NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Portimao - Toprak i Bautista podelili bodove

WSBK Portimao – Toprak i Bautista podelili bodove

-

Portimao je bio poslednji WSBK trkački vikend u ovoj sezoni i jedna od prilika da Toprak i Rea delimično stanu na put Bautisti, što im je delimično i pošlo za rukom. Odnosno, Toprak je teškom mukom uspeo da otkine par bodova. Dok se u WSBK-u vodila standardna borba standardnih vozača u supersport kategoriji je bio pravi rat od počekta do kraja, a u supersport 300 kategoriji smo dobili novog šampiona.

Pre nego što počnem sa opisivanjem trkačkog vikenda, treba spomenuti da je ceo vikend ostao u senci incidenta u supersport 300 kategoriji. Na prvoj supersport 300 trci, Viktor Stiman je doživeo pad prilikom kojeg je zadobio povrde glave i trenutno se nalazi u kritičnom stanju. Nadamo se da će Stiman izaći iz ove bitke kao pobednik!

Od petka je Toprak postavljao najbrže krugove i generalno je imao najbolji ritam na gumama za trku, dok su Rea i Bautista malo zaostajali za njim

Kvalifikacije su bile zanimljve. Rea je osvojio pol poziciju, Toprak drugo mesto, dok je Louz startovao sa treće pozicije. Bautista je u jednom momentu pomeren iza desete pozicije i to ne samo on, već 6-7 vozača je bilo u istom problemu da im je poništen najbrži krug zbog istaknute žute zastave koju nisu videli.

Naime, žuta zastava je istaknuta tako da se zaista nije videla ni sa jednog snimka. Vozači su se žalili nakon kvalifikacija i kada je trkačka komisija detaljno pregledala snimke utvrdili su da žuta zastava nije bila vidljiva i poništili su kazne. Tako je Bautista vraćen na 4. startnu poziciju.

Rea osvojio pol poziciju Foto: Kawasaki

Skraćenje prve trke i Toprakova velika želja za pobedom

Zbog pomenutog incidenta na prvoj supersport 300 trci u kojoj je Stiman prebačen helikopterom u bolnicu, usledilo je čekanje da se helikopter vrati. Bez helikoptera na stazi, trka ne može da se održi u slučaju da nekom od vozača zatreba brzi transport do bolnice. Zato je start prve WSBK trke kasnio oko sat vremena i trka je bila skraćena na 14. krugova.

Skraćenje trke ostavilo je prostora da vozači izvuku maksimum iz guma i da ne moraju da ih štede. Topraka je naročito radovala ta činjenica, jer je Bautista ove sezone poznat po tome što u poslednjem delu trke bolje sačuva gume i tu napravi dodatnnu prednost.

Rea je odlično startovao na prvoj trci i poveo je ispred Louza i Topraka, dok je Basani neko vreme držao četvrtu poziciju ispred Bautiste koji nije imao najsajniji prolazak kroz nezgodnu prvu krivinu. Rea se iz sve snage trudio da pokuša da pobegne u prvim krugovima i iskoristi skraćenje trke. U prva dva kruga se činilo da bi plan mogao da mu se ostvari, ali je onda Toprak uhvatio ritam i počeo je da sustiže Reu.

Toprak je na devet krugova pre kraja prestigao Reu, naravno na kočenju za prvu krivinu. Rea se trudio da mu uzvrati, ali je bilo očigledno da se muči na Kawasakiju. Ne samo da nije uspeo da uzvrati Topraku, već je na 4. kruga pre kraja izgubio i drugu poziciju od Bautiste, ali je Ducatijev as napravio grešku u prvoj krivini, te se Rea vratio na drugo mesto. To je trajalo samo jedan krug, jer je Bautista ponovo i pre izlaza na pravac uspeo da dobije Reu. Ovog puta je Bautista ostao na drugom mestu i ponestalo mu je krugova da pokuša da stigne Topraka.

Zahvaljujući velikoj želji i odličnoj vožnji, Toprak je uspeo da zabeleži pobedu na Portimau i da skine 5 bodova od Bautistine prednosti i najavi odličan nastavak trkačkog vikenda.

Superpol trka – Toprak odrčao čas Bautisti

Superpol trka je započela dobrim startom Reje, Topraka i Bautiste. Opet su Toprak i Bautista imali malo bolji ritam od Reje. Ovog puta je Bautista vodio na početku trke, ali mu Toprak nije dao pardona i kad god je mogao da ga prestigne, to je učinio da mu poremeti ritam.

