NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoBenelli TRK702 i TRK702X - Konačno, snažniji!

Benelli TRK702 i TRK702X – Konačno, snažniji!

-

Jedan od najpopularnijih i najprodavanijih motocikala u poslednjih nekoliko godina, Benelli TRK502 dobio je svog jačeg naslednika u vidu TRK702 i TRK702X modela. Dugo očekivani model konačno je stigao i na naše tržište i vreme je da ga detaljno predstavimo.

Benelli TRK502 je predstavljen još 2017. godine i brzo je postao dobro prodavan i nekoliko godina je na jakim tržištima poput Italije držao poziciju najprodavanijeg motocikla. Budući da se svet motociklizma dobro zavrteo od tad i da su drugi proizvođači uhvatili korak sa Benellijem i predstavili slične motocikle, počela je trka u ovom segmentu. Uvidevši potrebu za snažnijim agregatom, Benelli je prošle godine predstavio snažniji TRK702 koji je stigao i na naše tržište.

Nije reč o samo snažnijem agregatu, već je ceo motocikl pretrpeo redizajn kako bi Benelli pokušao da TRK702 preuzme štafetu od TRK502 modelu i da ostane najprodavaniji motocikl.

Benelli TRK702
Benelli TRK702 Foto: Benelli

Snažniji agregat veće radne zapremine

Glavna i najveća novina na novom TRK702 modelu jeste novi agregat. Dvocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat i dalje je glavna konfiguracija, ali je radna zapremina povećana na 698 cm3. Povećanje radne zapremine prati i veća snaga koja sada iznosi solidnih 70 KS (51,5 kW) na 8.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 70 Nm na 6.000 O/Min.

Prema ovim podacima vidimo da se Benelli trudio da TRK702 ima što veći obrtni moment na nižim obrtajima kako bi isporuka snage bila što linearnija. Raspored paljenja je na 180 stepeni kruga radilice. Napajanje gorivom se obavlja preko direktnog ubrizgavanja i tela gasa prečnika 41 mm.

Foto: Benelli

Šestostepeni menjač sada je uparen sa proklizavajućim kvačilom, a uz to je dizajnirano da poluga kvačila zahteva manji pritisak, takozvana “assist” funkcija koju je Benelli za ovu priliku nazvao “torque converter”.

Ako imate A2 vozačku kategoriju, ne treba da budete razočarani, jer će TRK702 dolaziti i u verziji sa snagom limitiranom na 35 kW.

Masivna prednja viljuška, dobre kočnice i niže sedište

Kada uživo gledate novi TRK702 prva stvar koja upada u oči je masivna obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od čak 50 mm i hodom od 140 mm. Zadnji amortizer ima hod od 45 mm i podešavanje predopterećenja opruge i povrata, dok hod zadnjeg točka iznosi 154 mm.

Poput TRK502 modela, Benelli je i za TRK702 upotrebio cevastu šasiju sa čeličnim pločama. Ukoliko je raspored mase i balans ostao manje – više isti, znamo da će TRK702 biti stabilan motocikl.

Masa motocikla je bila nešto što je zamerano TRK502 modelu, a dobra vest je da je masa sada gotovo identična i iznosi 232 kg. Ako uzmemo u obzir da je snaga znatno veća, kao i da TRK702 poseduje rezervoar zapremine 20 litara, dolazimo do prihvatljivog odnosa mase i snage.

Druga stvar koja će vam skrenuti u pažnju su masivne, četvoroklipne, radijalno postavljene kočione čeljusti i diskovi prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jednoklipna čeljust i disk prečnika 260 mm.

Foto: Benelli

Budući da postoji i TRK702X verzija, ona će se razlikovati upravo po drugačijim kočnicama i žbičanim točkovima različitog prečnika, kao i više postavljenim sedištem. TRK702X će posedovati aksijalno postavljene čeljusti i prednji točak prečnika 19″ kao i Pirelli Scorpion SRT gume.

Dimenzije točkova na TRK702 su 120/70 – ZR17 M/C 58W za prednji i 160/60 – ZR17 M/C 69W za zadnji točak i dolaze sa livenom felnom i Pirelli Angel GT gumama.

Benelli TRK702X
Benelli TRK702X Foto: Benelli

Dobra vest za niže vozače je podatak da je sedište postavljeno na 790 mm od tla, tako da i niži vozači mogu bez problema da nogama dosegnu podlogu.

Moderniji TRK

Unapređenja nisu samo na mehaničkom nivou, već i na polju elektronike. Instrument tabla je za novi TRK702 potpuno digitalizovana u vidu potpuno kolorizovanog TFT ekrana dijagonale 5″. Suvišno je nabrajati da instrument tabla prikazuje sve informacije, počev od brzine kretanja, broja obrtaja, odabranog stepena prenosa, itd.

Takođe, instrument tabla nudi mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom, kao i prikaz navigacije preko Carbit aplikacije.

Za vožnju u noćnim uslovima kao i vidljivost preko dana zaužena je svetlosna grupa koja je kompletno izvedena u LED tehnologiji.

Foto: Benelli

Od dodatne opreme biće moguće ugraditi grejače ručica i grejače sedišta, a sada u standarnoj opremi dolaze štitnici ruku.

Unapređeno sve što je traženo

Kada se sagleda kompletna specifikacija, Benelli je na TRK702 unapredio sve ono što su vozači tražili, pre svega snažniji agregat koji će sigurno doprineti još veće komforu u vožnji.

Ohrabrujuće je i to što cena nije previše porasla. Benelli TRK702 dolazi po ceni od 7.690 EUR, dok će TRK702X koštati 7.990 EUR. Garancija iznosi 2 godine na neograničenu kilometražu.

Ukoliko vas zanima više detalja o TRK702 i TRK702X modelu, možete posetiti Burnout salon na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 95A u Beogradu ili možete posetiti njihov veb sajt.

Za utiske povodom novog Benelli TRK702 i 702X modela možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.