NaslovnaMoto GaražaWSBK Mizano - Bautista (ponovo) bolji od konkurencije

WSBK Mizano – Bautista (ponovo) bolji od konkurencije

-

Treća od 12 rundi WSBK šampionata vožena je proteklog vikenda na stazi Mizano u Italiji. Budući da je Mizano “Ducati teritorija” kako zbog toga što se nalazi u Italiji, tako i zbog toga što Ducati svoje testove za WSBK ekipu obavlja najčešće upravo na Mizanu.

Zato, a i zbog forme Bautiste se očekivalo da će Ducati biti dobar na domaćem terenu, ali se isto tako očekivalo i da Toprak započne svoju odbranu titule i niz pobeda. Oba očekivanja su bila delimično tačna.

Prvo je na kvalifikacijama Bautista uzeo pol poziciju ispred Topraka i Reja, te se tako i očekivalo da će ova trojica vozača nastaviti sa svojom dominacijom u odnosu na ostatak startne postave.

WSBK Mizano
Bautista osvojio pol poziciju Foto: Ducati

Bautista nedodirljiv na prvoj trci, Toprak odustao

Na prvoj trci su Bautista, Toprak i Rej krenuli silovito i odmah su se odvojili od ostalih vozača. Toprak je od samog starta malo gubio ritam u odnosu na Bautistu i Reja. Rej je vodio u prvoj trećini trke, ali je Bautista uspeo da ga prestigne u najbržoj krivini i da se da u beg.

Rej nije imao odgovor na Bautistin ritam koji je bio fantastičan. Koliko je Bautista imao odličan ritam govori i činjenica da je najbrži krug trke postavio pred sam kraj. Rej je morao da popusti gas i da se zadovolji drugom pozicijom, pošto je Bautista trku završio sa prednošću od preko 5 sekundi.

Na 8 krugova pre kraja trke Toprak je parkirao svoju Yamahu R1. U trenutku dok je držao sigurnu treću poziciju, Yamaha je imala tehničkih problema i Toprak je morao da odustane od trke. To je drugi put ove sezone da Toprak nije uspeo da završi trku, što se u velikoj meri odražava na zaostatak u šampionatu.

Posle njegovog odustajanja, treće mesto je pripalo Rinaldiju koji je tako na podijumu mogao da proslavi nastup na domaćem terenu, a Ducati je osvojio dupli podijum.

WSBK Mizano
Rej nije imao odgovor na Bautistinu vožnju Foto: Ducati

Toprak uzvratio udarac

Superpol trka je već imala drugačiji ishod. Toprak je rešio da se vrati na pravi put i dao je sve od sebe da otrese Bautistu i Reja na superpol trci. Činjenica da se dobro oseća na SCX gumama doprinela je da Toprak uspe na samom početku da se odvoji od Bautiste i Reja.

Doduše, tome je i doprinelo to što su se Rej i Bautista borili za drugo mesto i time su izgubili dodatno vremena što je Toprak iskoristio da dođe do svoje prve pobede u ovoj sezoni.

Bautista je još jednom uspeo da bude bolji od Reja i da napravi dodatnu prednost u šampionatu.

Toprak se “osvetio” i došao do prve pobede u sezoni Foto: Yamaha

Za kraj, opet Bautista!

Druga trka je započela oštro i agresivno. Toprak, Rej i Bautista su nekoliko puta razmenili pozicije i činilo se da ćemo imati još jednu klasičnu WSBK trku sa puno preticanja. Tu nada nam je ubio Bautista koji je po preuzimanju vođstva uspevao da održi prednost u odnosu na Topraka. Ne samo da je održao prednost, već je Bautista bio toliko brži da je na kraju trku završio sa preko 7 sekundi prednosti u odnosu na Topraka, koji je upisao drugu poziciju.

Zanimljivo da na rećem mestu nismo videli Kawasaki, već još jedan Ducati i to onaj u rukama Rinaldija. Rinaldi je uspeo da savlada Reja i da osvoji još jedan podijum.

Toprak nije imao rešenje za Bautistu na drugoj trci Foto: Ducati

Baldasari pobednik na stazi, drugi u rezultatima

Supersport trka je konačno bila zanimljiva do poslednje krivine. Nikolo Bulega je na Ducati Panigaleu V2 vodio skoro celu trku, ali mu je nedostajalo dva kruga da dođe do prve pobede. U istoj krivini su ga pretekli Agerter i Baldasari. Agerter je u poslednjem krugu bio ispred Baldasarija, ali je Italijan rešio da ne dozvoli da mu Agerter uzme pobedu na domaćem terenu. Pretekao ga je, ali je u pretposlednjoj krivini na kratko dotakao zelenu površinu. Iako je ciljem prošao prvi tik ispred Agertera i Bulege, Baldasari je pomeren za jednu poziciju zbog izlaska na zelenu površinu. Tako je pobeda otišla Agerteru, a Baldasari je morao da prihvati drugu poziciju.

WSBK Mizano
Agerter, Baldasari i Bulega Foto: Yamaha

Repriza duela Agerter – Baldasari

Početak druge supersport trke je bio nešto drugačiji u odnosu na prvu. Opet je Bulega dobro startovao, ali je već u prvom krugu pogodio lažni neutral i otišao široko u jednoj od krivini, čime se automatski oprostio od pobede.

Napred je iznenadio Montela koji se borio sa Baldasarijem za prvu poziciju. Kako je trka odmicala, Bulega je nadoknađivao pozicije i u 12. krugu je uspeo da prestigne Montelu i da se domogne trećeg mesta, ali dalje odatle nije mogao jer su Agerter i Baldasari već odmakli napred.

Baldasari i Agerter su na dva kruga počeli da se pretiču i odlučuju o pitanju pobednika. Na izlazu na povratni pravac je Baldasariju na trenutak proklizao zadnji kraj, što je Agerter iskoristio da ga pretekne i zatim je dobro blokirao sve krivine kako ga Baldasari ne bi pretekao. Zahvaljujući svom umeću i strpljivošću, Agerter je uspeo da pobedi po drugi put za jedan trkački vikend.

Agerter zabeležio duplu pobedu Foto: Yamaha

Nakon 4 runde šampionata, Alvaro Bautista vodi u generalnom plasmanu sa 36 bodova prednosti u odnosu na Reja, dok Toprak zaostaje 79 bodova. Iako je prednost već prilično velika, ne treba zaboraviti da se ovogodišnji šampionat ima 12 rundi i da smo tek na trećini šampionata i da je još uvek sve prilično neizvesno.

U supersport šampionatu Agerter ima 54 boda prednosti ispred Baldasarija, dok je Bulega treći u šampionatu sa zaostatkom od 91 bod za Agerterom. Tu je situacija nešto čistija i samo povreda može stati na put da Agerter ne osvoji titulu.

Na sledeću rundu šampionata ćemo morati da čekamo do 15. jula za kad je zakazan trkački vikend na stazi Donington u Velikoj Britaniji.

Do tad predlažemo da posetite temu na forumu i ostavite utiske o WSBK trkačkom vikendu sa staze Mizano.

Rezultati WSBK Mizano trkačkog vikenda:

WSBK Mizano
WSBK Mizano – Rezutlati prve trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Mizano
WSBK Mizano – Rezutlati supersport trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Mizano
WSBK Mizano – Rezutlati druge trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Mizano
WSBK Mizano – Rezutlati prve supersport trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Mizano – Rezutlati druge supersport trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.