NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Tracer 9GT - Više opreme za udobniju avanturu

Yamaha Tracer 9GT – Više opreme za udobniju avanturu

-

Yamaha Tracer 9 i Tracer 9GT su uvek traženi i popularni sport – touring motocikli. Ove godine imali smo prilike da testiramo obe verzije i da direktno uporedimo razlike, kao i prednosti koje Tracer 9GT verzija ima u odnosu na Tracer 9 i da uporedimo cenovnu razliku i odnos dobijeno – uloženo.

Tokom sezone smo prvo testirali “standardnu” Tracer 9 verziju koja je oduševila, a odmah zatim je Yamaha Barel na test ustupila Tracer 9GT sa bogatijima paketom opreme i elektronski podesivim ogibljenjem. Nešto ispod 1.000, tačnije 940 km bilo je dovoljno za upoznavanje i zaključivanja ocene za ovaj test.

Budući da smo Tracer 9 ranije detaljno opisali kako tehnički, tako i utiske iz vožnje, tekst o Tracer 9GT modelu fokusiraće se na razlike koje donosi, a predlažemo da na ovom linku pročitate i utiske sa testa standardnog Tracera 9.

Yamaha Tracer 9GT
Foto: BJBikers

Agregat identičan kao na Tracer 9 verziji

Agregat koji pokreće Tracer 9GT identičan je poput onog u Tracer 9 verziji. Dakle, reč je o trocilindričnom rednom agregatu radne zapremine 890 cm³ i maksimalne snage od 119 KS (87,5 kW) na 10.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/Min.

Isporuka snage koju ovaj agregat pruža je za svaku pohvalu. Snage ima od niskih obrtaja i ravnomerno se ispoljava sve do crvenog polja na instrument tabli. Negde od sredine raspona obrtaja Tracer 9GT počinje još snažnije da ubrzava i da vam izmamljuje osmeh na lice. Tu se zapravo vidi sportski karakter koji poseduje.

Iako je sportski nastrojen prosečna potrošnja ostaje na 5,5 – 6,0 litara u zavisnosti od stila vožnje kao i toga da li nosite suvozača i prtljag.

Promena stepena prenosa je na Tracer 9GT laka, jer poseduje kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže, tako da se kvačilo koristi samo prilikom kretanja iz mesta. Kvik šifter funkcioniše dobro u celom rasponu obrtaja. Na nižim obrtajima radi dobro, ali mu više prijaju promene stepena prenosa od 5.000 O/Min pa naviše. Podsećanja radi, standardni Tracer 9 ne poseduje kvik šifter.

Kao i kod Tracer 9 verzije i na Tracer 9GT je maksimalna brzina limitirana na 225 km/h.

Yamaha Tracer 9GT
Foto: BJBikers

Elektronski podesivo ogibljenje

Glavna razlika i najjači razlog zbog kojeg je Tracer 9GT skuplji od Tracer 9 verzije je ogibljenje. Naime Tracer 9GT poseduje KYB poluaktivno elektronsko ogibljenje. Elektronski podesivo ogibljenje na Tracer 9GT modela poseduje dva režima koje su podešena u fabrici.

A1 režim je namenjen agresivnijoj vožnji i u ovom režimu je ogibljenje tvrđe podešeno i samim tim je motocikl reaktivniji na komande. Mana je što je upijanje neravnina slabije.

A2 režim pruža nešto mekše podešeno ogibljenje i predviđeno je za opuštenije vožnje.

Da se ne lažemo, Tracer 9GT se odlično vozi u oba režima i promene nisu previše izražene, ali su osetne. Recimo A1 režim možete koristiti i kada ste prilično natovareni sa prtljagom i kada vozite suvozača.

Kompletan sistem ogibljenja funkcioniše pomoću 6-osne IMU koja u svakom trenutku prati položaj motocikla u 6 osa. Taj IMU sistem je odgovoran i za funkcionisanje kompletne elektronike o kojoj će više reči biti kasnije.

Yamaha Tracer 9GT
Foto: BJBikers

Što se ostalih karakteristika tiče, tu nema nekih promena. Tracer 9 i Tracer 9GT dele identiču aluminijumsku šasiju i kočioni sistem sa radijano postavljenim Nissin četvoroklipnim čeljustima i diskovima prečnika 298 mm pozadi. Kritika za kočnice važi i na Tracer 9GT verziji, odnosno mogle su biti za nijansu snažnije.

Udobnost i položaj sedenja su za pohvalu. Nema zamora prilikom dugih vožnji. Noge nisu previše savijene u kolenima, a mesta ima i za više vozače. Primera radi sa svojih 187 cm se bez problema smeštam i ostaje dovoljno prostora. Rezervoar zapremine 18 litara je dobro oblikovan da pruža potporu i zaštitu od vremenskih uslova. Bočni oklopi, štitnici ruku i vetrobran dobro rade svoj posao.

Na Tracer 9GT me zadesila snažna kiša i pri tako jakom intenzitetu kiše su me oklopi i blatobran zaštiti od dodatnoog prskanja kiše, odnosno podizanja sa asfalta.

GT verzija nije uvrštena u oznaku modela samo zbog nešto više elektronske opreme, već i zbog bočnih kofera koji dolaze u tonu boja sa motociklom. Koferi su aerodinamično dizajnirani, ali je prednji kraj kofera sa šasijom povezan poluelastičnim vezama i na brzinama od preko 190 km/h znaju da se osete vibracije. Da ne shvatite pogrešno, nema “woblinga”, već se samo osete vibracije na koferima jer ih vetar nemilosrdno udara.

Foto: BJBikers

Više elektronskih i praktičnih dodataka

Osim pomenutog kvik šiftera i elektronskog ogibljenja, Tracer 9GT poseduje još par stvari koje ga odvajaju od Tracer 9. Jedna od tih stvari su grejači ručica koji vam ruke drže toplim u hladnijim danima ili u mom slučaju da održite ruke toplim prilikom kiša koje me nisu mimoilazile.

Još jedna praktična stvar koja će vam značiti ako vozite u noćnim uslovima su adaptivna svetla koja se uključju kada ste pod nagibom u krivini.

Ostala elektronika poput režima vožnje, podešavanja isporuke snage, kontrola podizanja prednjeg točka, kontrola motornog kočenja (ili ti kontrola bočnog proklizavanja, kako glasi bukvalni prevod), kao i manuelni režim vožnji ostali su identični kao na Tracer 9 verziji. Tempomat je naravno i dalje deo paketa.

Identična je i kontroverzna instrument tabla sa dva ekrana dijagonale 3,5″ na kojoj se nalaze sve informacije. Pomoću prekidača na levoj i desnoj strani upravljača se barata podešavanjima ili promenama informacije. Na desnoj strani upravljača se nalazi kružni nazovimo ga prekidač, koji se stisne i onda možete da vrtite opcije na instrument tabli. Ukoliko vas baš nevrira instrument tabla možete kupiti Tracer 9GT + verziju koja poseduje instrument tablu iz jednog dela.

Foto: BJBikers

LED svetlosnoj grupi se nema šta zameriti, naročito na ovoj verziji sa adaptivnim svetlima.

Skuplji, ali sa dodacima koji vrede taj novac

Na kraju se priča između Tracer 9 i Tracer 9GT verzije svodi na to da li su vam potrebni dodaci koje GT verzija nudi. U eksploataciji te stavke znače. Elektronski podesivo ogibljenje radi svoj posao i olakšava vam podešavanje ukoliko vozite sa suvozačem i prtljagom i dosta putujete. Kvik šifter takođe olakšava vožnju. Grejači ručica i adaptivna svetla su verovatno stvar bez koje možete živeti i voziti. Tu su i koferi koje zaista ne treba zanemariti i treba ih posedovati.

Razlika u ceni? Yamaha Tracer 9 košta 13.240 EUR dok cena za Tracer 9GT iznosi 15.290 EUR po trenutnoj akcijskoj ceni (ili 15.690 EUR kada akcija nije na snazi). Za razliku u 2.000 EUR, zaista se isplati uzeti Tracer 9GT verziju.

Ukoliko posedujete Tracer 9GT i želite da podelite vaše iskustvo, to možete učiniti u temi na forumu.

Tracer 9GT, ali i druge motocikle iz ponude možete pogledati u Yamaha Barel na adresi Japanska 3a Beograd ili u Nišu na adresi Vojvode Gojka 62. Takođe možete posetiti njihovu web stranicu.

Yamaha Tracer 9GT
Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.