NaslovnaMoto SportWSBK Portimao 2020 - Rea dominirao!

WSBK Portimao 2020 – Rea dominirao!

-

Bogami, iza nas je ostao jedan zauzet trkački vikend. Osim fantastične MotoGP trke na Brnu, vožen je i WSBK trkački vikend na stazi Portimao u Portugalu. Posle tri trke vožene proteklog vikenda, dobili smo novog lidera šampionata.

Od samog početka trkačkog vikenda Rea je vozio fantastično i postavljao je izuzetno dobar ritam. Jedini vozači koji su donekle mogli da pariraju njegovom ritmu bili su Razgatlilogu, Van der Mark i Loris Baz. Skot Reding je malo zaostajao što se tiče ritma, ali se iz treninga u trening i iz trke u trku popravljao i bivao je sve brži.

Odličan ritam Rea je krunisao pol pozicijom koju je osvojio ispred Razglatioglua i svog timskog kolege Aleks Louza. Lider šampionata Skot Reding kvalifikovao se na osmoj poziciji što mu je otežalo trku.

O prvoj trci nema se šta mnogo pisati. Rea je maestralno startovao i sa svojim fantastičnim ritmom brzo je odmaglio u daljinu ka svojoj prvoj pobedi u sezoni. Drugo mesto osvojio je Razgatlioglu, koji je takođe imao dobar ritam, ali ni blizu Reinom. Za treće mesto je borba bila nešto neizvesnija. Van der Mark je imao dobar ritam tokom trke, ali je prvo upao u problem sa lažniim neutralom pa je izgubio malo vremena, a zatim je dodatno izgubio još vremena kada se borio sa ostalim vozačima za treću poziciju. Do kraja trke, Van der Mark je uspeo da pretekne Louza, Baza i Redinga i da osvoji treće mesto.

Skot Reding nije imao sjajnu prvu trku. Panigale V4R u Redingovim rukama jednostavno nije bio dovoljno dobro podešen za prvu trku i Reding je upao u probleme sa gumama da bi trku na kraju završio na sedmoj poziciji. Moram pohvaliti Rinaldija koji je imao odličnu trku sa osvojenim petim mestom.

Nažalost, u pretposlednjem krugu prve trke Sandro Kortese je doživeo težak pad pri kojem je zadobio teške povrede kičme. Povredio je sedmi pršljen, slomio četiri rebra na desnoj strani tela i zaradio frakturu stopala. Srećom, nervi u kičmi nisu oštećeni i Sandro Kortese je već operisan i započeo je sa oporavkom. Nadamo se da ćemo ga brzo ponovo videti na stazi.

WSBK Portimao 2020
Rea je na prvoj trci pobegao ostalima već od starta Foto: Kawasaki Press

Na sprint trci očekivala se nešto bliža trka u borbi za prvu poziciju. Toprak je od samog starta pokušao da parira Rei, međutim jednostavno niko ni na sprint trci nije imao odgovora za Reu i Kawasaki. Malo po malo, Rea je uspeo da napravi solidnu prednost i da opet slomi Razgatlioglua i tako dođe do još jedne pobede. Razgatlioglu je morao da upiše još jedno drugo mesto.

Borba za treće mesto bila je zanimljiva. Loris Baz na TenKate Yamahi R1 uspeo je da se teškom mukom odbrani i osvoji treću poziciju i tako donese TenKate ekipi prvi podijum od kako su prešli na Yamahu. Baz vozi izuzetno dobro od kako se vratio u WSBK i bilo je samo pitanje trenutka kada će se popeti na podijum.

Skot Reding je ovog puta imao nešto bolju trku i završio je na petoj poziciji i što je još važnije, za drugu trku je startovao sa petog mesta, što je najavljivalo da bi druga trka mogla da bude još zanimljivija.

