NaslovnaMoto Sport8 sati Suzuke - HRC sigurnom vožnjom do pobede

8 sati Suzuke – HRC sigurnom vožnjom do pobede

-

Legendarna trka izdržiljivosti 8 sati Suzuke po 43. put održana je u nedelju. Ta trka spada među najprestižnije u svetu proizvođača motocikala, naročito među japanskim proizvođačima motocikala. Zato ne čudi što su u prvom redu Honda i Kawasaki izveli svoje najbolje ekipe i vozače.

Pripreme za trku 8 sati Suzuke počele su još prošle nedelje kada su timovi odradili svoje prve testove. Kawasaki je dovezo Džonatana Reu i Leona Haslama, a Honda je pored konkurentne F.C.C. TSR ekipe izvela i fabričku HRC ekipu za koju su vozili Iker Lekuona, Takumi Takahači i Tetsuja Nagašima.

Ovo izdanje trke 8 sati Suzuke ostalo je u senci jedne nesreće koja se dogodila pre trke. Đino Rea, izuzetno brz vozač doživeo je pad na treninzima i teške povrede glave, pluća i rebara. Zbog težine povreda helikopterom je prebačen u bolnicu i trenutno se nalazi na aparatima. Koliko kruži informacija, situacija je (u trenutku pisanja ovog teksta) bolja i sve su šanse da će se Đino Rea izvući.

Foto: FIM EWC

Još jedan loš start YART Yamahe

Pol poziciju pred trku je osvojila ekipa HRC-a. Honda se pobrinula da HRC bude dobro utrenirana i uvozana ekipa. Japanski vozači Takahaši i Nagašima znaju ovu stazu kao svoj džep, a mladi Iker Lekuona je doprineo da ekipa bude komplementarna.

YART je bio dobro plasiran, ali po ko zna koji put nisu imali dobar start jer nisu mogli da upale motocikl, te su svoj proboj započeli sa dvadeset i neke pozicije.

Na samom početku trke dogodilo se i prvo bezbednosno vozilo kada su se dve domaće ekipe na Hondi međusobno počistile i završile u zaštinoj ogradi. Dok se ograda nije sredila, bezbednosno vozilo je bilo na stazi.

8 sati Suzuke
Foto: FIM EWC

F.C.C. TSR Honda je na kratko preuzela vođstvo, da bih ih nedugo zatim prestigla prvo fabrička Kawasaki ekipa, a nakon toga je HRC ekipa preuzela vodeću poziciju. Džonatan Rea je za upravljačem Kawasaki ZX10RR-a doživeo manji pad i pokazaće se da je zbog toga Kawasaki na kraju izgubio pobedu.

Fabrička BMW ekipa i pobednik trke 24 časa Spa je bila prva konkurentna ekipa koja se povukla sa trke zbog tehničkih problema i pregrevanja motora. Ništa manje problema nije imala ni F.C.C. TSR Honda koja je tokom cele trke kuburila sa gremlinima na motociklu, ali je na kraju ipak uspela da završi trku. Prvo su imali problema sa kočnicimo i morali su da zamene glavni kočioni cilindar prednje kočnice, a kasnije tokom trke su imali probleme sa izduvnim sistemom.

Dok su drugi upadali u probleme, HRC je konsantnom i sigurnom vožnjom držao vodeću poziciju i konstantno održavao prednost ispred drugoplasirane Kawasaki ekipe koja je tokom većeg dela trke držala drugu poziciju.

8 sati Suzuke
Foto: FIM EWC

Borba za treće mesto se odvijala između YART Yamahe i SERT Suzuki ekipe. YART baš nema sreće ove sezone, jer je Marvin Fric napravio za njega nesvakidašnju grešku tako što je pao i sa sobom povukao još jednog vozača. Zato je YART morao ponovo u boks izgubivši svaku šansu za podijumom.

SERT Suzuki ekipa je još jednom mirnom vožnjom uspela da dođe do treće pozicije. Iako to izgleda lako, zapravo nije bilo tako jer je vozači sastav SERT ekipe bio desetkovan. Na testiranju pred trku je Silvan Gintoli doživeo pad i povredu i nije mogao da nastupa na trci. Vratio se kući gde je operisan. Ksavijer Simeon takođe nije vozio trku i SERT se našao u problemu. Greg Blek je bio jedini vozač iz stalne postave, a SERT je morao da angažuje japanskog vozača Vatanabea. SERT je sa dvočlanom ekipom došao do treće pozicije i iskoristili su kiks svih vodećih ekipa što im je donelo uvećanje prednosti u generalnom plasmanu.

Na kraju je poredak prve trojice bio: HRC (Iker Lekuona, Takumi Takahaši i Testuja Nagašima), Kawasaki (Leon Haslam, Aleks Louz i Džonatan Rea) SER Suzuki (Greg Blek i Kazuki Watanabe).

Hondi je ovo 28. pobeda na 8 sati Suzuke, a poslednji put su pobedili 2014. godine.

8 sati Suzuke
Foto: FIM EWC

Nobuatsu Aoki se oprosio od trkačke karijere

Stariji pratioci moto trka se sigurno sećaju Nobuatsu Aokija iz slavne trkačke porodice Aoki koju su činila tri brata, sva trojica uspešni trkači. Nobuatsu Aoki je davno vozio čak i strašne dvotaktne 500ke i uspeo 1997. godine da završi treći u GP500 šampionatu iza Mik Duana i Tadajuki Okade. Aoki je vozio mnoge šampionate i osvajao je i trku 8 sati Suzuke.

Upravo je 43. izdanje trke 8 sati Suzuke bila poslednja trka u Aokijevoj karijeri. Poslednji stinti i silazak sa motocikla bio je više nego emotivan.

Pauza do trke 24 časa Bol d’Orr

Sada u endurance šampionatu sledi jedna kraća pauza do 15. septembra kada počinje i poslednja endurance trka u ovoj sezoni na stazi Paul Ricard u Francuskoj na kojoj nas očekuje jubilarno 100. izdanje trke Bol d’Or.

Do tada nam ostaje samo da pregledam snimke iz proteklog dela sezone ili da vreme prekratimo utiscima sa Suzuke. Utiske i komentare sa 8 sati Suzuke možete ostaviti u temi na forumu.

8 sati Suzuke
Rezultati trke 8 sati Suzuke Foto/Source: FIM EWC

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.