July 25, 2021
NaslovnaMoto SportWSBK Losail 2019 - Rei pobede, Krumenaheru WSS titula

WSBK Losail 2019 – Rei pobede, Krumenaheru WSS titula

-

Završena je i poslednja runda WSBK šampionata na stazi Losail u Kataru. Tokom celog trkačkog vikenda gledali smo zanimljive trke i dobru borbu na stazi u svim klasama.

Već na prvim treninzima kao najbrži u WSBK klasi izdvojili su se Rea, Bautista i Dejvis, dok su Yamahe u rukama Louza i Van der Marka blago zaostajale.

Na kvalifikacijama su se karte malo promešala. Rea je osvojio pol poziciju ispred Louza, dok je treće mesto osvojio Sandro Kortese.

Rea i Louz su odlično startovali i odmah su se odvojili od ostalih vozača. Rea je imao odličan ritam tokom trke i Louz se grčevito držao uz Reu koliko god je mogao. Kortese je nekoliko krugova uspeo da se zadrži na trećoj poziciji, ali ga je tokom trke prestigao Dejvis koji je imao odličan ritam.

WSBK Losail

Dobra trka za Kortesea završena je padom sa četvrte pozicije koju je posle Korteseovog pada nasledio Bautista.

Dejvis je imao odličan ritam i u poslednjoj trećini trke uspeo je da stigne, a zatim i prestigne Louza za drugu poziciju. Rea je za to vreme uspeo da napravi dovoljnu prednost i do kraja trke ga niko nije ugrozio. Rea je upisao još jednu pobedu, Dejvis je završio na odličnoj drugoj poziciji, a Louz je osvojio treće mesto i bitne bodove.

Reina pobeda bila je značajna za Kawasaki, jer je sa ovom pobedom Kawasaki osigurao titulu najboljeg proizvođača u WSBK šampionatu.

WSBK Losail

Superpole trka započela je bez Razgatlioglua koji je imao tehnički problem u krugu za zagrevanje te nije uspeo da startuje trku. Razgatlioglu se na ovaj način oprostio od šanse za osvajanjem treće pozicije u šampionatu.

Rea i Louz su opet imali odličan start, ali je dobar start imao i Bautista. Bautista se vrlo brzo probio do treće pozicije, a nekoliko krugova kasnije obišao je i Louza za drugu poziciju. Dok je Bautista obišao Louza, Rea je već napravio prednost od skoro dve sekudne i prosto je još jedno bio neuhvatljiv upisavši drugu pobedu u toku trkačkog vikenda.

Louz i Haslam celu trku borili su se za treće mesto, ali je Lozu uspeo da odoli svim napatima Haslama i tako je upisao još jedan bitan podijum i bodove za šampionat. Louz je mogao opuštenije da uđe u drugu trku, pošto je sad imao solidnu zalihu bodova u odnosu na Van der Marka i smešila mu se treća pozicija u generalnom poretku vozača.

Kawasaki ZX10RR

Druga trka bila je zanimljivija u odnosu na prethodne trke, bar u prvoj polovini. Rea i Bautista započeli su trku dobro i odmah je počela borba između njih dvojice, dok su Louz i Haslam vozili odmah iza njih.

Bautsta i Rea razmenili su par puta prvu poziciju. Bautista je tokom prve polovine trke vozio Rei “na točak”. Za to vreme Dejvis se probio do treće pozicije, a iza njega se vodila velika borba za četvrtu poziciju između Van der Marka, Louza, Haslama i Razgatlioglua.

Alvaro Bautista

Rea je u drugoj polovini trke počeo polako da se odvaja od Bautiste koji je upao u probleme sa guama. Sa druge strane, Dejvis je imao sve bolji ritam i našao se iza Bautiste. Timske kolege imale su kratku borbu za drugu poziciju koja je na kraju otišla u ruke Dejvisu. Dok je Dejvis obišao Bautistu, Rea je već bio daleko i završio je trkački vikend i sezonu na najbolji mogući način sa tri pobede na poslednjem trkačkom vikendu.

WSBK Losail

Supersport trka bila je najiščekivanija trka tokom ovog trkačkog vikenda. Karikasulo i Krumenaher imali su poslednji dvoboj u borbi za titulu. Krumenaher je na stazu Losail došao sa 8 bodova prednosti u odnosu na Karikasula.

Na kvalifikacijama Karikasulo je osvojio pol poziciju, ispred Krumenahera i Kluzela. Međutim, glavnu reč na trci nisu vodili Karikasulo i Krumenaher, već su glavni akteri trke bili Kluzel, Mahias i Vinjales. Karikasulo i Krumenaher su bojažljivo startovali trku i u prvim krugovima izgubili su dosta vremena za vodećim. Do kraja trke stabilizovali su ritam, Karikasulo je tokom trke uspevao da bude samo poziciju ispred Krumenahera što mu nije bilo dovoljno za titulu.

Karikasulo je trku završio na četvrtom mestu, a Krumenaher je bio peti što je ujedno značilo i da je Krumenaher novi šampion supersport klase.

Krumenaher šampion WSS klase

Pobeda je otišla u ruke Lukasa Mahiasa. Mahias je vozio odličnu trku i tokom većeg dela trke borio se sa Kluzelom. Kluzel je vodio u prvom delu trke, ali je Mahias imao bolji ritam te je uspeo da stigne, a zatim i prestigne Kluzela. Treće mesto osvojio je Isak Vinjales.

WSBK Losail

Osim WSBK i WSS trka na stazi Losail za vikend vozila se i supersport 300 kategorija. Iako je pitanje šampiona rešeno na prethodnoj trci, na Losailu je ostalo da se reši pitanje drugog i trećeg mesta u šampionatu. Borba se vodila između Ane Karasako i Skot Derua. Karasko i Deru imali su isti broj bodova. Trka je obilovala preticanjima i do same ciljne linije nije se znalo ko će pobediti. Na kraju je pobedu odneo Deru ispred Mufeisa i Leracia.

SSP300

WSBK trkačkom rundom na stazi Losail završena je još jedna uzbudljiva sezona. Sezona je bila puna iznenađenja i preokreta i nadamo se da će sledeća sezona biti još uzbudljivija.

Sledeća sezon startuje sa prvim testovima koji će se voziti već sredinom novembra i mi ćemo se truditi da vam prenesemo sva dešavanja sa testa.

Za diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Losail, predlažemo da svrtatite do naše teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke

Rezultati superpole trke:

Rezultati superpole trke

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK trke

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke

Rezultati supersport 300 trke:

Rezultati supersport 300 trke

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se