September 27, 2020
Naslovna Garaža Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora

Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora

-

Pre par nedelja objavili smo sjajan tekst o countersteringu od našeg forumaša sa nadimkom Najzli. Danas vam od istog autora donosimo tekst “Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora”. Ono što za četvorotaktne motore predstavlja glava motora, to je za dvotaktne motore auspuh. Naš forumaš Najzli je to lepo ukratko objasnio u tekstu koji je pre vama.

Svi pričaju o tome da se performanse dvotaktne mašine menjaju promenom auspuha, a niko ne govori zašto…

Prosto je. Auspuh kod dvotaktnih mašina, često pominjan kao ekspanziona komora koristi talase kompresovanih gasova da poboljšaju punjenje cilindra.

Generalno, te ekspanzione komore, lonci, služe da ublaže zvučne talase koje proizvodi eksplozija, ali u konstruktivnom smilsu dvotaktnih mašina, bez ventila, one služe da u jednom talasu budu sposobne da pokupe dovoljno zasićenih gasova koji su izgoreli u cilindru, a u drugom talasu da budu reflektivna barijera radi održavanja kompresije u cilindru prilikom ekslozije i usmeravanja najvećeg dela energije na pomeranje cilindra i klipnjače, radilice, menjača, lanca, točka, vozila. Ima tu dosta toga što treba pomeriti. Znači svaki vat (W) snage. Mnogo više se isplati iskoristiti konstrukciju dvotaktnog auspuha za svrhu pospešivanja sagorevanja nego samo za zvuk. Odatle dvotaktne mašine nemaju „otvorene“ aupuhe već one male, da prostite, „prdavce“. Bez omalovažavanja, ti prdavci su dvotaktne turbine. Taj fenomen je otkrio još 1950. godine Walter Kaden koji je radio u nemačkoj fabrici motocikala MZ. Kul. On je shvatio da postoji snaga u talasima zvuka koje proizvodi dvotaktne mašina i počeo da ih upotrebljava za pospešivanje snage. Ostalo je istorija.

Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora
Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora Foto: Pinterest

Pazi foru, ništa komlikovano. Svaki put kada klip otkrije otvor za izlazak gasova kod dvotaktne mašine, a taj otvor se nalazi na cilindru, talas izgorenih gasova jurne u eskpanzionu komoru. Taj talas je, na 10.000 obrtaja, zvuka 10.000 RPM/60sec=166HZ. Dakle, lako izračunaš frekvenciju zvuka na određenom broju obrtaja. Po tome je lako zaključiti da se igra talasima i samim time auspuhom ne zasniva na drugim karakteristikama motora sem na broju obrtaja. Ako znamo da kriva snage ima izgled aljkave amplitude, jasno je da je možemo štelovati menjanjem ekspanzione komore, odnosno mesta gde se igraju talasi. Nezgodna je ova fizika. Sigurica je da ćemo sve te talasi pustiti da odu napolje ako skinemo auspuh ili stavimo protočni, 4T auspuh na 2T mašinu. Sada kreće nezgodan deo. Ako bi stavili ravni cev kao auspuh, a to je odlika prvih 2T mašina, uvideli bi smo da bi kraćenjem cevi mogli da dobijemo povratni udar vazdušnog talasa u određenom trenutku i da tako naštelujemo da nam mašina daje najveću snagu u određenom trenutku. Ako taj trenutak pogodimo sa deklarisanim vrhom amplitude snage, na konju smo. Sve je kul. Zvuk i povratni talas putuje brzinom zvuka od izlaza iz cevke ka cilindru i samo je potrebno pronaći odgovarajuću dužinu cevi da bi se taj talas pogodio sa opaljivanjem svećice u cilindru. Samo to… Problem je što je u manjim obrtajima talas udara o cilindar i time nema imao uticaj na snagu, a u višim obrtajima takođe mašio trenutak.

Tada izmisliše „megafon“. Levak kako bi ga ja objasnio. Svatili smo da sa njim gasovi i talasi mogu da izvače ostatak iz cilindra, paralelno sa tim praveći simfoniju unutar levka koja je promenom frekvencije pod uticajem pritiska i temperature mogla da pruži povratne talase na većem opsegu obrtaja motora. Eto mesta za vožnju. Juhu! Levak je izazivao pojavljivanje talasa na izlasku iz uskog dela, ipak zadržavajući te talase u komori. Nauka.

Dve, tri reči o auspuhu kod dvotaktnih motora
Foto: newatlas.com

Zaključak do sada. Oblik i te kako ima uticaja na performanse dvotaktnog agregata. Fabrički auspuh je bolji od bilo kog drugog izmišljenog ili nabudženog na 2T mašinu.

Naravno, ne završava se sve na levku. Daljim proučavanjem  i dodavanjem kontra levka na komoru i time zaustavljanjem slobodnog protoka gasova van auspuha dolazimo do toga da talasi divergiraju na kontra levku na kraju komore i vraćaju se ka cilndru osetno povećavajući snagu na još većem opsegu broja obrataja motora. Odatle onaj izgled najvećeg broja dvotaktnih auspuha. Da ne gušim više, postoje tri bitne mere kod dvotaktnih auspuha, dužina „stomaka“ obim „stomaka“ i dužina „prigušivača“. Ma sve je nauka, ali ja sam samo hteo da kažem da će vrišteći zvuk vašeg otvorenog auspuha na 2T mašini doneti sve sem performansi vašem motoru…


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se