NaslovnaMoto SportMotoGP Portimao - Oliveira neuhvatljiv na domaćem terenu

MotoGP Portimao – Oliveira neuhvatljiv na domaćem terenu

-

Portimao je danas ugostio poslednji trkački vikend, u kojem smo dobili Moto3 i Moto2 šampione, ali je i u MotoGP šampionatu rešen konačan poredak. Migel Oliveira bio je neuhvatlji i uradio je ono što je san svakog vozača na domaćem terenu.

Arenasu titula u Moto3 šampionatu

Jedna pomalo netipična trka za Moto3 šampionat. Raul Fernandez je još jednom svojom dominantnom vožnjom uspeo da sa prednosti od 5,8 sekundi dođe do svoje druge pobede u Moto3 šampionatu. Fantastična trka za Fernandeza od prvog do poslednjeg kruga sa kojom se oprostio od Moto3 šampionata jer sledeće godine prelazi u Moto2. Drugo mesto na podijumu posle bliske borbe osvojio je Denis Fođija ispred Džeremi Alkobe.

Ako se pitate gde su glavni konkurentni za titulu, slobodno se može reći da su imali prilično neubedljivu trku. Zasluženu titulu osvojio je Albert Arenas završivši trku na 12. mestu. Arenasu je 12. mesto bilo sasvim dovoljno da osigura titulu, jer su Arbolino i Ogura završili na 5., odnosno 8. mestu što je bilo nedovoljno da preokrenu šampionat u svoju korist.

Arbolino i Ogura na kraju su imali izjednačeni broj bodova i samo 4 boda zaostatka za Arenasom, ali je drugo mesto otišlo u Arbolinijeve ruke zbog pobede koje je ostvario za razliku od Arenasa.

MotoGP Portimao
Rezultati Moto3 trke

Moto2 borba do poslednjeg kruga

Dugo nismo gledali ovako zanimljivu trku kao što je vožena danas. Sa pol pozicije startovao je Remi Gardner, ali je Luka Marini odlično startovao i započeo borbu za prvu mestu. Već u trećoj krivini, Marini je napravio grešku slučajno ubacivši u neutral. To je Gardner iskoristio da preuzme vođstvo. Marini je brzo uspeo da da se sabere i da opet stigne i prestigne Gardnera.

Povređeni Louz takođe je imao odličan start i trku. Louz se brzo probio na treće mesto, a u prvoj trećini trke uspeo je da prestigne i Remi Gardnera. Zatim je Louz pokušao da stigne i Marinija za prvu mesto, ali je tokom trke Gardner povratio drugu poziciju. Gardner ne drugu polovinu trke proveo bukvalno na zadnjem točku Marinija, pokušavši u nekoliko prilika da ga prestigne, ali se Marini odlično branio.

U pretposlednjem krugu Gardner je uspeo da prestigne Marinija i da odveze fantastičan poslednji krug u kojem postavio najbrži krug trke došavši tako do svoje prve pobede u Moto2 šampionatu. Marini je morao da se zadovolji drugim, a Louz fantastičnim trećim mestom.

Ipak, titula je otišla u ruke Bastianinija. Enea Bastianini nije ima najbolju trku, ali je uspevao da se održi između pozicija 4 – 6, a na kraju je završio na petoj poziciji što mu je bilo sasvim dovoljno da osvoji titulu Moto2 šampiona.

MotoGP Portimao
Rezultati Moto2 trke

Oliveira bez milosti

MotoGP trku pomalo je učinio nezanimljivom Migel Oliveira. Oliveira je osvojio pol poziciju sa koje je startovao fantastično. Od samog starta do poslednjeg kruga Oliveira je trku odvezao bez greške ubedljivo pobedivši. Borba za drugo mesto vodila se između Morbidelija i Milera. Poput prethodne trke u Valensiji, opet su Morbideli i Miler začinili sam kraj trke. Morbideli je držao poziciju do poslednjeg kruga kada je Miler uspeo da ga prestigne i zadrži drugo mesto, a Morbideli je morao da se zadovolji trećim mestom, što mu je donelo drugo mesto u šampionatu.

Četvrto mesto osvojio je Pol Espargaro. Šampion Mir, je morao da se povuče sa trke zbog problema sa elektronikom. Izuzev Morbidelija, ostale Yamahe prošle su katastrofalno. Zbog današnjeg lošeg rezultata Kvartararo je na osmoj poziciji u generalnom poretku. KTM je odradio fantastičnu trku, sa svojom trećom pobedom u sezoni. Zahvaljujući osvojenom drugom mestu Milera, Ducati je osvojio titulu konstruktora.

MotoGP Portimao
Rezultati MotoGP trke
Generalni poredak vozača u MotoGP šampionatu

MotoGP trkačkim vikendom na stazi Portimao završena je ova nepredvidiva i zanimljiva MotoGP sezona. Voazči će sada imati pauzu do februara kada će se održati prvi MotoGP test na stazi Sepang u Maleziji.

Za komentare o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Portimao, posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.