NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaKastiljoni i Tamburini - Dva čoveka koja su promenila moto industriju

Kastiljoni i Tamburini – Dva čoveka koja su promenila moto industriju

-

Postoje dva čoveka u istoriji motociklizma koji su ostavili značajan trag. Zapravo, da ta dva čoveka nisu postojala verovatno bismo ostali uskraćeni za mnoge sada već legendarne motocikle. Osim toga i cela moto industrija imala bi totalno drugačiji tok. Možda Ducati ni ne bi više postojao, kao ni MV Agusta, a zasigurno ne bi bilo ni CAGIVA marke i grupacije. Sudbina je želela da spoji dve bitne ličnosti za svet dvotočkaša. Dva čoveka sa čistom strasti i ljubavi prema motociklizmu. Njihova imena su Klaudio Kastiljoni i Masimo Tamburini.

Klaudio Kastiljoni je očigledno bio predodređen za velike stvari. Rođen je u italijanskom gradiću Varese u kom je njegov otac imao malu fabriku za proizvodnju delova od metala. Ta fabrika nosila je ime CAGIVA i to ime će Klaudio Kastiljoni kasnije proslaviti širom sveta. Tokom 1983. godine, Kastiljoni počinje u svojoj CAGIVA fabrici da proizvodi i prve motocikle.

Dok se Klaudio Kastiljoni polako probijao u moto industriji, Masimo Tamburini je već uveliko radio na poboljšavanju motocikala. Tamburini je celog života bio opsednut motociklima što je njegovu majku izluđivalo. Nije imao novca da upiše fakultet, te kao mladić upisuje tehničku školu u Riminiju. Prema nekim podacima Tamburini nikad nije završio tehničku školu iz zdravstvenih razloga. To ga nije sputalo da postane najbolji dizajner motocikala.

Posle nezavršene škole, Tamburini počinje da radi na sistemima za grejanje i hlađenje. Pokazaće se da je njegovo iskustvo u radu sa cevima presudno za sve njegove kreacije sa cevastom šasijom.

U mladosti je Tamburini radio na povećanju performansi i upravljivosti trkačkih motocikala. Tako 1973. godine sa svoja dva saradnika osniva fabriku BIMOTA u kojoj se zadrao do 1985. godine.

Saradnja dva genijalca

Tamburini je takoreći imao sopstvenu manufakturu proizvodnje motocikala, ali 1985. godine uspostavlja saradnju sa Klaudijem Kastiljonijem i prelazi u CAGIVA grupaciju. Istorija će pokazati da je saradnja ova dva čoveka motociklizmu donela mnogo lepih motocikala i tehničkih rešenja.

Kastiljoni ubrzo postaje vlasnik Ducati-ja i smešta ga pod patronat CAGIVA grupacije. Kastiljoni je ranije imao saradnju sa Ducatijem i koristio je njihove agregate koji su pokretali CAGIVA motocikle. Kada je Ducati zapao u probleme, Kastiljoni je video svoju priliku i otkupio je Ducati.

Zahvaljujući Tamburiniju i Kastiljoniju Ducati je ponovo podignut iz pepela. Ne samo da su uspeli da ožive Ducati već su ga tokom devedesetih godina postavili u sam vrh moto industrije.

Kastiljoni i Tamburini su obožavali motocikle i nikad nisu brinuli koliko će novca da košta razvoj određenog motocikla. Doduše, to će ih kasnije skupo koštati zbog razvoja CAGIVA trkačkog motocikla u GP prvenstvu i njihove želje da postanu GP šampioni.

Rođenje najlepšeg od svih – Ducati 916

Motocikl koji je zasigurno spasio Ducati je čuveni 916. Kastiljoni je Tamburiniju dao poverenje u stvaranju motocikla koji će napraviti revoluciju. Tako je i bilo. Dva Masima, Tamburino i Bordi stvaraju Ducati 916 – remek delo koje do danas nije prevaziđeno.

