January 22, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBK6 sati Mosta - Privatna protiv fabričke ekipe u borbi za titulu

6 sati Mosta – Privatna protiv fabričke ekipe u borbi za titulu

-

Polako smo došli do kraja još jedne endurance sezone. U subotu nas očekuje trka 6 sati Mosta. Staza Most debitovaće u šampionatu izdržljivosti kao zamena za trku 8 sati Suzuke koja je otkazana zbog COVID-19 virusa. Ove sezone imamo sreće da gledamo dobre trke izdržljivosti. Budući da na stazi Most do sada nije vožena trka izdržljivosti, ovo će biti veliki izazov za timove i vozače. Ujedno je ovo i poslednja trka u ovoj sezoni. Presedan u istoriji šampionata izdržljivosti je i činjenica da se za titulu bori SERT fabrička Suzuki ekipa i privatna VRD Igol Experiences Yamaha ekipa.

Ko prati WSBK šamionat, ove sezone je već imao priliku da se upozna sa stazom Most koja se nalazi u Češkoj. WSBK šampionat je na ovoj stazi imao zanimljiv trkački vikend. Staza Most ima dužinu od 4.212 metara i pokazala se kao tehnički zahtevna staza. Sastoji se od čak 21 krivine i to 14 desnih i 7 levih. Problem je što su neke od krivina spore i prolaze se u prvom stepenu prenosa, dok postoje i brze krivine. Izazove je podesiti prenosni odnos.

SERT Suzuki protiv VRD Igol Experiences Yamahe

Šampionat još nije rešen, ali SERT Suzuki ekipa ima prednost od čak 36 bodova u odnosu na drugoplasiranu VRD Igol Experiences Yamaha ekipu. Matematički je jedino još VRD Igol ekipa u mogućnosti da osvoji titulu. To je ujedno i presedan u istoriji šampionata izdržljivosti, jer su retke situacije da jedna potpuno privatna ekipa dođe u priliku da se bori za titulu u EWC kategoriji.

Za SERT ekipu voze Silvan Gintoli, Greg Blek i Ksavijer Simeon, dok za VRD Igol ekipu voze Florian Alt, Foliran Marino i Niko Terol. VRD Igol ekipa ujedno napada prvu poziciju, ali mora da razmišlja i o tome da ukoliko ne zavše trku mogu lako da ispadnu i sa prve tri pozicije u generalnom poretku. F.C.C. TSR Honda France, WEBIKE SRC KAWASAKI FRANCE TRICKSTAR i BMW Motorrad World Endurance Team zaostaju svega 16, odnosno 18 i 31 bod. Dakle, bitka će biti za svaku poziciju.

6 sati Mosta
SERT Suzuki na korak od titule Foto: FIM EWC

Na stazi Most danas su već voženi prvi treninzi pred trku 6 sati Mosta. Za sada su najbolja vremena postavili BMW Motorrad World Endurance Team ispred YART Yamahe. To još ne mora ništa da znači, jer su neke ekipe radile privatni test na ovoj stazi. Pravo stanje stvari videćemo tek na trci koja se vozi u subotu od 11.00 časova.

Dobra vest je ta da će prenos trke 6 sati Mosta biti u potpunosti prikazan na Eurosport 2 kanalu. Direktan prenos trke počinje u subotu od 10.45 na Eurosport 2 kanalu.

Za komenater i diskusiju, možete posetiti našu temu na forumu.

Uživajte u poslednjoj trci izdržljivosti u ovoj sezoni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se