March 7, 2021
Naslovna Moto Sport Yamaha predstavila MotoGP ekipu

Yamaha predstavila MotoGP ekipu

-

Nakon predstavljanja timova Ducati, KTM i Tech3, došlo je na red i da Yamaha MotoGP ekipa predstavi svoj vozački sastav i “nove” boje za 2021. godinu. Yamaha je za ovu sezonu pripremila ponešto novo, nešto manje novo, videćemo tek. Ali deluje da su ljudi u timu uvereni da ih čeka zlatna godina.

Najveća novina u Yamaha MotoGP ekipi svakako je dolazak Fabia Kvartarara. Kvartararo je odlično započeo prošlu sezonu, ali je katastrofalno završio. Od vodećeg u šampionatu i konkurenta za titulu, na kraju je sezonu završio na osmom mestu.

Ipak, Kvartararo je pokazao da itekako ume da bude brz vozač, kada ga Yamaha M1 sluša. Na predstavljanju ekipe, na Kvartararovu stranu stao je i Lin Džarvis izjavom da Kvartararo nije ima stopostotnu podršku fabrike i da je i to doprinelo njegovom lošem završetku sezone.

Što se Vinjalesa tiče, stvar su manje – više iste. Ipak, zanimljivo je da Vinjales ove godine neće imati trenera za vožnju, već će umesto toga tesno sarađivati sa sportskim psihologom. Vinjales očigledno uči od Lorenca, koji je počeo da ostvaruje konstantne rezultate kada je počeo da radi sa sportskim psihologom.

Kad smo kod test vozača, Yamaha je malo u problemu jer Kal Kračlou neće moći da testira pre Katara, kada je i zakazan zvanični test. Zbog raznih problema oko putovanja i logistike prouzrokovanih COVID-19 virusom, tehničari i inženjeri nisu mogli da se organizuju da ranije započnu testove.

Očigledno je da u Yamahi još nije sve na vrhunski organizovanom nivou. Honda i Bradl su na primer već odradili sedam testnih dana, prilično ustrojili neke stvari i prikupili vredne podatke. Suzuki je takođe već testirao, kao i KTM sa Dani Pedrosom. Yamaha opet zaostaje.

Ono što smo uspeli da saznamo o novinama na M1 motociklu za 2021. godinu i zapravo nisu novine. Prema svemu sudeći “nova” M1 biće usmerena i slična onoj na kojoj je Morbideli završio sezonu. Ne možemo da znamo šta je tačno Morbideli imao ispod sebe, ali to je znak da Yamaha nije donela ništa revolucionarno novo ili samo prekriva trag.

Srećom, prvi test nije daleko. Već 6. marta očekuje nas prvi (i jedini!) zvanični test, te ćemo moći da vidimo šta je Yamaha pripremila za novu sezonu.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,285FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se