NaslovnaMoto GaražaTriumph Speed Triple 1200 RS - Najmoćniji Triple do sad

Triumph Speed Triple 1200 RS – Najmoćniji Triple do sad

-

Triumph nas u poslednjih par godina pozitivno iznenađuje novim modelima motocikala. Juče je zvanično predstavljen najlakši, najsnažniji i tehnički najnapredniji Speed Triple. Reč je o potpuno novom Triumph Speed Triple 1200 RS kojeg ćemo danas detaljno predstaviti jer zaista zaslužuje pažnju.

Već neko vreme su “curile” informacije o tome da bi Triumph mogao da predstavi nešto novo i “veliko”, ali nismo mogli pretpostaviti da će se baš toliko potruditi oko modela Speed Triple. Triumph se potrudio da smanji težinu na minimum i da pruži elastičan i snažan agregat.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Veća radna zapremina, manja težina i za čak 30 KS snažniji agregat

Na agregatu koji pokreće Speed Triple 1200 RS radila je ista ekipa inženjera koja je stvorila i agregat za Moto2 Triumph 765. Tim je očigledno ozbiljno shvatio svoj posao jer je bukvalno vodio računa o svakom detalju u agregatu.

Radna zapremina agregata je povećana i iznosi 1.160 cm³. Za konfiguraciju je zadržan trocilindrični redni agregat u koji se Triumph “kune” godinama i sa kojim ima veliko iskustvo. Unutar agregata, svaka komponenta je pažljivo proučena sa ciljem stvaranja kompaktnog agregata. Posvećenost detaljima dovela je do toga da agregat bude lakši za 7 kg u poređenju sa prethodnim “velikim” Speed Triple modelom. Kako im je uspelo da toliko olakšaju agregat, to samo oni znaju.

Triumph Speed Tripe 1200 RS nije napredovao samo na polju smanjenja težine, već je napredovao i u pogledu performansi. Snaga je narasla na 180 KS pri 10.750 O/min, a obrtni moment iznosi 125 Nm 9.000 O/min. Agregat “vrti” i za 650 O/min više, te pre ulaska u crveno polje skala obrtomera pokazuje 11.150 O/min. Zahvaljujući manjoj težini inercijalnih komponenti, agregat za 12% brže postiže obrtaje, što znači da motocikl ubrzava znatno bolje.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Podrazumeva se da je i izduvni sistem u potpunosti redizajniran, a uz drugačije usisnike i zvuk bi trebalo da bude primetno drugačiji u odnosu na prethodnu generaciju.

Kvačilo i menjač su takođe promenjeni. Materijal od kog su lamele kvačila napravljene doprineo je smanjenju broja samih lamela, što smanjuje težinu kvačila, ali i poboljšava osećaj prilikom upotrebe kvačila. Šestostepeni menjač je kompaktniji i dizajniran je tako da omogući uglađenije promene stepena prenosa.

Agilniji motocikl, zahvaljujući manjoj težini

Ako uzmemo u obzir da je samo agregat lakši za 7 kg, možemo samo naslutiti da će Triumph Speed Triple 1200 RS biti znatno agilniji i upravljiviji od prethodnika. Međutim, Triumph je i na ostalim komponentama uštedeo još 3 dodatna kilograma, pa je tako Speed Triple 1200 RS sveukupno lakši za 10 kg. Kada je spreman za put sa svim tečnostima, težina mu iznosi svega 198 kg!

Sama aluminijumska šasija lakša je za 17% u odnosu na onu koju je koristila prethodna generacija, a raspored težine pomeren je ka napred i naniže sa ciljem postizanja veće stabilnosti.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Dobroj upravljivosti sigurno će doprineti i činjenica da je Triumph na Speed Triple 1200 RS ugradio potpuno podesivo Öhlins ogibljenje. Napred se nalazi čuvena NIX30 obrnuta prednja viljuška, dok je nazad montiran TTX36 zadnji amortizer.

Ni na kočnicama se nije štedelo. Nepogrešivo dobre Brembo Stylema® radijalno postavljene monoblok kočione čeljusti i lakši diskovi prečnika 320 mm zaduženi su za kočenje napred. Pozadi se nalazi Brembo dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 220 mm. Brembo SCS kočioni cilindar na sebi poseduje i podesivač poluge kočnice, što dodatno doprinosi sportskom karakteru motocikla.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Fabrički, Speed Tripe 1200 RS dolazi sa Metzeler Racetec RR gumama, a ukoliko želite da vozite na stazi, Speed Triple 1200 RS može da dođe i sa Pirelli Diablo Supercorsa SC2 gumama. Gume na ovom Speed Triple modelu su u dimenzijama 120/70 ZR17 napred i 190/55 ZR17 pozadi.

Od elektronike ima sve

Novi Speed Triple 1200 RS nije samo najlakši i najsnažniji, već i tehnološki najnapredniji do sad. Danas novi modeli iz fabrike dolaze opremljeni svim elektronskim pomagalima, koja nisu mimoišla ni Speed Triple 1200 RS. Naravno, u skladu sa njegovom snagom i malom težinom, ova pomagala zaista dobijaju smisao.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Vozaču su na raspolaganju 5 režima vožnje (Rain, Road, Sport, Track i Rider) i u sklopu svakog režima vožnje možete izvršiti podešavanja parametara. ABS ima “cornering” opciju, odnosno funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Tu je i kontrola proklizavanja, kao i kontrola podizanja prednjeg točka. Kvik šifter koji omogućava promene stepena prenosa naviše i naniže dolazi kao deo standardne opreme. Tempomat je još jedna stvar na spisku standardnog paketa opreme.

Suvišno je spominjati da je Triumph Speed Triple 1200 RS u potpunosti opremljen LED svetlosnom grupom. Budući da LED svetla ne iziskuju mnogo struje, ugrađen je lagani litijumski akumulator, koji je za 60% lakši od standardnog kiselinskog.

Da bi sve bilo pregledno, ugrađena je i nova TFT instrument tabla dijagonale 5″. Instrument tabla nudi sve informacije i ima opciju promene 2 režima prikaza ekrana. Preko Triumph Connectivity aplikacije moguće je povezati pametni telefon sa instrument tablom i na taj način dobiti i navigaciju koja će se prikazati na samoj instrument tabli.

Triumph Speed Triple 1200 RS
Foto: Triumph

Odlično odrađen posao Triumph-a uz razumnu cenu

Nema sumnje da se Triumph potrudio da Speed Triple 1200 RS bude konkurentan drugim Naked motociklima na tržištu, ali na svoj jedinstveni način. Tačno je da je brojka od 180 KS više nego respektabilna, ali ta snaga opet nije sumanuto velika. Speed Triple 1200 RS poseduje i odlično ogibljenje kao i kompletan elektronski paket, a kada se uzme u obzir da cena za tržište Engleske iznosi 15.100 funti (oko 15.000 EUR), to je prilično razumna i prihvatljiva cena za motocikl ovog kalibra.

Na osnovu svega nabrojanog, pretpostavljam da će Speed Triple 1200 RS biti na meti mnogih ljubitelja naked motocikala.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.