NaslovnaMoto GaražaBenelli TRK502X - Praktičan i štedljiv

Benelli TRK502X – Praktičan i štedljiv

-

Jedan od motocikala koji je poslednjih godina ozbiljno uzdrmao tržište motocikala srednje cenovne kategorije svakako je Benelli TRK502. Kako bi vam približili ovaj motocikl, sa firmom Burnoutom dogovorili smo test njegove adventure verzije TRK502X. Tokom dvodnevnog testa dali smo svoj maksimum kako bi se što bolje upoznali sa motociklom i kako bi videli zbog čega je toliko tražen.

Nezgodna okolnost je što smo imali kratak period za test. Zbog velike popularnosti i traženosti, Burnout je imao samo jedan TRK502X kao testni primerak, te smo isti imali na raspolaganju samo od subote popodne do ponedeljka kada je motocikl morao biti u salonu, zbog kupaca koji su trebali da probaju motocikl.

Kratak vremenski period za testiranje, uneo mi je blagu nervozu jer je bilo potrebno organizovati sve i isplanirati rute vožnje i opet sve to uklopiti sa snimanjem, fotografisanjem i pranjem motocikla i podmazivanjem lanca nakon završene vožnje. U svakom slučaju, za manje od 48 sata uspeo sam da se prilično upoznam sa TRK502X i prešao sam nešto ispod 600 km, što je opet solidna kilometraža, ali ne toliko velika koliko bih voleo da bude.

Da ne davim mnogo oko poteškoća i života test vozača, prelazimo direktno na stvar, odnosno na to kako se Benelli TRK502X pokazao na testu. Kao po običaju, krećemo od agregata.

Agregat bez znakova nedostatka snage

Prva stvar koja je najčešće komentarisana je to da TRK502 i TRK502X imaju “samo” deklarisanih 47,6 KS (35 kW) pri 8.500 O/min uz obrtni moment od 45 Nm na 5.000 O/min. Snaga je izvučena iz dvocilindričnog, vodeno hlađenog rednog agregata radne zapremine 499,6 cm3.

Napomena: Pre nego što nastavim sa opisivanjem agregata, samo da spomenem da TRK502X ima kraći prenos u odnosu na TRK502. Zbog skraćenog prenosa, utisak o isporuci snage totalno je drugačiji u odnosu na TRK502 koji još nisam imao prilike da detaljno testiram. Iz tog razloga, sve što budete pročitali u vezi isporuke snage i samog agregata generalno odnosi se isključivo na TRK502X verziju.

Foto: Bjbikers.com

Već pri preuzimanju motocikla iz salona uputio sam se u kraću vožnju po Beogradu. Ono što me je odmah oduševilo je to kako TRK502X povlači na malim obrtajima, što je direktna posledica kratkog prenosa. U petom stepenu prenosa možete opušteno da vozite 50 km/h. Druga stvar koja me je oduševila je menjač koji izuzetno mekano i precizno radi i kvačilo koje se lako dozira i takođe dobro funkcioniše. Hod između prve i druge brzine nešto je malo kraći, ali je sasvim dobar i lako se pronalazi.

Po gradu se TRK502X lako vozi zahvaljujući kraćem prenosu, a agregat dobro podnosi i visoke temperature i stani – kreni situacije. Tokom testa nisam osetio da se agregat greje, a ventilator se retko uključivao. Čak mislim da mi se u gradu nije uključio nijednom i jedino mi se uključio tokom off-road vožnje, kada sam često stajao da fotografišem TRK502X, pa sam ga često palio-gasio i pomerao.

Iako se crveno polje na obrtomeru nalazi na 9.000 O/min, TRK502X najbolje funkcioniše do 6.000 O/min. Do tog broja obrtaja snaga se isporučuje prilično ravnomerno. Nakon 6.000 O/min kriva snage kao da malo opada i po zvuku se primeti da agregat već vrti više nego što mu prija. Da se razumemo, na auto-putu sam ga vozio 130 km/h na oko 7.000 O/min i to podnosi sasvim dobro, ali je neka brzina od 115 km/h bila optimum. Što se maksimalne brzine tiče, ja sam TRK502X uspeo da poteram do 160 km/h, uz dosta jak čeoni vetar. Iz Burnouta su mi rekli da može da ide do 165 km/h, ali verovatno tu brzinu nisam postigao zbog jačeg vetra.

Benelli TRK502X
Foto: Bjbikers.com

Ono što sam još primetio u vožnji na auto putu je to da kada TRK502X pređe nekih 6.5000 O/min, na nogostupima se pojave sitne vibracije. Da napomenem da to nisu one vibracije koje smetaju i od kojih trnu stopala, već su sitne vibracije koje ne smetaju tokom vožnje.

