NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Phillip Island – 3,2,1, nova sezona počinje!

WSBK Phillip Island – 3,2,1, nova sezona počinje!

-

Nema više čekanja, pregledavanja snimaka i trka iz prošle sezone, jer ovog vikenda na stazi Phillip Island u Australiji počinje nova WSBK sezona! Prethodne sezone bile su odlične za gledanje i sve su šanse da će i ova sezona biti podjednako zanimljiva.

Nadamo se da je COVID-19 konačno iza nas jer se šampionat konačno vraća u normalnu formu. Staza Phillip Island je ponovo prvi domaćin i početna trka šampionata. Prošle godine je šampionat upravo završen na ovoj stazi. Trenutno je u Australiji lepo vreme i pravi je momenat za trkanje.
Staza Phillip Island je veoma dobro poznata svima koji prate svet trkanja. Brza i tečna staza koja pored odlične tehnike vožnje zahteva i veliku hrabrost, naročito kada se vozači stušte niz pravac dužine 882 metara na kojem se dostižu brzine i do 330 km/h, a zatim sledi brz ulazak u jednu od 12 krivina. Iako ima samo 5 levih i 7 desnih krivina, većina od njih su brze.

Na sledećem snimku možete ispratiti krug na Phillip Island stazi sa motocikla Džonatana Reje:

Bautista i Toprak kao glavni favoriti

Alvaro Bautista ne skriva da obožava Phillip Island što je i pokazao prošle sezone, ali i na testu voženom tokom ove nedelje. Bautista je drugog dana izvezao za 0,335 sekundi brže vreme od drugoplasiranog Agertera. Doduše, Toprak drugog dana nije vozio kvalifikacioni, a prvog dana testa je imao najbrži krug.

Upravo su Bautista i Toprak imali najbolja i najkonstantnija vremena tokom simulacija trke. Bautista je izjavio da mu je ovo najbolja predsezonska priprema u dosadašnjoj karijeri i da mu je novi Panigale V4R savršeno legao. Takođe je skrenuo pažnju na Rinaldija, koji je takođe tokom predsezonskih testova pokazao da bi ove sezone mogao da napravi korak napred.

WSBK Phillip Island
Da li će neko uspeti da se umeša među Bautistu, Reu i Topraka? Foto: Yamaha

Nekoliko vozača bi moglo da iznenadi

Što se tiče privatnih vozača, ovogodišnji spisak vozača koji bi mogli da mrse konce prvoj trojici je veliki. Dominik Agerter i Remi Gardner su dva najveća iznenađenja u predsezoni. Agerter je drugog dana testa izvezao krug koji ga je postavio iza Bautiste, dok je Gardner bio na petom mestu.

Agerter fantastično brz na testu Foto: Yamaha

Danilo Petrući odlično poznaje Phillip Island, ali se ni tokom poslednjeg testa nije potpuno navikao na Panigale V4R. Verujem da kako vikend bude napredovao i Petrući će biti sve bolji.
Kawasaki nije imao najsrećniji test, ali Rea će uvek dati sve od sebe, tako da ga ne treba još otpisivati za mesta na podijumu. Prošle godine je upravo na ovoj stazi prekinuo niz trka bez pobede.

Najzahtevnija staza za gume

Na skali od 1 – 10, Phillip Island spada u najzahtevniju stazu za gume. Pirelli je dobro odradio domaći zadatak i pripremio je nekoliko komponenti za koje veruje da će se dobro pokazati. Prognozira se temperatura vazduha između 17 – 22 stepena celzijusa i temperatura asfalta između 22 i 45 stepeni celzijusa.

Prednje gume dolaze u SC1 i SC2 komponentama i obe su korištene tokom prošle sezone. Prednja SC1 sa kodnom oznakom A0674 je najviše puta korištena tokom prošle sezone, dok SC2 nosi kodnu oznaku A0843.

Zadnje gume će biti dostupne u tri komponente. SC0 je najmekša i biće dozvoljena samo za kvalifikacije i sprint trke. Zatim su na raspolaganju dve razvojne SC1 gume sa oznakama A1126 (SC1-A) i B0152 (SC1-B). Vozači će ukupno na raspolaganju imati 30 prednjih i 33 zadnje gume.

WSBK Phillip Island
Alokacija guma za predstojeći trkački vikend Foto: Pirelli

Za sad bez prenosa trke

Eurosport Srbija izgleda neće prenositi prvu WSBK i WSS trke koje su na rasporedu u subotu. Do trenutka pisanja ove najave nije izašla programska šema za nedelju. Predlažem da u subotu u toku dana ponovo uđete u ovaj tekst, jer ću ga sa zadovoljstvom ažurirati sa informacijama oko prenosa trke. Bila bi prava šteta da se ne isprati uvodni trkački vikend u ovoj sezoni.

Predlažem da posetite i temu na forumu koju otvaramo za WSBK Phillip Island trkački vikend. U temi uvek neko izbaci neki link preko kojeg je moguće online gledati trke.

Srećan početak WSBK sezone svima koji slave!

Raspored i satnica WSBK Phillip Island trkačkog vikenda:

Petak 

00:30 – 01:15 WorldSSP – FP1
01:30 – 02:15 WorldSBK – FP1
05:00 – 05:45 WorldSSP – FP2
06:00 – 06:45 WorldSBK – FP2

Subota 

00:50 – 01:20 WorldSBK – FP3
02:25 – 02:45 WorldSSP – Superpole
03:10 – 03:25 WorldSBK – Superpole

04:30 WorldSSP – Race 1
06:00 WorldSBK – Race 1

Nedelja 

00:30 – 00:45 WorldSBK – WUP
00:55 – 01:10 WorldSSP – WUP

03:00 WorldSBK – Superpole Race
04:30 WorldSSP – Race 2
06:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.