NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo

WSBK Phillip Island – Ducati pokorio ostrvo

-

Prvim WSBK trkačkim vikendom na stazi Phillip Island u Australiji, konačno je otvorena sezona trkanja. Pretpostavljalo se da bi Ducati na ovoj stazi mogao da bude dobar, ali niko nije mogao da pretpostavi da će se karte na samom početku sezone toliko promešati.

Prvi trkački vikend u ovoj sezoni počeo je jednim od najtoplijih dana na stazi Phillip Island. Prva dva treninga vožena su po suvom i za ovaj period godine i stazu Phillip Island, prilično toplom vremenu. Subota je bila totalno drugačija priča. Kiša je pretila i ispadala tokom FP3, da bi se potom smirila za kvalifikacije.

Nešto hladnije vreme pogodovalo je Topraku da postavi najbrži krug u vremenu 1:29,400 i da osvoji pol poziciju ispred Bautiste, dok je iznenađenje u prvom startnom redu napravio Agerter doteravši Yamahu R1 do treće startne pozicije.

Sve je bilo spremno za prvu trku u sezoni.

Kiša kao faktor iznenađenja

Već je na WSS trci kiša zakomplikovala stvari, a pred WSBK trku je bilo jasno da će se voziti kišna trka. Problem sa kišnom trkom je bio taj što niko tokom testa na Phillip Island stazi nije imao prilike da proba podešavanje za kišu. Svi su morali da se pouzdaju u prošlogodišnja podešavanja koja su koristili tokom kiše na ovoj stazi.

Do prve krivine je Bautista poveo trku ispred Reje i Topraka. Hladnije i kišno vreme pogodovalo je Kawasakijevim vozačima koji su se mučili i tražili prianjanje tokom treninga i kvalifikacija. Louz je prestigao Topraka za treću poziciju, a u istom momentu je Rea isto uradio Bautisti.

WSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo
Kiša na pravoj trci Foto: Ducati

Rea je zatim uspeo da napravi malu prednost od jedne sekunde koju je Bautista uspevao da isprati. Dok su Rea i Bautista vozili na jednakom odstojanju, Toprak je imao borbu za Louzom za treće mesto.

Na 13 krugova pre kraja Bautista je uspeo da prestigne Reu koji se mučio sa problemom sa kvik šifterom i auto bliperom te je promene stepena prenosa morao da vrši na staromodan način – bez kvačila.

U svojoj želji da ostane sa Toprakom i pokuša da dođe do podijuma, Louz je preterao i doživeo highside pad. Nakon Louzovog pada Toprak je mogao malo da se opusti i lagano dođe do podijuma.

Rea nije uspeo da ugrozi Bautistu te je Španac na Ducatiju zabeležio svoju prvu pobedu u ovoj sezoni. Rein glavni mehaničar Pere Riba je na pitanje novinara da li bi Rea uspeo da pobedi Bautistu da nije bilo tehnički problema sa motociklom izjavio da ne može da tvrdi da li bi ili ne Rea uspeo da savlada Bautistu, naročito u poslednjoj trećini trke.

WSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo
Bautista bolji od Reje Foto: Ducati

Lokateli, Basani i Lekuona su osvojili odlične pozicije četiri, pet i šest. U poslednjem krugu smo videli i blizak duel između Petrućija i Vierhea koji se završio kontaktom ova dva vozača. Iako je Petrući ciljem prošao ispred Vierhea, Italijan je dobio kaznu za neodgovornu vožnju i time je Vierhe promovisan na sedmo, a Petrući na osmo mesto.

Uzbudljiva superpol trka

Nedelja je osvanula sunčana što je bio recept za najavu dobrih trka. Superpol trka sa svojim kratkim formatom uvek donosi dobre trke jer vozači ne moraju da kalkulišu oko potrošnje gume već mogu da celu trku voze bez rezerve.