Potrošnja je mala i tokom testa se kretala između 4,1 i 5 litara, a uz rezervoar zapremine 20 litara, Benelli TRK502X ima veliku autonomiju, što mi se veoma svidelo.

Generalno, moj utisak o agregatu izuzetno je pozitivan i nemam zamerke na njega. Snaga je sasvim dovoljna za ovaj prenos, čak i sa suvozačem agregat do 115 km/h ne pokazue znakove nedostatka snage.

Tvrđe ogibljenje i nešto slabije kočnice

Da pređemo na ogibljenje. Napred se nalazi obrnuta viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm i solidnim hodom prednjeg točka od 135 mm, dok se pozadi nalazi amortizer sa mogućnosti podešavanja predopterećenja opruge i hodom od 45 mm. U praksi, ogibljenje je nešto tvrđe podešeno i na putu se ponaša odlično. Sve krivine TRK502X savlađuje veoma lako. Putanje drži odlično, ulazak u krivine je precizan i stabilan. Jedino zbog nešto većeg međuosovinskog rastojanja od 1.525 mm, motocikl ima tendenciju da blago širi putanju na izlasku iz krivine pod gasom, ali to je sve normalno i ništa neuobičajeno.

Jedini minus tvrđeg ogibljenja i nemogućnosti podešavanja oseti se kada se siđe sa asfalta. U tim trenucima sam poželeo nešto mekše ogibljenje zbog raznih rupa i neravnina. Međutim ni to nije ništa strašno kada se naviknete na to. TRK502X je u principu off road verzija tako da sam neko vrememo proveo i van asfalta. Moj utisak je da se TRK502X zaista može voziti van asfalta, ali na nekom blažem off roadu. Van puta je TRK502X upravljiv, ali zbog tvrđeg ogibljenja i nešto veće težine ne bih preporučio neki teži off road. Još jedna stvar koja malo smeta u off road vožnji je širi rezervoar koji malo smeta kada stanete na nogostupe. Mišljenja sam da je TRK502X zamišljen kao putni motocikl, sa kojim povremeno možete sići na letnje puteve, makadam i slične off road puteve.

Benelli TRK502X
Foto: Bjbikers.com

Generalno, Benelli TRK502X je izuzetno stabilan i krut. Cevasta čelična šasija u kombinaciji sa tvrđim ogibljenjem zaista uliva sigurnost na putu. Često sam čitao da se ističe nešto veća težina koja sa svim tečnostima iznosi oko 235 kg. Iskreno, u vožnji se to uopšte ne primeti. Jedino se primeti kada želite da manevrišete motocikom u mestu i tada morate da pazite da ne izgubite ravnotežu. U ostalim slučajevima, težina se zaista ne primećuje tokom vožnje.

Jedinu zamerku sam imao na kočnice. Kočnice solidno zaustavljaju, ali im nedostaje još snage. Još jednu stvar koju sam primetio su sitne vibracije čim pločice dotaknu diskove, ali te vibracije nestanu kako se nastavlja sa kočenjem i doziranjem sile. Pretpostavljam da te vibracije nastaju jer je ovo još nov motocikl te pločice još nisu nalegle pravilno na disk. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm sa četvoroklipnim kočionim čeljustima, a nazad je jedan disk prečnika 260 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima. Naravno, TRK502X je opremljen ABS om.

Benelli TRK502X
Kočnice su mogle biti nešto snažnije Foto: Bjbikers.com

TRK502X poseduje žbičane točkove dimenzija 19″ napred i 17″ pozadi i opremljen je Metzeler Tourance gumama sa kojim sam imao solidan osećaj tokom testa, ali ih nisam vozio preterano oštro, kao ni po kiši pa nemam na osnovu čega da prenesem nešto detaljniji utisak o istim. Još jedna stvar, model TRK502X poseduje unutrašnju gumu jer je bilo puno polemike oko toga da li je tubeless ili sa unutrašnjom gumom. TRK502 ima tubeless, dok TRK502X ima unutrašnju gumu, što je karakteristika većine off road motocikala.

Udoban, prostran i solidna zaštita od vetra

Ako vam na TRK502X neće nečega nedostajati, to je prostor. Benelli TRK502X nudi toliko mesta za vozača i suvozača da je jako lepo voziti ga i duži vremenski period. Sedište je široko i udobno, mesta za noge ima i više nego dovoljno, a položaj upravljača je dobar. Kad smo kod sedišta, ono je dosta visoko od tla na visini od 840 mm, što može da predstavlja problem nižim vozačima. Visok sam 187 cm i osećao sam da je podloga prilično daleko. Međutim, iz Burnouta su mi rekli da su napravili varijantu da postave niže sedište. Tako da ukoliko se dvoumite, preporuka je da vidite sa njima oko mogućnosti ugradnje nižeg sedišta.

