NaslovnaMoto GaražaYamaha MT 07 – Prava mera!

Yamaha MT 07 – Prava mera!

-

Posle završenog testa Yamahe Niken, zvanični uvoznik Yamahe za Srbiju, firma Plattner Motors na raspolaganje Bjbikers redakciji stavila je sve testne motocikle iz svog arsenala. Posle Nikena na red je došlo testiranje motocikla Yamaha MT 07. Yamaha MT 07 dizajnirana je u Francuskoj i brzo je postala jedan od najprodavanijih modela iz game motocikala ovog proizvođača. Tokom testa proveo sam nepunih 1.400 kilometara u sedlu ove Yamahe, te vam prenosim svoje utiske.

Moram priznati da sam pomalo bio razočaran što ne mogu odmah da pređem na MT 09. Na MT 07 sam gledao nekako kao na „nejaki“ motocikl koji nema šanse da me obori sa nogu. Međutim, Yamaha MT 07 je strpljivo čekala da mi pokaže šta ume.

Yamaha MT 07

Moram da napomenem i to da je MT 07 u trenutku preuzimanja bio potpuno nov, sa svega 26 pređenih kilometara. To je značilo da ću do prviih 1.000 kilometara morati da ga vozim polako do svega 6.000 O/min, kako bi se agregat pravilno razradio. To nije predstavljalo problem, jer sam tu kilometražu do prvog servisa i 1.000 pređenih kilometara iskoristio da se dobro upoznam sa ciklistikom MT 07, ali sam se bogami lepo upoznao i sa agregatom.

CP2 agregat pruža više nego što biste od njega očekivali

Upravo sam najviše sumnjao u agregat, u smislu isporuke snage. MT 07 pokreće dvocilindrični redni agregat radne zapremine 689 cm3, koji isporučuje maksimalnu snagu od 75 KS pri 9.000 O/min. Što se utisaka iz same vožnje tiče, agregat me je oduševio.

Prvih 1.000 kilometara sam, kao što sam spomenuo vozio samo do 6.000 O/min i verujte da je za zakonska ograničenja ovaj raspon obrtaja bio i više nego dovoljan. Poređenja radi, u 6. stepenu prenosa na 6.000 O/min Yamaha MT 07 drži brzinu od 140 km/h!

Posle servisa sam dobio zeleno svetlo da mogu da isprobam sav potencijal agregata. U prva tri stepena prenosa agregat ravnomerno isporučuje snagu već od 2.500 O/min, pa sve do neki 9.000 O/min. Iza 9.000 O/min nisam imao ni potrebe da dodajem gas.

Yamaha MT 07

Da je reč o dvocilindričnom agregatu manje radne zapremine oseti se samo u četvrtom, petom i šestom stepenu prenosa. U ova tri stepena prenosa agregat ipak više voli da povlači nešto kasnije, tj. od 4.000 O/min. Povlači on i ispod 4.000 O/min, ali se oseti da mu ne prija.

Iz Plattner Motors –a su na ovaj testni MT 07 dodali i Akrapovič koji daje lep zvuk. Nije mi poznat podatak koliko Akrapovič doprinosi performansama, ali je zvuk zaista bio lep.

Maksimalna brzina koju sam postigao tokom testa iznosila je 190 km/h, ali moram da spomenem da je ova brzina postignuta na oko 9.000 O/min u šestom stepenu prenosa, tako da ima još prostora za postizanje veće brzine i verujem da bi MT 07 dostigao deklarisanih 214 km/h.

Što se samog ubrzanja tiče, Yamaha MT 07 do 160 km/h dolazi sasvim solidno. Menjač i kvačilo rade odlično. Od samog početka mi se svidela lakoća sa kojom se menjaju stepeni prenosa, a kako se agregat razrađivao tako je menjač radio sve lepše. Za promenu stepena prenosa, naročito između prvog i drugog stepena prenosa menjaču prija da se agregat vrti preko 4.000 O/min.

