NaslovnaMoto SportWSBK Katalunja - Tri trke, tri pobednika

WSBK Katalunja – Tri trke, tri pobednika

-

WSBK šampionat polako odmiče, a isto tako i Džonatan Rea opet odmiče ka još jednoj titulu. WSBK trka na stazi Katalunja pokazala je još jednom da Rea uspeva da uveđa prednost čak i kad ima loš trkački vikend. Reding je imao priliku koju nije iskoristio da uzvrati udarac.

Staza Katalunja je prvi put ugostila WSBK šampionat. Iako je većina vozača odradila test na ovoj stazi, trka je ipak nešto sasvim drugo, što se i pokazalo.

Na kvalifikacijama je Rea opet uzeo pol poziciju ispred Razgatlioglua i odličnog Alvara Bautiste.

Nastavak Rea – Kawasaki dominacije

Na prvoj trci sa pol pozicije odlično je startovao Rea koji je vodio već posle prve dve krivine. Razgatlioglu je imao solidan start, ali se njegov timski kolega Van der Mark prekočio u prvoj krivini i izgurao Razgatlioglu. To je dozvolilo Rinaldiju i Redingu da se probiju na pozicije 2 i 3.

WSBK Katalunja
Reding i Rinaldi borili su se za drugo mesto Foto: Ducati Press

Dok je Rea odlazio napred, Rinaldi i Redin su nekoliko puta razmenili pozicije. Nakon toga je Rinaldi pokazao Redingu da ga prati i da ima ritam da stigne Reu. Međutim, negde sredinom trke Rinaldi je počeo da upada u probleme sa gumama i Reding ga je prestigao.

Reding se trudio da stigne Reu, međutim Rea je imao odličan ritam i doneo je sebi još jednu pobedu, dok je Reding opet morao da se zadovolji drugom pozicijom. Rinaldi je do kraja trke upao u probleme sa gumama, te ga je prvo prestigao Dejvis za treće mesto, a nakon toga prestigli su ga i Van der Mark, Bautista i Razgatlioglu.

Dok su se oni borili, Rea je napravio prednost Foto: Kawasaki Press

Superpole trka i novi pobednik

Rea je još jedno odlično startovao na superpol trci. Odmah iza njega poređali su se Van der Mark, Loris Baz i Alvaro Bautista. Posle tri kruga trke, počela je borba za pobedu. Van der Mark je bio odmah iza Rea, a Alvaro Bautista je posle pravca uspeo na kočenju da sa trećeg mesta pretekne obojicu.

Bautistina sreća i vođstvo nije dugo potrajalo. Već na izlazu iz četvrte krivine Honda CBR 1000RR-R spektakularno je zbacila Bautistu. Van der Mark i Rea jedva su uspeli da ga izbegnu. Ipak, Bautista već drugi vikend za redom pokazuje da Honda i on napreduju sa unapređivanjem CBR-a i da možemo očekivati dobre rezultate.

Do kraja trke Van der Mark je uspeo da održi vođstvo i da pobedi po prvi put u ovoj sezoni. Rea je bio zadovoljan drugom pozicijom, jer je Reding završio tek na osmom mestu. Loris Baz ostvario je još jedna odličan rezultat sa osvojenom trećom pozicijom.

WSBK Katalunja
Foto: Yamaha Racing

Konačno pobeda za Dejvisa

Druga superbajk trka bila je zanimljiva. Start su dobro odradili Van der Mark, Rinaldi i Garet Gerlof, dok je Džonatan Rea potonuo u poretku. Rinaldi je već u sledećem krugu poveo trku, a Dejvis je uspeo da se probije na treću poziciju. Za to vreme, Rea i Reding borili su se za pozicije 5 i 6.

Samo par krugova kasnije, Dejvis je pretekao Rinaldija za vodeću poziciju. Van der Mark i Garet Gerlof uspeli su da stignu i prestignu Rinaldija, a zatim je Van der Mark počeo da zadaje problema i Dejvisu. Dejvis je uspeo da se odupre Van der Marku i da se odveze do pobede.

Do kraja trke Van der Mark i Gerlof borili su se za drugu poziciju. U poslednjem krugu Gerlof je imao drugu poziciju, ali je napravio grešku u poslednjem sektoru što je Van der Mark iskoristio da povrati drugu poziciju, a Gerlof je završio na trećem mestu. Ovo je prvi podijum za Gerlofa i prvi za vozače iz SAD-a još od pobede Niki Hejdena na Sepangu 2016. godine.

Dejvis uspeo da pobedi Yamahe Foto: Ducati Press

Prvi poraz za Lokatelija

Verovali ili ne, Lokateli prvi put ove sezone nije pobedio. Sva je prilika da bi trijumfovao na prvoj trci, ali su se vremenske nepogode isprečile. Lokateli, Mahias i Perolari. U poslednjoj trećini trke nebo se prvo zatvorilo, a zatim i prosulo kišu.

Mahias, Lokateli i Perolari odlučili su da uđu kasnije od ostalih u boks na menjanje guma. Međutim, jedan vozač odlučio je da ostane na slikovima. Andi Verodja preuzeo je neviđeni rizik, ostao je na stazi po kiši na slikovima dok su ostali otišli u boks.

Dok su svi bili u boksu, pljusak se toliko spustio da je na stazi bilo i po desetak cm vode. Direkcija trke rešila je da istakne crvenu zastavu, a Andi Verdoja je u tom trenutku još uvek bio na stazi i vodio trku. Crvena zastava značila je da je Verdoja pobednik, ali je morao u roku od 5 minuta da se vrati u boks, što je po natopljenoj stazi na slikovima bilo izuzetno teško. Ipak, Verdoja je uspeo da stigne na vreme i postane jedini vozač koji je uspeo da “ukrade” pobedu Lokateliju koji je trku završio na četvrtoj pozicji.

WSBK Katalunja
Andi Verdoja, na slikovima po kiši do pobede Foto: Yamaha Racing Press

Konačno, titula za Lokatelija

Ono što nije uspeo da završi na prvoj trci, uspeo je na drugoj. Andrea Lokateli rešio je da okonča pitanje pobednika na drugoj trci. Jedini vozač koji je probao da mu stane na put bio je Lukas Mahijas koji je dao sve od sebe da pobedi i tako produži borbu za titulu.

Međutim, Lokateli je opet bio neuhvatlji i došao je do 11. pobede u sezoni i svoje prve titule i to na najdominantniji mogući način. Drugo mesto u trci pripalo je Filip Otelu.

Andre Lokateli ujedno je postao prvi Italijan koji je postao šampion supersport kategorije.

WSBK Katalunja
Andrea Lokateli novi šampion supersport kategorije Foto: Yamaha Racing Press

Nakon ove trke sledi pauza od nedelju dana, a šampionat se nastavlja za dve nedelje trkom na stazi Manji Kur u Francuskoj.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke na stazi Katalunja

Rezultati prve WSBK superpol trke:

Rezultati superpol WSBK trke na stazi Katalunja

Rezultati druge WSBK trke na stazi Katalunja:

Rezultati druge WSBK trke na stazi Katalunja:

Rezultati prve supersport trke:

Rezultati prve supersport trke:

Rezultati druge supersport trke:

Rezultati druge supersport trke:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.