NaslovnaMoto SportMotoGP test Herez - Honda i Ducati na visini zadatka

MotoGP test Herez – Honda i Ducati na visini zadatka

-

Poslednji ovogodišnji MotoGP test na stazi Herez u Španiji juče je završen. U narednih nekoliko dana timovi će morati da donesu krucijalne odluke u vezi agregata koje će koristiti sledeće sezone.

Pravila o zapečaćenim agregatima zakomplikovale su život timovima koji nemaju povlastice. Iz tog razloga testovi u Valensiji i Španiji su možda i presudni za rezultate u sledećoj sezoni. Ukoliko se na Sepangu utvrdi da agregat nije na zadovoljavajućem nivou do testa u Kataru ne ostaje dovoljno vremena da fabrika napravi novi agregat. Dodatna komplikacija je to što velika temperatura na Sepangu može da prekrije neke nedostatke agregata kao što je na primer agresivnost jer velika temperatura utiče na snagu agregata.

Ducati, Honda, Yamaha i Suzuki moraju da donesu odluku oko toga na kojem agregatu žele da nastave sa razvojem.

Od svih timova izgleda da jedino Ducati nema nedoumica oko agregata. Agregat Ducati GP19 već je spreman za novu sezonu i Ducati sad radi na poboljšanju šasije i izdržljivosti zadnje gume. Ducatijev agregat za sledeću godinu još je snažniji, ali je u isto vreme veoma uglađen sa dobrom isporukom snage. Andrea Doviciozo i Danilo Petrući većinu testa vozili su na korištenim gumama. Upravo je Petrući taj koji mora najviše da poradi na smanjenju trošenja zadnje gume jer ga je to najviše mučilo u protekloj sezoni.

Petruci
Danilo Petrući

Nekako se čini da Ducati najviše radi na razvoju motocikla. Na testu smo mogli da vidimo razne senzore na motociklu koji mere parametre poput toga koliko se ogibljenje sabija prilikom kočenja, koliko motocikl proklizava i još mnoštvo drugih parametara.

Ducati mnogo radi na aerodinamici prethodnih godina, a ove godine su otišli korak dalje sa krilcima koji se nalaze na repu motocikla.

Umesto Pira koji je odsustvovao zbog operacije ramena, ulogu test vozača preuzeo je Alvaro Bautista koji je početkom nedelje vozio i novi Panigale V4R na WSBK testu.

Bautista Herez test
Ducati testirao aerodinamični paket sa krilcima na repu motocikla

Doviciozo je na prvom danu testa imao nezgodan pad u petoj krivni kada mu je proklizao prednji kraj. Pri padu Doviciozo se dobro istumbao u šljunku i udario levu šaku. Na snimanju nije ustanovljen prelom, ali mu je šaka otekla u toku noći, pa je na drugom danu testa vozio nešto opreznije.

Doviciozo
Doviciozo imao nezgodan pad na prvom danu testa

Pramac ekipa je imala solidna dva dana na Herezu. Džek Miler je nastavio sa privikavanjem na rad sa fabričkom ekipom, a Banjaja pokazuje da rezultati iz Valensije nisu slučajni. Herez je poput Valensije bio veoma dobar za Banjaju i drugog dana testa imao je zaostatak od samo 0,2 sekunde u odnosu na Nakagamija.

Gledano sa strane, deluje da je Honda odradila dobar posao na Herezu. Iako svi Hondini vozači osim Nakagamija nisu u najboljoj fizičkoj formi zbog povreda, uspeli su da naprave dovoljno krugova i da uporede agregat i motocikl iz prošle sezone sa verzijama za sledeću godinu. Prema Markezovim rečima novi agregat ima bolju isporuku snage u odnosu na prošlogodišnji, ali i dalje ima mesta za napredak. Na motociklu za sledeću sezonu, primetan je drugačiji otvor za protok vazduha na prednjem kraju motocikla.

Markez

Markeza više od agregata brine to što još nisu započeli sa podešavanjem šasije i traženjem što boljeg rešenja za probleme koje je imao prošle sezone. Cilj Honde i Markeza je da naprave motocikl koji će moći da koristi i mekše komponente prednje gume, bez bojazni da će se pregrajati u toku trke. Očekuje se da će na Sepangu početi da rade na ovom problemu.

U narednih nekoliko dana Markez odlazi na operaciju levog ramena i prema prognozama do Sepanga neće biti u stanju da se vrati u maksimalnu fizičku formu.

Lorenco se izgleda prilagođava Hondi bolje nego što se očekivalo. Oba dana imao je solidna vremena i može se reći da izgleda veoma komotno na Hondi. Nekako deluje da Hondu više vozi kao u vreme dok je bio na Yamahi. Prva stvar koja je upadala u oči na Lorencovoj Hondi je rezervoar koji je bio izlepljen svakavim dodacima da bi Lorencu bilo što udobnije i da bi imao što bolji oslonac prilikom kočenja. Honda je učila iz grešaka Ducatija i Lorencu daje sve što je u mogućnosti.