Yamaha MT 07

Očekivao sam da će agregat prenositi bar nešto vibracija, ali to se jednostavno nije dogodilo. Agregat gotovo da nema vibracija, osim ukoliko u petom ili šestom stepenu prenosa pokušavate da vozite na 2.000 ili 3.000 O/min, tada se osete male vibracije. No ne bi ni trebalo da se drži tako nizak broj obrtaja u pomenutim stepenima prenosa.

Lagan i upravljiv, kočnice skoro na visini zadatka

Prva stvar koju primetite kad sednete na Yamahu MT 07 je to koliko je lagana. Težina Yamahe MT 07 iznosi 182 kg sa svim tečnostima. Ako uzmete u obzir da zapremina rezervoara iznosi 14 litara, dolazimo do težine od svega 168 kg.

Vožnja kroz grad je sredina u kojoj se Yamaha MT 07 snalazi odlično. Tokom test vožnji vozio sam po Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi, Bečeju, itd. U Beogradu sam u jednom trenutku upao u kilometarsku kolonu koju sam bez puno muke brzo savladao.

Yamaha MT 07

Yamaha MT 07 ne prestaje da oduševljava ni kada izađete iz grada. Budući da gradsku vožnju ne volim, trudio sam se da što pre pobegnem iz grada. Već u prvim krivinama na otvorenom putu Yamaha MT 07 me je kupila sa svojom cevastom šasijom i solidnim ogibljenjem. Kroz krivine MT 07 prolazi jako lako i lako se obara.

U početku sam mislio da je prednja viljuška nešto tvrđe podešena, pošto sam pogodio par rupa koje su me dobro prodrmale. Međutim, u vožnji po normalnom, ravnom asfaltu prednja viljuška se ponaša odlično, iako se ne radi o nekoj vrhunskoj prednjoj viljušci, već o jednostavnoj teleskopskoj koja nema mogućnost podešavanja. Što se zadnjeg amortizera tiče, ima mogućnost podešavanja. U početku zadnji amortizer mi je bio malo mekan, ali sa jednim klikom situacija se znatno popravila.

Yamaha MT 07

Moram da priznam da dobroj upravljivosti i stabilnosti znatno doprinose Bridgestone BT023 gume koje jako dobro drže u svim uslovima. Prednja guma je u dimenzijama 120/70 ZR 17M/C(58W), a zadnja 180/55 ZR 17M/C(73W).

Sa vremenom nisam imao sreće. Kao i tokom testa Nikena, kiša me je svakodnevno pratila, te nemojte zameriti ukoliko je Yamaha MT 07 na nekim slikama prljava. Poenta je da je MT 07 i u kišnim uslovima izuzetno stabilan motocikl. Da li je to zbog guma ili dobro odmerenog ogibljenja i šasije ili je to kombinacija svega po malo, ne bih znao reći.

Do oko 160 km/h, MT 07 je prilično stabilan, ali se već od 160 km/h oseti da je prednji kraj lagan i pri prelasku preko neravnina MT 07 počinje lagano da igra.

Što se kočnica tiče, napred se nalaze dva diska prečnika 282 mm. Kočnice rade odlično, samo u početku „grizu“ malo blaže i posle počinju da deluju sve jače (što je i logično). Međutim, za veliku silu kočenja potrebno je baš dobro stisnuti polugu prednje kočnice. Ni to nije toliko strašno, samo treba malo vremena da se vozač navikne. Yamaha MT 07 je opremljena ABS –om koji sam uspeo da aktiviram na prednjoj kočnici samo jednom i to namerno u kišnim uslovima.

Još jedna stvar koja možda doprinosi osećaju na kočenju je to što je ili poluga prednje kočnice nešto duža ili je upravljač nešto kraći. Pošto kočim sa dva prsta, primetio sam da polugu kočnice pritiskam na sredini umesto na samom kraju. To iziskuje da je potrebna nešto veća sila da se kočnica pritisne do kraja. Kasnije sam se navikao na to, pa sam pomerao prste više ka kraju poluge.

