NaslovnaMoto GaražaKontrola i podešavanje ventila BMW R1200 GS Adventure motocikla

Kontrola i podešavanje ventila BMW R1200 GS Adventure motocikla

-

Nastavljamo seriju tekstova sa servisnim uputstvima za BMW R1200GS Adventure. U prethodnim tekstovima smo obradili servisiranje kočionog sistema i proceduru skidanja plastika i rezervoara. Sada na red dolazi kontrola i podešavanje ventila na mom BMW R1200GS Adventure motociklu iz 2006. godine.

Sistem upravljanja ventilima na prvoj generaciji GS Adventure je isti kao na modelu R1100GS koji sam ranije opisao detaljno na forumu.

Važno je da napomenem da agregat mora biti hladan pre započinjanja ove procedure. Prvo se skida lim za zaštitu poklopca ventila, koji se drži sa tri zavrtnja za ključ torx T27. Potom sa 30 torksom skidate četiri zavrtnja za pričvršćivanje poklopca na glavu motora.

skinut poklopac ventila

Vodite računa o ovoj gumici jer ima običaj da ostane u otvoru svećice. Zatim na red dolazi skidanje svećice…

skidanje svećice

Proveravam da li je klip postavljen u gornju mrtvu tačku jednostavnim guranjem odvijača u otvor svećice. Menjač postavim u najvišu (6) brzinu i okretanjem točka pomeram klip u motoru. Kada je klip na mestu, sledi provera zazora ventila. Usisni 0.15mm, izduvni 0.30mm. Tokom podešavanja zazora, poželjno je da ispod svake klackalice bude postavljen listić za merenje.

provera zazora ventila

Osiguravajuće navrtke su za ključ 10, dok se samo podešavanje zazora izvodi imbusom 3.

imbus ključ

podešavanje ventila

Zazor podesiti tako da listić nije čvrsto stegnut, ali i da ne ispada, već da se može sa izvesnim otporom pomerati kroz merno mesto. Potom dotegnuti osiguravajuću navrtku.

Prilikom montaže, očistiti zaptivku poklopca ventila, kao i sve nalegajuće površine.

čišćenje krpom

čišćenje poklopca ventila

Potom sledi finalna montaža poklopca ventila moment ključem. Bitno je koristiti moment ključ da biste bili sigurni da je šraf pritegnut tačno koliko treba, a danas nije komplikovano saznati tačnu specifikaciju iz fabrike za skoro svaki šraf na vašem motociklu.

zatezanje šrafova na poklopcu ventila

Na kraju montiramo zaštite tog poklopca, čime je kontrola i podešavanje ventila na BMW R1200GS Adventure 2006. dovedena do kraja.

Alat:

Torks t27, t30
Okasti kljuc 10
Moment ključ

Momenti zatezanja:

Poklopac ventila: 10Nm
Osiguravajući zavrtanj klackalice: 8Nm

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje…