August 17, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBK6 sati Mosta - BMW-u pobeda, SERT do nove titule

6 sati Mosta – BMW-u pobeda, SERT do nove titule

-

Debitantski nastup šampionata izdržljivosti na stazi Most u Češkoj nije nas ni malo razočarao tokom trke 6 sati Mosta. Posle odveženih 6 sati trke i 213 krugova na kraju se pobednik odlučivao u foto finišu! Trka nije tekla glatko jer smo imali dva izlaska bezbednosnog vozila zbog kvarova na motociklima i prosipanja ulja.

Još jedan loš start za YART

YART Yamaha imala je pol poziciju na trci. Međutim, još jednom su imali poteškoća da pokrenu motocikl na samom startu i zbog toga su trku započeli skoro sa poslednje pozicije. Kasnije im se slična stvar dogodila nakon jednog odlaska u boksu. Ispostaviće se da su ta dva problema bila odlučujuća u borbi za pobedu.

Na vodećim pozicijama dobro su se držale BMW Motorrad World Endurance Team, Yoshimura SERT Motul F.C.C. TSR Honda France dok je YART Yamaha odličnom vožnjom polako hvatala priključak.

Prvu grešku među vodećim ekipama napravila je F.C.C. TSR Honda, odnosno Juki Takahaši. Takahaši je tek izašao iz boksa na novim gumama i nakon pola kruga u jednoj od krivina zadnja guma je proklizala, a Takahaši je pao. Uspeli su da vrate motocikl u boks i da ga poprave, ali je za F.C.C. TSR Hondu borba za vodeće pozicije bila završena.

6 sati Mosta
BMW i YART napeto u završnici trke 6 sati Mosta Foto: Fimewc

SERT Suzuki je vozio rezervisanu trku i nisu previše rizikovali. Pred kraj trke imali smo zanimljiv duel za pobedu. BMW Motorrad World Endurance Team je vodio trku, ali ih je YART Yamaha brzo sustizala. Epilog trke dogodio se u poslednja dva kruga kada je YART bukvalno bio na točku fabričke ekipe. Marvin Fric na YART-u je bio malo nestrpljiv u poslednjem krugu i napravio je malu greškicu, što je dalo malo prostora BMW-u.

YART je opet došao na točak od BMW-a, ali im je jednostavno ponestalo krugova. Poslednji napad YART je izvršio na startno ciljnom pravcu, a BMW je uspeo da se izvuče. Nakon što su YART i BMW prošli ciljem, razmak između ova dva tima iznosio je svega 0,070 sekundi!

Deo borbe između BMW-a i YART-a možete pogledati na sledećem snimku:

Prva pobeda za BMW

Pobeda koju BMW Motorrad World Endurance Team ostvarila je ne samo prva pobeda za BMW M1000RR već i uopšte prva pobeda za BMW u FIM EWC šampionatu. Do sada nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje ovog prestižnog šampionata izdržljivosti.

Titula za SERT

Yoshimura SERT Motul Suzuki ekipa došla je do svoje 17 titule u šampionatu izdržljivosti. Greg Blek, Silvan Gintoli i Ksavijer Simeon vozili su celu trku smireno i nisu srljali u greške. Jedini napet momenat bio je kada je Simeonu proklizao prednji točak. Tom prilikom je Simeon je spektakularno spasao SERT od pada i rukom se odgurnuo od asfalt i podigao motocikl.

Titula za Suzuki Foto: fimewc

Kako je to izgledalo možete pogledati na snimku:

Odličan plasman ostvarila je Energie Endurance 91 ekipa u superstok kategoriji sa osvojenom devetom pozicijom. Reč je o privatnoj ekipi za koju vozi i Martin Čoj. Oni su zauzeli odlično treće mesto u svojoj kategoriji, a pobedu je odnela No Limits ekipa.

Šampionat sada odlazi na zimsku pauzu. Ova sezona je zaista bila zanimljiva, čak i kada uzmemo u obzir da su vožene samo četiri trke. Na svakoj trci imali smo dosta promena i dešavanja, tako da je ova sezona pokazala da FIM EWC šampionat ide dobrim koracima napred.

Za komentare i diskusiju o trci 6 sati Mosta možete posetiti i našu temu na forumu.

Uživajte u kratkom pregledu sa trke:

Rezultati trke 6 sati Mosta:

Foto/Source: fimewc.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.