October 5, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoVirtuelni sajam motocikala 2021. godine, deo prvi

Virtuelni sajam motocikala 2021. godine, deo prvi

-

Sajma motocikala nije bilo ni ove godine, ali to nas ne sprečava da maštamo. Zato ćemo vam predstaviti naš virtuelni sajam motocikala 2021. godine sa novitetima koje bismo voleli da vidimo na sajmu motocikala, da se održao. Na listi će se naći noviteti iz raznih kategorija koji su zanimljivi i koji su izazvali dosta pažnje.

Sportski motocikli

Otvorićemo ovaj virtuelni sajam prvo sa novitetima na polju sportskih motocikala.

BMW M1000RR

BMW je ove godine otišao korak dalje u proizvodnji svog sportskog motocikla. Ljudi iz BMW-a rešili su da poput ostalih konkurenata naprave posebnu verziju svog sportskog motocikla prema WSBK specifikaciji. Tako je rođen prvi motocikl M serije.

Agregat je snažniji u odnosu na prošlu godinu, sve komponente unutar njega su olakšane, a maksimalna snaga iznosi 212 KS pri pri 14.500 O/min. Iako je S1000RR korišten kao baza, šasija se ipak malo razlikuje na M1000RR. Osim drugačijeg rasporeda težine, M1000RR poseduje mnoštvo karbonskih delova, ali i prve M kočnice. Elektronski paket je maksimalno napredan i nudi sva moguća pomagala, kao i režime vožnje prilagođene vožnji na stazi.

Detaljno predstavljanje M1000RR-a možete pročitati ovde.

Ducati V4SP

Za ovu godinu, Ducati nam je pripremio ekstremnu ili još sportskiju verziju Panigale V4 modela. Novi Panigale nosi oznaku V4SP. Agregat je manje – više ostao isti. Međutim, ono po čemu je Panigale V4SP specifičan i razlog zbog kojeg se našao na ovoj listii je vrhunsko ogibljenje u vidu Öhlins NIX-30 prednje viljuške i Öhlins TTX36 zadnjeg amortizera.

Na spisku vrhunskih komponenti nalaze se i Brembo Stylema® R čeljusti i radijalno postavljena kočiona pumpa. Kočiona pumpa nudi podešavanje udaljenosti poluge putem podesivača koji se nalazi na levoj strani upravljača, detalj koji se koristi na trkačkoj stazi.

Za potpune sportske performanse, Panigale V4SP opremljen je i karbonskim felnama. Elektronski paket ugrađen je po uzoru na pakete iz MotoGP i WSBK šampionata.

Detaljno predstavljanje Ducati V4SP-a, možete pročitati ovde.

Kawasaki ZX10R

Kawasaki je za 2021. godinu unapredio svoj šampionski ZX10RR. Promene nisu velike, već se više radi o unapređenjima. Agregat nije doživeo velike promene. Konkretno, agregat je dobio nešto bolje hlađenje ulja i rashladne tečnosti.

Šasija je blago redizajnirana i unapređena, kao i kočnice. Najveća vidljiva promena je na polju aerodinamike, što je uticalo i na dizajn motocikla.

Detaljno predstavljanje Kawasaki ZX10R, možete pročitati ovde.

Aprilia RS660

Prelazimo na sportske motocikle manje radne zapremine. Tu je ove godine pažnju privukla Aprilia sa svojim novim RS660. RS660 je zaista jako privlačan motocikl. Sa svojim rednim dvocilindričnim agregatom snage 100 KS pri 10.500 O/min i malom težinom od 183 kg sa svim tečnostima, Aprilia RS660 predstavlja čistokrvni trkački motocikl.

Podesiva KYB prednja viljuška, Brembo kočnice, napredna elektronika i atraktivan izgled čine RS660 privlačnim motociklom za sve vozače.

Detaljno predstavljanje Aprilije RS660, možete pročitati ovde.

Suzuki Hayabusa

Još jedan motocikl koji vam predstavljamo je i nova Suzuki Hayabusa. Doduše, Hayabusa se na scenu zvanično vraća naredne godine, ali je ove godine zvanično predstavljena. Nema puno upečatljivih novina na novoj Hayabusi. Agregat je EURO5 i određene unutrašnje komponente su promenjene.

Najveće promene su na polju elektronike i kočnica, kao i blage promene u dizajnu motocikla.

Suzuki Hayabusa 2022
Foto: www.suzukipress.co

Detaljno predstavljanje Suzuki Hayabusa motocikla možete pročitati ovde.

Touring motocikl

Na polju touring motocikala za ovu sezonu imamo puno zanimljivih noviteta od kojih se jedan ipak ističe, a to je Ducati Multistrada V4. Osim Multistrade V4, predstavićemo vam i KTM 1290 Super Adventure, Yamaha Tracer 9, kao i Moto Guzzi V85TT.

Ducati Multistrada V4

Šta reći o Ducati Multistradi V4, osim da se radi o putnom motociklu sa snagom od 170 KS, najmodernijom elektronikom, kao i pratećim komponentama. Novi V4 agregat ima i znatno veći interval provere ventila koji se radi na 60.000 km. Ducati se odrekao dezmodromskog otvaranja i zatvaranja ventila, zarad dužih servisnih intervala.

Osim u klasičnoj V4 verziji, Multistrada dolazi i u V4S i V4S Sport verzijama sa bogatijim elektronskim paketom.

Detaljno predstavljanje Ducati Multistrada motocikla možete pročitati ovde.

KTM Super Adventure S

Osveženi KTM 1290 Super Adventure S predstavlja treću generaciju najjačeg touring motocikla iz KTM-a. Doduše, nije dobio mnogo toga novog. Agregat je samo pretrpeo uštedu u težini od 1 kg, ali je zato šasija u potpunosti redizajnirana. Drugačije kačenje agregata, ali i bolja zaštita od vetra omogućavaju veći komfor vozaču.

Novina je i fabrički ugrađen radar koji pomaže u radu adaptivnom tempomatu.

Detaljno predstavljanje KTM-a 1290 Super Adventure S možete pročitati ovde.

Yamaha Tracer 9

Iz Yamahe nam stiže novi Tracer 9. CP3 agregat, ima veći prečnik klipova za 3 mm, što je dovelo do povećanja radne zapremine za 43 cm3, te radna zapremina sada iznosi 889 cm3 (ranije, 847 cm3). Osim što ima veću radnu zapreminu, težina agregata je takođe smanjena za 1,7 kg.

Odrađene su promene i na kačenju agregata, što je uticalo i na promenu ponašanja motocikla pri vožnji kroz krivine. Od ove godine Tracer 9 poseduje i novu podesivu prednju viljušku i zadnji amortizer. Kočioni sistem sličan je onom koji poseduje sportska Yamaha R1, tako da za zaustavljanje nema potrebe za brigom.

Dobra vest je tempomat kao deo standardne opreme, ali i bogatiji elektronski paket, sa potpuno novom TFT instrument tablom.

Detaljno predstavljanje Yamaha Tracer 9 možete pročitati ovde.

To bi bilo sve što smo za vas izdvojili u ovom prvom delu vodiča sa motociklima koje vam predstavljamo u sklopu našeg virtuelnog sajma motocikala 2021. godine.

Narednih dana, u drugom delu prikazaćemo vam zanimljive novitete iz naked segmenta, kao i skutere.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.