NaslovnaMoto GaražaSuzuki GSX-8S - Konkurentan iz prvog pokušaja

Suzuki GSX-8S – Konkurentan iz prvog pokušaja

-

Suzuki je počeo da se budi prvo sa GSX-S1000GT, zatim su izašli V-Strom 800DE i V-Strom 800, a onda su na red došli GSX-8S i GSX-8R da zaokruže popularnu kategoriju motocikala srednje radne zapremine. Suzuki GSX-8S našao se i na našem testu na kom smo osim performansi pokušali da utvrdimo da li je reč o nasledniku SV650 ili je GSX-8S tu da utaba put za sebe.

Suzuki je godinama tavorio i živeo na temeljima stare slave, ali su uvideli da taj put ne vodi nikud, odnosi da vodi u zaborav. Zato su se probudili iz sna i u poslednje tri godine gledamo nove lice Suzukija.

Vremešni SV650 nažalost nije doživeo redizajn, već je Suzuki odlučio da ne izmišlja toplu vodu i krenuo je trendom kojim se kreću danas gotovo svi proizvođači – putem dvocilindraša.

Suzuki GSX-8S
Foto: BJBikers

Redni dvocilindraš pokreće i GSX-8S

Suzuki je za celu seriju 800-ki (V-Strom 800DE, V-Strom 800, GSX-8R i GSX-8S) razvio potpuno novi redni dvocilindrični agregat čime su i zvanično u penziju poslali V2. Trend je trenutno takav da se redni dvocilindraš ugrađuje gotovo u sve današnje motocikle srednje radne zapremine.

Ozbiljan posao je urađen na razvoju ovog dvocilindraša radne zapremine od 776 cm³. Potpuno nov agregat, ipak je pokušao da zadrži raspored paljenja od 270 stepeni čime su pokušali da imitiraju ponašanje V2 agregata i dobiju takoreći “win win” situaciju i snagu na niskim, srednjim i visokim obrtajima. Raspored paljenja od 270 stepeni na rednim dvocilindrašima nije ništa novo i koriste ga gotovo svi proizvođači.

Ipak, ovaj raspored paljenja ima i jednu manu, a to su vibracije. Suzuki je vibracije pokušao da reši sa dva uravnotežavajuća vratila postavljena pod uglom od 90 stepepni u odnosu jedan na drugi. Taj sistem nazvan je Suzuki Cross Balancer tehnologija. Obično se postavljaju odvojena uravnotežavajuća vratila, ali Suzuki tvrdi da taj način povećava dimenzija agregata.

Foto: Suzuki

Međutim, iako su se svojski potrudili da eliminišu vibracija, GSX-8S se nije otarasio vibracija koje su osetne na oko 5.500 – 6.000 O/min pri vožnji na konstantnom gasu. ispod ili iznad pomenutog praga obrtaja vibracije nisu toliko osetne, ali na toj magičnoj brojci od 6.000 O/min znaju da iritiraju pri dužoj vožnji. Sa svojih 83,1 KS (61,9 kW) na 8.500 O/min i uz maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/min GSX-8S se probija među najjače nakeda iz svoje klase, bar kada je reč o japanskoj četvorci.

Kada se detaljno pogleda agregat, može se uočiti da je i spolja drugačiji od ostalih dvocilindraša na tržištu. Tela gasa su manjeg prečnika (42 mm), ali su usisi nešto duži i pre bi se očekivalo da motocikli veće radne zapremine imaju usise dužine koja je na GSX-8S-u.

Foto: Suzuki

Zbog toga GSX-8S ima puno snage na niskiim i srednjim obrtajima i vidi se da se Suzuki potrudio da ovo bude izuzetno upotrebljiv motocikl. Već od 2.000 O/min pa sve do oko 8.000 O/min agregat povlači snažno i ravnomerno, dok je iznad 8.000 O/min primetno da snaga počinje da opada, odnosno da se ne ispoljava toliko drastično.

Realno, za svakodnevnu vožnju, agregat se ponaša odlično. Ono što je Suzuki oduvek umeo da napravi su izuzetno efikasni agregati, što važi i za GSX-8S čija se potrošnja tokom testa kretala na oko 4,7 – 4,8 litara na 100 km. Uz rezervoa zapremine 14 litara, rezerva goriva uključivala nam se na oko 220 – 230 km, što znači da teoretska autonomija iznosi oko 280 km.

Suzuki GSX-8S
Foto: BJBikers

Još jedna stvar koja je dobro urađena je prenos u menjaču i finalni prenos. Uz dosta snage na niskim obrtajima, prenos je usklađen tako da bez problema možete voziti i u stepenu prenosa više nego što biste očekivali. GSX-8S povlači uvek i to solidno. Fabrički dolazi sa “kvik šifterom” koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Naviše “kvik šifter” funkcioniše odlično, dok naniže funkcioniše dobro pri viši obrtajima, dok pri nižim zna da se cimne. Svakako je menjač dobro urađen. Nešto je bučniji, ali je precizan. Neutral, kao i kompletan menjač ima kraći hod tako da ni nema preterane upotrebe za korišćenjem “kvik šiftera” naniže, ali bi bilo lepo da Suzuki i to unapredi, a na primeru GSX-S1000 znamo da itekako znaju da dobro urade “kvik šifter” da radi bestrzajno.

Na testu ubrzanja na 220 metara postigao je solidnih 160 km/h, dok je maksimalna maksimalna brzina iznosila 205 km/h.

