zasluženo dodelili Egerteru.

Tokom druge trke Van der Mark je doživeo težak “highside” pad prilikom kojeg je zadobio prelom leve butne kosti. Van der Mark je već operisan i sledi mu oporavak.

Trenutak kada Van der Mark pada Foto: Yamaha

Bulega dominirao u WSS kategoriji

Savršen trkački vikend za Ducati upotpunio je Nikolo Bulega koji je na Panigale V2 motociklu došao do pol pozicije, najbržeg kruga u trci i dve pobede. Bulegi niko nije uspeo ni na trenutak da parira i Italijan je obe trke završio sa velikom prednosti.

Na prvoj trci je drugu poziciju osvojio Šroter na MV Agusti posle odličnog probijanja i tempa u poslednjim krugovima. Treće mesto je zauzeo domaći vozač Glen Van Stralen. Onču je dugo držao drugo mesto, ali je potrošio gume i počeo da tone u poretku.

Podijum na drugoj trci su zaokružili Manci i Karikasulo sa minimalnim razmakom od 0,086 sekundi posle fantastične borbe tokom cele trke.

WSBK šampionat nakon posete staze Assen ima pauzu od dve nedelje, a zatim od 5. – 7. maja sledi trka na stazi Katalunja u Španiji.

Bautista i Bulega trenutno drže solidnu bodovnu prednost u WSBK i WSS šampionatu i konkurencija mora da da sve od sebe ukoliko želi da im stane na put.

Rezultati WSBK trkačkog vikenda na stazi Assen:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Assen
WSBK Assen, rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati sprint WSBK trke:

WSBK Assen
WSBK Assen, rezultati sprint WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Assen
WSBK Assen, rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve WSS trke:

WSBK Assen
WSBK Assen, rezultati prve WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSS trke:

WSBK Assen, rezultati druge WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.