Bautista je iz kruga u krug pretio na kraju pravca i na kratko preuzimao vodeću poziciju, ali je Toprak njegov maestralnim kočenjem uspevao da ostane na prvoj poziciji i dođe do druge uzastopne pobede, dok je Rea morao opet da se zadovolji trećim mestom.

WSBK Portimao
Toprak odoleo napadima Bautiste Foto: Yamaha

Bautistin red da se osveti

Pošto se druga trka vozila u punom formatu, Toprak je od samog starta znao da će imati težak posao da se odbrani od Bautiste, naročito u završnici trke. Toprak i Rea su odlično započeli trku ostavivši blago Bautistu iza sebe.

Rea je ponovo pokušavao da pobegne, ali mu je Toprak disao za vratom i činilo se da ne želi još da ga prestigne već da štedi gume. Zatim je na 14 krugova pre kraja počela velika borba između tri trenutno najbolja vozača. Toprak je prestigao Reu, a u istom momentu je na pravcu Bautista prošišao pored njih dvojice.

Ipak, Toprak i Rea su uspeli da se vrate ispred Bautsite, ali je na 10 krugova pre kraja Bautista prešao u vodeću poziciju. Jedino je Toprak uspeo da ga isprati na kratko pokušavši još jednom da ga omete sa jednim preticanjem. To je bilo nedovoljno i Bautista je zavrnuo gas i otišao do nove pobede u ovoj sezoni.

Toprak je upisao drugu poziciju, ali sa Portimaoa odlazi sa samo 2 nadoknađena boda.

Bautista uzvratio pobedom na drugoj trci Foto: Ducati

Prva pobeda za Triumph u supersport kategoriji

Supersport trka je poput WSBK trke vožena u skraćenom formatu. Samo 12 krugova imali su vozači da pokažu ko je najbrži i najspretniji. Karikasulo je poveo trku, ali je brzo to postala borba između njega, Baldasarija, Agertera i Mancija.

Posle nekoliko razmena pozicija, Manci je u završnici trke zavrnuo gas i uspeo je da se odupre Baldasariju i Karikasulu i i dođe do svoje prve supersport pobede. Manci nije samo sebi doneo prvu pobedu, već je ovo i prva pobeda za Triumph u istoriji supersport kategorije!

Manci (broj 62) došao do pobede Foto: Yamaha

Agerter, ponovo

Ovaj trkački vikend bio je stvarno prepun preticanja u supersport kategoriji. Druga trka je obilovala preticanjima između Mancija, Karikasula, De Rose, Baldasarija, Agertera, Tulija i Ončua. Na 4 kruga pre kraja stvari su se rešile tako što je Baldasari napravio kontakt u prvoj krivni. Dotakao je Tulija koji je pao i sa sobom povukao Mancija.

Zbog tog preticanja, Baldasari je dobio kaznu dugog kruga i trku je završio na sedmom mestu. Agerter je uspeo da dođe do još jedne pobede, a Onču se na kraju probio do treće pozicije, dok je drugo mesto osvojio De Rosa. Karikasulu je ponovo izmakao odličan rezultat, jer je u poslednjem krugu vodio, ali su ga manevri Agertera naterali da izgubi dosta vremena.

Agerter je upisao 13. pobedu u sezoni srušivši tako Lokatelijev rekord po broju pobeda u jednoj sezoni.

Agerter oborio rekord po broju pobeda u sezoni Foto: Yamaha

U WSBK šampionatu nakon trka na stazi Portimao situacija je sledeća: Bautista ima 52 boda više od Topraka, dok Rea sada zaostaje 82 boda.

U supersport šampionatu Agerter ima 45 bodova prednost u odnosu na Baldasarija.

Sa trkom na Portimau završene su trke u Evropi i sledeća trka očekuje nas za manje od dve nedelje na stazi San Huan Vilikum u Argentini.

Za utiske o WSBK trkačkom vikendu na stazi Portimao, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

WSBK Portimao
WSBK Portimao – Rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

WSBK Portimao
WSBK Portimao – Rezultati superpol WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Portimao
WSBK Portimao – Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Portimao
WSBK Portimao – Rezultati prve supersport trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Portimao
WSBK Portimao – Rezultati druge supersport trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.