Toprak je poveo trku, ispred Bautiste koji mu je prvih par krugova vozio na zadnjem točku. Rea nije imao tako dobru trku jer ga je Gardner prilikom preticanja izgurao široko pri čemu je šestostruki šampion izgubio dragoceno vreme koje nije uspeo da nadoknadi do kraja trke i trku je završio na sedmoj poziciju.

U međuvremenu, na devet krugova pre kraja Bautista je prestigao Topraka na pravcu, a momentalno je isto učinio i Louz. Tako je Toprak sa prvo na treće mesto dospeo u samo jednoj krivini.

Samo krug kasnije je Rinaldi uspeo da pretekne prvo Topraka za treće mesto, a nekoliko krivina kasnije je prestigao i Louza za Ducatijevih 1-2.

Bautista i Rinaldi najbolji na superpol trci Foto: Ducati

Dok su Bautista i Rinaldi polako, ali sigurno pravili prednost u odnosu na ostale, Toprak je uspeo da se otrese Louza i izbije na treće mesto. Iza Louza se odvijala gusta borba između timskih kolega Agertera i Gardnera koji su bili više nego brzi. Na pet krugova pre kraja trke Gardner pravi grešku na kočenju i udara Agertera. Oba vozača padaju i trku završavaju u travi bez prilike da ostvare odličan rezultat.

Bautista i Rinaldi su doneli prva dva mesta za Ducati, a Toprak je uspeo da spasi podijum i limitira bodovni zaostatak za Bautistom. Odličnu trku imao je Basani sa petom pozicijom i još jednom je bio najbolji vozač nefabričke ekipe.

Za pobedu dosadno, za četvrto mesto gusto

Druga trka, ista meta, isto odstojanje. Svi vozači su jurili Bautistu koji je startovao sa prve pozicije i od samog starta je nestao u daljinu. Jedini vozač koji je koliko – toliko uspevao da ga prati bio je Rinaldi. Njih dvojica su apsoludno dominirali trkom i dovezli V4R do još jednog duplog podijuma.

WSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo
Bautista i Rinaldi drugu trku učinili dosadnom Foto: Ducati

Treće mesto na podijumu bila je Yamaha R1 i to ona u Lokatelijevim rukama. Toprak je strpljivo čekao poslednje krugove trke da se izbori za četvrtu poziciju – najbolje mesto do kojeg je mogao da dobaci na drugoj trci.

Međutim dogodilo se da je Louz pao ispred Topraka i Turčin nije imao kud već je udario u Louzov Kawasaki i obojica su trku završili u travi. Nakon pada, obojica su se složili da je ovo bio trkački incident.

Toprak i Louz trku završili u travi Foto: Yamaha

Nakon njihovog izbacivanja iz trke, bitka za četvrto mesto tesno se i do poslednjeg metra staze vodila se između Otela, Basanija i Lekuone, a Agerter je u poslednjem krugu uspeo da prestigne Reu za sedmu poziciju.

Ducati uz malo sreće konačno do pobede u WSS

Kiša i haos pred prvu WSS trku

Prva WSS trka startovala je čak dva puta. Kiša je pretila da padne pred sam početak trke i tokom starta trke pojavile su se prve kapi kiše. Pošto su od ove godine uvedena “flat to flag” pravila, to je značilo da nema prekida trke, već vozači mogu da odu u boks na promenu guma.

Trka je prekinuta posle samo par krugova nakon incidetna između Montele i Huertasa. Zatim je tokom pauze između prekida kiša nastavila da pada, ali slabim intenzitetom.

U krugu za zagrevanje pred drugu trku Čan Onču je pao i na njega je naleteo njegov zemljak Bahatan Sofoglu. Ončuov motocikl je bio oštećen i nije mogao da nastavi trku, dok je Sofoglu podigao svoju MV Agustu i uspeo da startuje trku.

Pošto je pozicije za restart trke određivao poslednji poredak pre prekida trke, sa prvog mesta je startovao Van Stralen ispred Džon MekFija koj je prvi deo trke odlično odvezao startovavši sa 17. pozicije.