Loris Baz došao do zasluženog podijuma Foto: Yamaha Racing Press

Druga trka je bila nešto drugačije, bar što se pobedničkog podijuma tiče. Reding je očigledno otišao još korak dalje sa podešavanjem motocikla, ali opet niko nije imao odgovor na Reinu fantastičnu formu na Portimaou. Rea je odradio još jedan fantastičan start, ali su Razgatlioglu i Reding takođe bili agresivniji u pokušaju da stanu Rei na put, ali bezuspešno. Rea je opet uspeo da slomi ostatak vozača i da upiše treću pobedu i tako na dominantan način obeleži trkački vikend. Što je još bitnije za Reu, uspeo je da preuzme vođstvo u šampionatu sa četiri boda prednosti u odnosu na Redinga.

Razgatliogu je toliko želeo da stigne Reu, da je u petoj krivini napravio grešku i pao. Posle pada, Razgatlioglu je nastavio trku i završio na osmoj poziciji. Reding je na drugoj trci bio nešto bolji i osvojio je drugu poziciju. Što je najvažnije, Reding je uspeo da ostane pribran tokom celog vikenda, a iako nije bio najbrži sakupio je bitne bodove za šampionat. Trenutno zaostaje četiri boda za Reom, ali naredna dva trkačka vikenda voze se na Aragonu na kom se Ducati dobro pokazao, a Aragon je takođe jedna staza koju Reding odlično poznaje još iz MotoGP dana, što se ne može reći za Portimao. Treće mesto na drugoj trci osvojio je Van der Mark.

Rea uspeo da preokrene šampionat u svoju korist Foto: Kawasaki Press

Prva supersport trka počela je sa zakašnjenjem od preko sat vremena. Kašnjenje je nastalo zbog pada Kortesea nakon kojeg je transportovan helikopterom do bolnice. Zbog čekanja da se helikopter vrati, start trke je pomeren.

Kada je trka počela, sa pol pozicije startovao je fantastični Andrea Lokateli ispred Kluzela. Kluzel je pokušao tokom trke da se suprotstavi Lokateliju, ali Lokateli je ove sezone jednostavno nedodirljiv. Pokušavajući da prati Lokatelijev ritam, Kluzel je napravio grešku i pao, ostavivši Lokatelija da se opušteno odveze do četvrte uzastopne pobede u šampionatu. Sa ovom pobedom Lokateli je postao prvi vozač u istoriji supersport šampionata koji je trijumfovao na prve četiri trke u sezoni. Zasluge za pobedu svakako odlaze i Evan Bros ekipi koja ima fantastično pripremljene Yamahe R6, koje su brže od ostalih Yamahi na startu. Evan Bros ekipa je u prethodnim sezonama pokazala da je trenutno jedna od najboljih ekipa u supersport šampionatu.

Posle pada Kluzela, drugo mesto osvojio je Lukas Mahias na Kawasakiju, a treće mesto u fantastičnom foto finišu osvojio je Rafael De Rosa na MV Agusti F3 675.

Lokateli je jednostavno nedodirljiv ove sezone Foto: Yamaha Racing Press

Druga supersport trka bio je još jedan od okršaja između Lokatelija i Kluzela, odnosno pokušaj Kluzela da stane na put Lokateliju. Mahias je pao na samom početku trke, a Kluzel, Perolari i Lokateli vodili su par krugova ljutu borbu za vodeću poziciju. Malo po malo, Lokateli je uspeo da napravi prednost u odnosu na Kluzela i da odnese petu pobedu u sezoni i da sada već učvsrti solidno vođstvo u šampionatu.

Treće mesto osvojio je Vinjales posle borbe, a Rafael de Rosa je tokom trke imao manji pad, posle kojeg je nastavio trku i završio na dvanaestoj pozicji.

Kluzel (broj 16) pokušava da se odupre Lokateliju (broj 55) Foto: Yamaha Racing Press

Nakon ovog trkačkog vikenda sledi kratka pauza do 28. avgusta kada se šampionat nastavlja na stazi Aragon u Španiji.

Za diskusiju i komentare sa WSBK trkačkog vikenda na stazi Portimao, predlažemo da svratite do teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke na stazi Portimao:

WSBK Portimao 2020

Rezultati sprint WSBK trke na stazi Portimao:

WSBK Portimao 2020

Rezultati druge WSBK trke na stazi Portimao:

WSBK Portimao 2020

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Portimao 2020

Rezultati druge supersport trke:

WSBK Portimao 2020


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.