Benelli TRK502X
Foto: Bjbikers.com

Suvozač je takođe pohvalio udobnost sedišta i položaj tela i nogu. Međutim problem je što je suvozač smešten u dosta višem položaju od vozača te je na udaru vetra. Kad smo kod zaštite od vetra, vetrobran dobro odrađuje posao. Mogao je biti i malo viši, ali je i ovako solidan. Benelli TRK502X dolazi i sa štitnikom za ruke. Bio sam ubeđen da je i zaštita nogu od vetra takođe dobra zbog nešto širih oklopa. Međutim u donjem delu nogu se oseti da pomalo duva vetar, dok su kolena dobro zaštićena.

Iako nisu u LED tehnologiji, svetla su prilično dobra

Noćna vožnja nije problem. Svetla nisu u LED tehnologiji, ali kada se podese dobro osvetljavaju put i tu nećete imati nikakvih problema. Lep detalj su i osvetljenje oko prekidača. Kad smo kod prekidača, oni se nalaze na klasičnim pozicijama, lepo su raspoređeni i na dohvat ruke su.

Retrovizori su pregledni, iako sam na brzinama od 130 km/h imao problem sa vibracijama u levom retrovizoru, dok je desni bio stabilan. Nisam imao vremena da se bavim problematikom i dotezanjem levog retrovizora, ali pošto desni nije imao tih problema, verujem da se i na levom možet lako rešiti problem.

Instrument tabla je odrađena u analogno – digitalnoj formi, sa prijatnim crvenim noćnim osvetljenjem. Preglednost instrument table je dobra. Instrument tabla prikazuje informacije poput trenutno odabranog stepena prenosa, pređenog puta, parcijalnog odometra, količine goriva u rezervoaru, vremena. Dakle, osnovne informacije su to, ali ništa previše detaljno poput trenutne ili prosečne potrošnje goriva, ali sa ovako velikim rezervoarom i malom potrošnjom, to ni nije toliko potrebno. Jedino je moglo biti istaknuta temperatura rashladne tečnosti u vidu brojeva.

Foto: Bjbikers.com

Posvećeni detaljima

Ono što me je pozitivno iznenadilo, su razni sitniji i krupniji detalji koji mnogo znače. Prvo bih izdvojio to što TRK502X dolazi sa centralnim štenderom, što mi je omogućilo da lanac očistim i podmažem za 15 minuta, zatim dolazi sa nosačima za kofere. Motocikl dolazi i sa USB utičnicom, koji se nalazi na malo čudnom mestu, sa leve strane motocikla. Takođe, na zadnjoj viljušci se nalaze i dodaci sa stavljanje motocikla na štender. Još jedan dodatak je i štitnik hladnjaka, još jedna korisna stvar.

Za kraj, ali i najbitnije, kao deo standarne opreme dolazi i “crash bar” koji je uvek dobra stvar na motociklu, naročito na onom koji je predviđen za off road. Pored svega ovog, u Benelliju su se potrudili da detaljima i natpisima ulepšaju TRK502X.

Benelli TRK502X, praktičan, koristan, štedljiv

Kada bih TRK502X morao da opišem u tri reči, to bi bile tri reči iz ovog podnaslova: “praktičan, koristan, štedljiv”. Benelli TRK502X se zaista lako vozi i svakom vozaču koji nema prevelike zahteve biće sasvim solidan motocikl. Stabilan je, prenos je tako dobro odrađen da mu snage ne nedostaje čak i sa suvozačem. Snaga od 47,6 KS ili ti 35 kW nije slučajno tolika, već je to zbog vozača sa A2 vozačkom kategorijom, što je još jedan plus za TRK502X. Osim toga, to smanjuje cenu registracije, a ne treba spominjati da je i izuzetno mali potrošač.

Najveći adut ovog motocikla svakako su njegova jednostavnost, kako za održavanje (servis košta 10.080 din) tako i za vožnju, a uz cenu od 6.490 e, Benelli TRK502X ima jedan zaista dobar paket u koji verujem da se vozači neće razočarati, plus predstavlja dobru bazu za ulazak u svet motociklizma.

Šta je dobro na Benelli TRK 502X:

  • Agregat
  • Upravljivost
  • Udobnost

Šta je moglo biti bolje:

  • Kočnice

Ukoliko želite da prenesete vaše iskustvo ili da diskutujete o Benelli TRK502X, predlažemo da svratite do teme na forumu posvećene ovom motociklu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.