Najprijatnije iznenađenje testa je Takaaki Nakagami. Japanac je dobio verziju Honde iz prošle sezone i deluje da je ova verzija mnogo bolja u odnosu na onu iz 2017. godine jer je Nakagami postavljao odlična vremena na testu. Prvog dana je imao treće najbolje vreme, ali tako što je pratio Petrućija koji je bio na brzom krugu. Drugog dana postavio je najbrže vreme što pokazuje da Nakagami ipak može da bude brz ukoliko je motocikl na visini zadatka.

Nakagami
Nakagamiju je dobro “legla” novija verzija Honde

O Yamahi već postaje mučno pisati i ponavljati iste reči iz trke u trku i iz testa u test. Na Herezu Yamaha je radila na odluci između toga koji će od dva agregata koristiti sledeće sezone. Za divno čudo Rosi i Vinjales su se složili oko izbora agregata, ali se tu bajka završava. Vinjales je prilično zadovoljan novim agregatom. Kao jedinu manu naveo je to da je krajnja brzina nešto manja i da bi za Sepang želeo da Yamaha to sredi.

Po svemu sudeći Yamaha je napravila nešto slabiji agregat da bi ispeglali problem sa agresivnim karakterom i proklizavanjem zadnjeg točka. Rosi je potvrdio da je novi agregat bolji od starog, ali je isto tako poručio da to nije dovoljno da bi bili konkurentni Hondi i Ducatiju, pa i Suzukiju. Štaviše, Rosi je opisao sadašnju M1 kao dovoljno dobru za četvrto mesto, ukoliko neko padne u toku trke.

Rosi Herez test

Lin Džarvis je priznao da se problem u Yamahi vuče još od 2016. godine. Kao glavni razlog za lošu situaciju u Yamahi Džarvis je okrivio konzervativni pristup u razvoju motocikla i da je nedovoljno resursa uloženo u razvoj. Yamaha se po mom skromnom mišljenju još pre par godine plašila da nešto promeni na motoru, više su radili po principu: ne diraj ono što je dobro da ne pokvariš. Tim načinom razmišljanju dozvolili su Ducatiju i Hondi da ih prestignu u razvoju.

Vinjales Herez test

No, nada poslednja umire, pa tako Yamaha ima šanse da popravi stvari i postane konkurentna do početka sezone.

Franko Morbideli i Fabio Kvartararo nastavljaju sa dobrim vremenima. Kvartararo je na Herezu napravio korak napred i drugog dana testa imao je zaostatak za Nakagamijem od 0,8 sekundi. Čitava Petronas SRT ekipa uradila je dobar posao na oba testa koja su vožena do sad.

Kvartararo
Kvartarato je sve brži

Suzuki je malo u nezgodnoj situaciji jer veći deo razvoja GSX-RRa pada na teret Rinsa. Suzuki je izgubio sve povlastice, pa na testovima mora dobro da odradi posao. U Suzukiju su bili dovoljno pametni, pa kad su videli da će izgubiti povlastice, automatski su počeli da rade na pripremama za sledeću sezonu. Rins je tražio da novi agregat ima malo više snage, jer su u gubili na vremenu na dugačkim pravcima.

Rins

Pored Rinsa i Mira na testu je vozio i Silvan Žinotli. Iako je Rins novajlija, ipak mu je povereno da testira neke komponente, osim novih oklopa što se pokazalo kao dobra odluka jer je Mir prvog dana propisno polupao svoj Suzuki.

Mir

Mir je bio dobar na testu, ostaje da se vidi kako će voziti na Sepangu, ali je očigledno da je talentovan i da će sledeće sezone zasigurno završavati trke u prvih 10.

Aprilia je imala sreće što je na test povela Smita i Mateu Bajoka. Aleš Espargaro je dobio gastroenteritis i zbog bolova u želucu nije mogao da vozi prvog dana, a drugog dana je odvezao samo desetak krugova. Janone je prvog dana opet imao pad, te je drugog dana vozio nešto opreznije.

Pokazalo se da je Smit dobra investicija, ali on još ne poznaje dovoljno Apriliu, pa nije mogao da da svoj maksimalan doprinos.

KTM je tek sad počeo da radi punom parom na razvoju RC16. Herez je staza koja traži upravljiv motocikl sa dobrim osećajem prednjeg kraja što je KTM – u trenutno najslabija tačka. Espargaro je domaći na KTM u, pa se muči na Herezu dok je Zarko davao sve od sebe da još bolje shvati kako funkcioniše KTM.

Zarko KTM Rc16

Herv Ponšaral je verovatno mislio da će prelazak na KTM biti nešto lakši nego što je trenutno. Sijarin ne može nikako da se sastavi na KTM – u dok se Oliveira još navikava na motocikl koji je duplo jači od onog koji je vozio u Moto2. Ipak, ako se uzmu u razmatranje vremena koja prave Banjaja, Mir i Kvartarao, Oliveira će morati dobro da se oznoji u pokušaju da ih pobedi u toku sezone.

Valja spomenuti Rabata koji se polako vraća u formu i na oba testa je uspeo da odveze preko 110 krugova.

Sa testom na Herezu završeno je sa testiranjima za ovu kalendarsku godinu. Sledeći test vozi se na Sepangu od 6. februara 2019. godine.

Za diskusiju o Herez MotoGP testu predlažemo da svratite do teme na forumu.

Vremena sa prvog dana testa:

Prvi dan testa na Herezu

Vremena sa drugog dana testa:

Drugi dan testa na Herezu

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.