Brzo se sa začelja kolone pridružio i Bulega i započela je borba za prvu poziciju između njega i MekFija, dok je Van Stralen potonuo u poretku. Pre početak trke su neki vozači rešili da rizikuju na slikovima, što se pokazalo kao greška, jer je kiša nastavila da pada sve jače.

Bulega na putu do prve pobede Foto: Ducati

Bulega je na kišnim gumama uspeo da se odmakne od MekFija i Spinelija. Spineli je tokom trke vozio sve bolje krugove i pred kraj je uspeo da se probije na drugu poziciju. MekFi je bio zadovljan trećim mestom, njegovim debitantskim podijumom u supersport šampionatu.

Ovo je bila prva pobeda za Bulegu i za Panigale V2 u WSS šampionatu.

Ponovo Bulega, uz ponovni prekid trke

Druga trka vožena je po suvom vremenu i donela je uzbudljivu trku od samo početka. Bulega, Onču i Manzi su bila trojica vozača koja su diktirala tempo i činla vodeću grupu. Njih trojica su nekoliko puta izmenjivali pozicije. U jednom trenutku je Manci vodio trku dok ga Bulega nije obišao na pravcu iskoristivši snagu Ducatija, a Manzi je odmah uzvratio u narednoj krivini.

Bulega je sačekao ponovni izlaz na pravac da uzvrati Manciju i ponovo dođe do prve pozicije. Ovog puta je Bulega uspeo da sačuva vodeću poziciju do kraja kruga što se pokazalo presudnim, jer je odmah u sledećem krugu trka prekinuta zbog bizarnog razloga. Naime, dve ptice (ne znam im vrstu) rešile su da gospodski i lagano stanu na sred trkačke staze. Redari su odmah istakli zastavu kako vozači ne bi naleteli na ptice, pali i povredili se (vozači, ne ptice). Budući da je trka prekinuta na pet krugova do kraja i da je odvezeno 2/3 trke, proglašen je rezultat.

WSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo
Bulega na drugoj trci protiv Ončua i Mancija Foto: Ducati

Tako je Bulega došao do druge uzastopne pobede, drugo mesto je osvojio Manci, a treće Onču.

Savršen vikend za Ducati

Sa tri pobede u WSBK i dve pobede u WSS kategoriji, Ducati je imao savršen vikend. Bautista je već napravio prednost od 28 bodova u odnosu na drugoplasiranog Lokatelija. Rinaldi je sa dva druga mesto učinio vikend još boljim za Ducati, a Bulega je sa dve pobede u WSS kategoriji doveo ovaj trkački vikend do savršenstva za Ducati.

Poslednji put kada Ducati kompletirao trkački vikend sa pobedama na trkama u WSS i WSBK kategorijama dogodio se 2000. godine tokom trkačkog vikenda na stazi Brends Heč u Engleskoj. Tada su pobede u WSBK šampionatu doneli Troj Bejlis i Nil Hodžson na Ducati 999RS, a do pobede u WSS kategoriji je došao Paolo Kasoli na Ducati 748RS modelu.

Dobra vest je da na sledeći trkački vikend nećemo morati da čekamo dugo, jer se već od 3. marta vozi nova runda šampionata na stazi Mandalika u Indoneziji.

Za utiske i komentare povodom WSBK trkačkog vikenda na stazi Phillip Island, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati WSBK trkačkog vikenda na stazi Phillip Island:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Phillip Island - Ducati pokorio ostrvo
WSBK Phillip Island – Rezultati prve WSBK trke Photo/Source: Worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Phillip Island – Rezultati superpol trke Photo/Source: Worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Phillip Island – Rezultati druge WSBK trke Photo/Source: Worldsbk.com

Rezultati prve WSS trke:

WSBK Phillip Island – Rezultati prve WSS trke Photo/Source: Worldsbk.com

Rezultati druge WSS trke:

WSBK Phillip Island – Rezultati prve WSBK trke Photo/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.