NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Losail 1 - Yamaha i Ducati na vrhu, Mir odličan!

MotoGP Losail 1 – Yamaha i Ducati na vrhu, Mir odličan!

-

Nikad duže nismo čekali da prva MotoGP trka počne. Losail 1 trkački vikend u Kataru pokazao je da se isplatilo čekati 126 dana od poslednje trke u prošloj sezoni, do prve trke u ovoj sezoni. Svi vozači izašli su na stazu željni trkanja, a mi smo zahvaljujući tome imali prilike da gledamo dobre trke.

Moto 3 trka u svom stilu

Do sada nas Moto3 trka nikada nije razočarala, a tako je bilo i danas. Čak oko 15 vozača borilo se za podijum i pobedu, a promene pozicija dešavale su se gotovo u svakoj krivini. Ipak, tokom cele trke kao najkonstantniji vozači na vodećim pozicijama izdvojili su se Binder, Masia, Akosta, Garsia, Džon MekFi, Sasaki i još par vozača. Sa tim što se dogodio incident prilikom kojeg je Alkoba počistio MekFija, Artigasa i Minja.

Bliska borba za pobedu u poslednjem krugu odigrala se između Masije i Akoste koji voze za Red Bull KTM ekipu, a tik iza njih bio je Binder. Njih trojica završila su trku u razmaku od 0,094 sekunde! Kao najbrži trku je završio Masija, ispred svog mladog timskog kolege Pedra Akoste, dok je treće mesto pripalo Binderu.

MotoGP Losail 1
Rezultati Losail 1 Moto3 trke Source: MotoGP.com

Louz bez greške u Moto2

Sem Louz i danas je dokazao da je totalno drugačiji vozač od onog koji je bio prethodnih sezona. Smirenom i preciznom vožnjom na prilično dominantan način došao je do svoje prve pobede u sezoni. Iako nije poveo od samog starta, strpljivo je prestizao jednog po jednog vozača dok se nije našao u vođstvu. Kada je prešao na vodeću poziciju nije je ispuštao do kraja trke, došavši do nove pobede u Moto2 šampionatu.

Marko Bezeki je takođe bio dobar i jedan deo trke je vodio, ali kako je trka odmicala, tako je gubio ritam. Do kraja trke prestigli su ga odlični Remi Gardner i Fabio Di Đanantonio. Di Đanantonio je u poslednja dva kruga vodio borbu sa Bezekijem za treće mesto i na kraju je uspeo da osvoji treću poziciju za sebe i Gresini ekipu. Nakon trke, osvojen podijum Di Đanantonio posvetio je preminulom Faustu Gresiniju.

Odlična MotoGP trka!

MotoGP trka uopšte nas nije razočarala. Sa pol pozicije odlično je startovao Banjaja i poveo od samog početka. Zapravo, startom trke dominirala su četiri Ducatija. Banjaja, Miler, Zarko i Martin zauzeli su prve četiri pozicije. Banjaja je odmah nametnuo solidan ritam, dok je Martin već u prvim krugovima počeo da posustaje i nije uspevao da prati ritam vodećih vozača.

Vinjales i Kvartararo brzo su se pregrupisali i počeli da sustižu vodeće vozače. Ista stvar bila je i sa Rinsom i Mirom, koji su iz kruga u krug bivali sve brži. Banjaja je svo vreme držao odličan ritam i prvu poziciju, dok je Miler počeo polako da tone u poretku, a Zarko je za to vreme izbio na drugo mesto i držao se tik iza Banjaje.

Za to vreme, Vinjales je obišao Kvartarara, a ubzo zatim i Milera i našao se iza Zarka. Vinjalesu je trebalo par krugova da obiđe Zarka i da uđe u duel sa Banjajojm. Banjaja nije niti jednog trenutka popuštao Vinjalesu i žestoko ga je namučio. Za divno čudo, Yamaha nije puno zaostajala na pravcu za Ducatijem. Kada je Vinjales uspeo da prestigne Banjaju, odvezao je par brzih krugova ne bili napravio kakvu – takvu prednost.

Čim je Vinjales prestigao Banjaju i Zarko je uradio isto da bi pokušao da se približi Vinjalesu.

U poslednjoj trećini trke, Mir je ušao u fantastičan ritam i prestigao je sve vozače ispred sebe našavši se na točak sa Zarkom. Borba je trajala do poslednjeg kruga i Mir je uspeo da prestigne Zarka. Na žalost, Mir je iz poslednje krivine izašao nešto šire, pri čemu je izgubio na brzini. To su iskoristili Zarko i Banjaja i snagom Ducati-ja su prestigli Mira koji je na taj način ostao bez podijuma, koji je pošteno zaradio.

Vinjales je konačno uspeo da sastavi dobru trku, čak i uprkos tome što nije startovao najbolje. Zarko je sa drugom pozicijom opravdao poverenje Ducati-ja, a isto je uradio i Banjaja.

MotoGP Losail 1
Rezultati Losail 1 MotoGP trke Source: MotoGP.com

Današnje trke bile su dobar uvod u novu, obećavajuću sezonu. Na sledeću trku nećemo morati još dugo da čekamo. Već za nedelju dana, tj. 4. aprila takođe u Kataru imaćemo priliku da gledamo Losail 2 MotoGP trku.

Za komentare i diskusiju o Losail 1 MotoGP trkačkom vikendu, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.