Yamaha MT 07

Veoma mala potrošnja i solidna udobnost

Yamaha MT 07 spada u kategoriju Naked motocikla, čija je namena vožnja po gradu i kraći izleti van grada. Pošto se ja ne uklapam u vožnje po gradu, najveći deo testa vozio sam van grada. Najduže relacije koje sam prelazio u cugu iznosile su nešto preko 150 kilometara. Spomenuću da sam tokom te ture bežao od kiše te nisam stajao dok nisam stigao na odredište.

Sa svojih 187 cm visine uspeo sam bez problema da se smestim na motocikl. Položaj nogu je dobar kao i položaj ruku na upravljaču. Na testnom primerku sam imao vizir koji me je štitio u predelu grudi i preporučio bih svakom vlasniku MT 07 da ugradi vizir, jer iako ne pruža mnogo zaštite i ovo što pruža zaista vredi.

Sedište je prilično udobno. Tek posle skoro 2 sata neprekidne vožnje počeo sam da osećam da bi mi prijala mala pauza.

Pauza za točenje goriva otpada iz razloga što Yamaha MT 07 troši veoma malo goriva. Motocikl sam vozio normalno, što podrazumeva i neka nagla ubrzanja. Prilikom točenja goriva na pumi potrošnja se kretala između 3,8 – 4,5 litara goriva na 100 km.

Noćna vožnja

Noćna vožnja je nešto što obožavam, pa sam i sa MT 07 vozio nekoliko stotina kilometara u noćnom režimu. Instrument tabla je pregledna kako danju tako i noću, što podrazumeva da noću ne sjaji prejakim intenzitetom i ne ometa vozača.

Što se svetala tiče, iako nema LED osvetljenje i standardna svetla odrađuju dobar posao. Snop kratkog svetla je potrebno malo podesiti, jer originalno podešavanje baca nešto kraći snop. Što se dugog svetla tiče, ono je perfektno i dobro osvetljava put.

Yamaha MT 07

Sve funkcioniše i bez elektronike

Yamaha nije želela da ubacuje elektronska pomagala, a realno ni nema potrebe. Od pomagalu tu je ABS koji je zaista potreban. Kontrole proklizavanja i režima vožnje nema. Tokom testa sam pokušavao po kiši u prvom i drugom stepenu prenosa da uznemirim zadnji kraj motocikla i da ga dovedem u „nezgodnu situaciju“. Međutim, zadnji kraj je ostajao dovoljno stabilan.

Raspored svi kontrolnih dugmića je dobar. Svi dugmići rade lagano i bez zadrške, a čak i tokom noćne vožnje nećete imati problema da iz prve pogodite dugme za pokazivače pravca, kratko ili dugo svetlo.

Prava mera za početnike, ali i za one sa iskustvom

Mt 07 sam pokupio pomalo razočaran što uzeo MT 09, a posle pređenih 1.400 km uhvatio sam sebe da razmišljam kako da je kupim. Yamaha MT 07 pruža sve što je jednom početniku potrebno. Yamaha je ciljano napravila ovaj motocik za početnike, a u prilog tome govori i to što postoji i varijanta sa 35 kW.

Osim za početnike, Yamaha MT 07 može da bude dobar izbor i za one kojima je potreban motocikl za vožnju po gradu i za kraće izlete van grada.

Cena za Yamahu MT 07 iznosi 6.990 eura i zaista mislim da za tu sumu od MT 07 ipak dobijete nešto više.

Šta je dobro na MT 07

  • Agregat
  • Šasija
  • Mala potrošnja

Šta je moglo biti bolje

  • Prednja kočnica je mogla biti za nijansu jača
  • Snop kratkog svetla je mogao biti duži

Uživajte u galeriji slika sa testa Yamahe MT 07


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.