NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoYamaha predstavila gamu off road motocikala za 2023. godinu

Yamaha predstavila gamu off road motocikala za 2023. godinu

-

Polako ulazimo u doba godine kada proizvođači polako predstavljaju svoje novitete za sledeću godinu. Yamaha je predstavila svoju gamu off road motocikala za 2023. godinu na kojim će zaljubljenici u off road vožnju moći da izvlače maksimum iz sebe i motocikala.

Gamu full kros motocikala koje Yamaha u svojoj ponudi svrstava u gamu “Off Road Competition” modela čine motocikli od 50 – 450 cm3. Uz to, Yamaha slavi i 50 godina od osvajanja prvog svetskog motokros šampiona. Zato je YZ450F pretrpeo najviše promena za 2023. godinu, dok su YZ250F, YZ250, YZ125, YZ85, YZ65 kao i enduro modeli WR450F i WR250F ostali manje – više nepromenjeni.

Yamaha je u svojoj gami off road modela ostavila i TT-R 125, TT-R 110, TT-R50, kao i najmanji PW50 namenjen najmlađim mališanima koji tek kreću u prve kilometre vožnje motocikala.

Najviše promena na YZ450F

Yamaha YZ450F je pretrpela najviše promena u poslednjih nekoliko godina. Kompletan agregat je redizajniran i izvršene su promene na klipu, klipnjači cilindru koji je sada lakši, novi je dizajn kutije filtera vazduha. Lanac bregaste je takođe drugačiji i kako Yamaha tvrdi pruža manje trenja. Ni kvačilo nije bilo pošteđeno. Prethodna generacija je koristila kvačilo iz dva dela, dok će nova generacija YZ540F koristiti kvačilo iz jednog dela.

Promene na agregatu su donele 500 O/Min više i povećanje snage od 5%, a kao posledica povećanja snage i petostepeni menjač je redizajnira.

Par promena izvršeno je i na aluminijumskoj šasiji, kao i na KYB ogibljenju na kom su unapređeni ventili kako bi se ogibljenje ponašalo bolje pri upijanju neravnina.

Sada kompletna Yamaha YZ450F teži svega 109 kg sa punim rezervoarom goriva.

Cene za nove modele još nisu poznate i verovatno će biti formirane do kraja ove ili početka sledeće godine kada novi motocikli stignu u salone i budu dostupni za prodaju.

U skladu sa tim da je samo YZ450F doživeo veće promene, to bi trebalo da znači da ostali modeli ne bi trebalo da dobiju značajnije povećanje cena. Yamaha je na YZ450F izvršila veliki broj promena kako bi bili kompetentniji u moto kros šampionatima širom sveta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.