Ducati 916

Osim pažnje Ducati-ju, Kastiljoni i Tamburini ne zapostavljaju CAGIVA marku. Doduše, CAGIVA je radila samo na dvotaktnim motociklima, a najpoznatija CAGIVA svakako je Mito 125 koji je bio san svih momaka.

Istroija Cagiva Mito

Tamburini je kasnije bio zaslužan i za Ducati 996 i 998.

Ducati 996
Foto: Ducati

Zbogom Ducati, dobrodošla MV Agusta

Klaudio Kastiljoni je bio opsednut trkanjem i želeo je da sa CAGIVA-om osvoji GP prvenstvo. Za njegovu trkačku ekipu vozili su vozači poput Edi Lavsona i Randi Mamole. Međutim, CAGIVA nikad nije postala GP šampion. U taj projekat uloženo je toliko para da je kompletna CAIGVA grupacija u jednom trenutku dovedena do bankrota. Kako bi se spasao propasti, Kastiljoni se odlučuje da proda Ducati i Moto Morini, koji je takođe bio u vlasništvu Kastiljoninja. Tako se Kastiljoni 1996. godine teška srca oprašta od Ducatija.

Verovatno Kastiljoni ne bi tako lako prodao Ducati, da 1991. godine nije otkupio najtrofejniji italijansku marku – MV Agustu. Pre 1996. godine Tamburini je već dobio zadatak od Kastiljonija da napravi novi MV Agusta motocikl. Tamburini i Kastiljoni su počeli taj projekat ubrzo nakon kupovine MV Aguste. Međutim, Tamburini se tokom tog perioda razboleo pa je taj projekat usporen.

MV Agusta je ipak doživela svoju reinkarnaciju sa modelom F4 750 Serie Orro. Još jedan prelep motocikl nastao spajanjem strasti Kastiljonija i Tamburinija.

MV Agusta F4 750 Serie Oro
Foto: www.shannons.com.au

Saradnja Tamburinija i Kastiljonija nastavlja se sve do 2004. godine kada MV Agusta odlazi na prodaju, opet zbog finansijskih problema. Kasnije, tokom 2007. godine Kastiljoni BMW-u prodaje i Husqvarnu koju je kupio tokom devedesetih godina.

Kažu da ono što se jako voli uvek nađe način da se vrati u tvoj život. Tako i Kastiljoni 2010. godine ponovo dolazi u vlasništvo MV Aguste.

Naravno, ponovo je njegov sad deć dobar prijatelj Masimo Tamburini zadužen za nove kreacije. Poslednji njihovi zajednički projekti biće MV Agusta Brutale i F3 675.

Nažalost, Kastiljoni nije doživeo da vidi F3 675. Umro je 17. avgusta 2011. godine. Tamburini je učestvovao u završetku F3 675. Samo 3 godine nakon Kastiljonijeve smrti i Tamburini je preminuo 6. aprila 2014. godine. Sa smrću Tamburinija otišao je i jedan od dva čoveka koji su preokrenuli tok moto industrije.

Prijateljstvo bez granica

Od svoje prve saradnje, Kastiljoni i Tamburini su polako postali više od saradnika. Postali su pravi prijatelji koji sujedan ka drugom imali neograničeno poverenje. Delili su istu strast, ljuba i viziju ka motociklima. Tamburini je imao čoveka koji je verovao u njegove ideje, a Kastiljoni je imao čoveka koji je umeo da čita njegovu strast i da stvori neverovatne motocikle.

Da nije bilo njihovog uzajamnog poverenja, teško da bi saradnja potrajala gotovo tri decenije. Pitanje je kakav bi tok istorije motociklizma bio da nije bilo ova dva izuzetna čoveka koji su motocikle stvarali srce, a ne finansijskim proračunima. Istina je da jedan bez drugog verovatno ne bi uradili ni polovinu onog što je učinjeno. Njihov trag zauvek će ostati upisan i zapamćen.

Kastiljoni i Tamburini
Foto: immagini.insella.it

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.