Stabilnost, kočenje i položaj sedenja glavni aduti

Za šasiju se Suzuki odlučio da koristi kombinaciju cevaste i šasije sa gredama. Budući da je čelik korišten za glavni deo šasije, GSX-8S sa svoja 202 kg sa svim tečnostima ne spada u najlakše motocikle u klasi, ali se masa ne oseti jer je dobro izbalansirana i bez pardona se čini da ima bar 7-8 kg manje.

Foto: Suzuki

KYB prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm nema podešavanja, ali je samo podešavanje viljuške tvrđe i prilagođeno je za prosečnu masu Evropljana, ranije je ogibljenje fabrički dolazi dosta mekše podešeno tako da je ovo uslovno rečeno tvrđe ogibljenje spas za vozače od 85+ kg sa opremom.

Elem, prednja viljuška odlično radi posao, naročito na našim putevima. Zadnji amortizer je takođe marke KYB i ima samo mogućnost podešavanja predopterećenja opruge. Jedina zamerka koja se može uputiti ciklistici je upravo zadnji amortizer. Pri prelasku preko neravnina zadnjem amortizeru nedostaje brži povrat da ga “umiri”, jer pri brzom prelasku preko neravnina još neko vreme nastavlja da ljulja motocikl.

Osim te blage zamerke, GSX-8S je stabilan na kočenju i ubrzanja, kao i ulascima u krivine. Pri prvoj vožnji, brzo se sa vi, pređe na ti i već od prvih krivina daje samopouzdanje i uliva poverenje.

Suzuki GSX-8S
Foto: BJBikers

Položaj sedenja je uspravan, sedište je pomereno ka nazad, noge nisu previše skupljene, a sa visinom sedišta od 810 mm mogu se smestiti i niži vozači. Zbog pomereno sedišta ka nazad u sredini krivine se oseti da GSX-8S teži da blago proširi putanju (što je delimično i zbog međuosovinsko rastojanja od 1.460 mm), ali samo malo korekcija telom i čim se namestite za izlaz iz krivine, snaga agregata i stabilnost čine da nastavite sa uživanjem.

Za duže vožnje GSX-8S ne zamara i zbog pomerenog položaja sedenja ka nazad nudi dobar kompromis između sportske i opuštenije vožnje. Što se udobnosti tiče, bez pauze je moguće preći oko jedan čas i deset minuta, pre nego što osetite nelagodnost.

Foto: BJBikers

Kočnice su jedna od pozitivnih stavki. Napred se nalaze prilično veliki diskovi prečnika 310 mm i radijalno postavljene Nissin četvoroklipne kočione čeljusti. Za nagla kočenja je inicijalno potrebno izvršiti nešto odsečniji pritisak na polugu kočnice, a nakon toga je doziranje ravnomerno.

Na zaustavnom putu sa 80 – 0 km/h GSX-8S se zaustavio za 21,5 metara.

Foto: BJBikers

Do točkova Suzuki je ugradio livene aluminijumske felne koje nose gume u dimenzijama 120/70-17 napred i 180/55-17 pozadi.

Bogatiji elektronski paket

Ono što ističe GSX-8S od konkurencije je dosta bogat elektronski paket za ovu kategoriju naked motocikala. Osim pomenutog “kvik šiftera”, postoje tri režima vožnje, A,B i C od kojih je A sa direktnom i maksimalnom isporukom snage, dok je C sa najmekšom isporukom snage i prilagođen je za vožnju u kišnim uslovima.

Kontrola proklizavanja ima tri nivoa osetljivosti, a po potrebi se može isključiti. Sama kontrola proklizavanja se ne aktivira često, pre svega zbog dobrog mehaničko prianjanja, a i kad se aktivira, ne prekida snagu previše. ABS je takođe deo standardne opreme.

Foto: BJBikers

TFT instrument tabla je dijagonale 5″ potpuno je kolorizovana i vrlo pregledna u svim uslovima. Jedino što možda nedostaje u poređenju sa konkurencijom je povezivanje sa pametnim telefonom. Imajte na umu da je predviđanje preostale autonomije pesimistično, jer zapravo se može preći više nego što instrument tabla predviđa. U svakom slučaju je bolje to, nego ostati nenadano bez goriva.

Iz prve konkurentan

Iako se nije dovodilo u pitanje da li će Suzuki iz prve uspeti da napravi da GSX-8S bude konkurentan, ipak valja prokomentarisati situaciju sa konkurencijom, a trenutni konkurenti su mu Yamaha MT07, koja nema toliko elektronskih pomagala i ne dolazi fabrički sa “kvik šifterom”, a cena iznosi 8.490 EUR, drugi najbliži konkurent mu je Honda CB750 Hornet, sa cenom od 8.290 EUR, ali takođe nema “kvik šifter”, doduše ima nešto više snage.

Cena za Suzuki GSX-8S trenutno iznosi 8.100 EUR i u tom pogledu trenutno predstavlja najkompletniji motocikl u klasi.

Od pozitivnih strana može mu se ubrojati:

Snaga na niskim i srednjim obrtajima
Niska potrošnja goriva
Dobre kočnice
Bogat elektronski paket

Od zamerki mu se može uputiti:

Vibracije na 5.500 – 6.00 O/min
Zadnji amortizer

Firma Euro Sumar trenutno u svojoj ponudi ima test vozilo, tako da ukoliko ste zainteresovani za kupovinu ovog motocikla, postoji mogućnost probe. GSX-8S, kao i ostale motocikle iz Suzuki ponude možete pogledati u Beogradu na adresi Vojislava Ilića 145, a možete posetiti i njihovu veb stranicu – Suzuki Srbija Euro Sumar.

Ukoliko posedujete GSX-8S, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.

Suzuki GSX-8S
Foto: BJBikers


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 

This field is required.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
Prethodni tekst