January 31, 2023
NaslovnaMoto Garaža24 časa Bol d'Or - 100. godišnjica od prve trke

24 časa Bol d’Or – 100. godišnjica od prve trke

-

Za vikend se održava poslednja trka endurance šampionata za ovu sezonu, ali to nije sve. Čuvena trka 24 časa Bol d’Or ima mali jubilej, jer će se ove godine slaviti 100. godišnjica od prvog održavanja ove trke. Sasvim slučajno se pogodilo da je ujedno poslednja trka u šampionatu i da je borba za titulu još uvek otvorena.

Prvo izdanje trke 24 časa Bol d’Or održalo se tačno pre jednog veka, 1922. godine, naravno u Francuskoj. Trka je održana na putu dužine 5 km između gradova Vaujours, Clichy-sous-Bois i Livry-Gargan. Tada je na motociklu bio dozvoljen jedan vozač. Čast da ponese prvu pobedu pripala je Toni Zindu iz Švajcarske. Za 24 časa prešao je 1246 km uz prosečnu brzinu od 51,9 km/h. Zind je tokom same trke jeo i pio i nije imao sekunde predaha, osim za dosipanje goriva i tehničke intervencije.

Od prve trke, prošlo je mnogo vremena i promenilo se nekoliko staza na kojim se održava Bol d’Or trka, ali je suština ostala ista – preživeti 24 časovnu trku i dovesti motocikl na cilj, Danas se trka vozi na stazi Paul Ricard, a prva trka na ovoj stazi vožena je 1979. godine. Od 1999. godine staza je bila zatvorena zbog rekonstrukcije i tada je Bol d’Or trka premeštena na zanimljivu stazu Manji Kur na kojoj je trka održavana do 2015. godine, kada je opet vraćena na Paul Ricard.

Uz par neodržavanja trka, ove godine će biti 85. izdanje trke 24 časa Bol d’Or.

Na snimku sa motocikla Nikolo Kanepe, možete se malo bolje upoznati sa stazom Paul Ricard:

Sedam timova ima šansi za titulu

U endurance šampionatu je sve moguće, tako da svaka matematička prednost visi na koncu i nije 100% garant za titulu. Trenutno u šampionatu vodi Yoshimura SERT Motul Suzuki ekipa sa 23 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu F.C.C. TSR Honda ekipu, dok YART Yamaha zaostaje 34 boda.

Budući da je ekipama na raspolaganju 85 bodova, svaka bodovna prednost gubi smisao i timovi će pre svega morati da se potrude da završe trku. Ako pri tome dodamo i bodove iz kvalifikacija, igranka postaje još uzbudljivija.

24 časa Bol d'Or
24 časa Bol d’Or – sedam ekipa ima šanse za titulu Foto: FIM EWC

Nekoliko izmena

Pošto je pred trku i za vreme održavanja trke 8 sati Suzuke bilo nekoliko povređenih vozača, to znači da ćemo neke od vodećih ekipa gledati u izmenjenom sastavu. F.C.C. TSR Honda je dovela Alen Tešera kao zamenu za povređeno Đino Reu.

U Yoshimura SERT Motul Suzuki ekipu dolazi Vatanabe, koji se dobro pokazao tokom 8 sati Suzuke. Silvan Gintoli se vraća trkanju nakon povrede ruke zadobijene prilikom pada na testu pred trku na Suzuki.

Leon Haslam se takođe vraća u endurance šampionat. Pošto je za fabričku Kawasaki ekipu zabeležio drugu poziciju na Suzuki, Haslam je dobio poziv od TATI Team Beringer Racing ekipe da zameni pomenutog Tešera koji je otišao u F.C.C. TSR Hondu.

YART Yamaha ostaje u nepromenjenom sastavu, kao i BMW Motorrad ekipa.

Satnica i prenos trke

Početak trke 24 časa Bol d’Or počeće u subotu od 15.00 časova, a kraj trke je u nedelju u 15.00 časova. Što se prenosa trke tiče, Eurosport 1 će prenositi početak trke u subotu od 14.45 časova. Prenos će trajati do 01.30 časova iza ponoći. Zatim će se prenos nastaviti u nedelju od 09.30 časova, takođe na Eurosport 1 kanalu i trajaće sve do 15.30 časova.

S obzirom da je Eurosport ranije znao da baš skrati prenos, ovog puta pozdravljamo odluku da se trka 24 časa Bol d’Or prenosi u sasvim razumnom trajanju.

Uživajte u poslednjoj trci endurance šampionata u ovoj sezoni!

Podsećamo da se ovog vikenda vozi i MotoGP šampionat. Više o MotoGP trci na Aragonu možete pročitati ovde.

Na forumu je otvorena tema posvećena trci 24 časa Bol d’Or. Temu možete posetiti klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.