NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 890 SMT - SMT se vratio na scenu!

KTM 890 SMT – SMT se vratio na scenu!

-

Posle par godina glasina i špijunskih fotografcija, KTM je konačno obelodanio 890 SMT! Svi se sa zadovoljstvom i danas okrećemo za strašnim 990 SMT modelom koji je vedrio i oblačio u svojoj klasi.

Tom rutom nastavlja novi 890 SMT koji nasleđuje agregat i još par stavki iz 890 Duke i 890 Adventure modela, ali se u KTM-u kunu da su učinili sve da 890 SMT nosi karakter i gen SMT generacije.

I dalje dvocilindraš, ali redni…

KTM ostaje veran konceptu dvocilindraša, ali ovog puta rednog LC8 agregata koji iz 889 cm3 isporučuje 103,6 KS na 8.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 100 Nm na 6.000 O/Min. Budući da 890 SMT deli agregat sa pomenutim Duke 890 i 890 Adventure, u KTM-u se kunu da isporuka snage nije ista i da 890 SMT dolazi sa daleko agresivnijom isporukom snage koja priliči jednom motociklu koji gravitira ka supermoto kategoriji.

KTM 890 SMT
Foto: Sebas Romero, KTM

U mirnijim vožnjama se KTM potrudio da učini motociklim štedljivijim, te deklarisana potrošnja iznosi 4,6 litara goriva na 100 km.

Najkvalitetnije ogibljenje i sportske gume

Cevasta šasija je zaštitni znak KTM-a i od nje se nisu odrekli ni na SMT-u. Već i vrapci na grani znaju da je WP ogibljenje u vlasništvu KTM-a, te 890 SMT poseduje WP APEX potpuno podesivu prednju viljušku sa hodom od 180 mm napred i WP APEX zadnjim amortizerom, koji je takođe potpuno podesiv. Ugao zadnjeg amortizera je promenjen kako bi se smestila duža zadnja viljuška, a to je uticalo i na visinu sedišta od 860 mm.

Na točkove prečnika 17″ su montirane Michelin PowerGP gume koje spadaju u red sportskih guma. Točkovi su napravljeni od laganih legura kako bi se neovešana masa smanjila na minimum, a samim tim povećala upravljivost.

KTM 890 SMT
Foto: Sebas Romero, KTM

Masa motocikla sa svim tečnostima iznosi 194 kg uz zapreminu rezervoara od 15,8 litara, što je za oko 4 litre manja zapremina u odnosu na onu koju koriste 890 Duke i 890 Adventure.

Moderna elektronika, još naprednija uz doplatu

Naravno da će 890 SMT posedovati sve što treba od elektronike, počev od kontrole proklizavanja do ABS-a i tri režima vožnje (Sport, Street i Rain). Uz doplatu se može dobiti i Track režim koji nudi 10 nivo podešavanja kontrole proklizavanja i ABS koji funkcionišu i kada je motocikl pod nagibom.

Instrument tabla je u TFT tehnologiji i dijagonale je 5″ i na njoj se nalaze sve potrebne i manje potrebne informacije.

KTM 890 SMT
Foto: Sebas Romero, KTM

Ogoljen izgled

Što se dizajna tiče, tu je KTM pokušao da ostane što verniji izgledu koji je nosio 990 SMT, ali sa primesama modernog doba. Agresivan i upečatljiv, tako bi možda bilo najlakše opisati KTM 890 SMT nakon ove prezentacije, a prvi testovi će pokazati da li će zaista uspeti da bude adrenalinska inekcija poput svog prethodnika.

Za utiske o novm KTM 890 SMT, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.