NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha MT-03 - Pravi momački motocikl

Yamaha MT-03 – Pravi momački motocikl

-

Motocikli niže radne zapremine u poslednje vreme dobijaju na popularnosti. U poslednja dva meseca testirano je nekoliko motocikala radne zapremine od 300 – 450 cm3. Yamaha MT-03 je bio jedan od tih motocikala sa kojim smo prošli oko 700 km mešovite vožnje.

Grad, auto put, regionalni put, dan, noć, kiša, toplo. Otprilike smo sve zaokružili tokom testa i Yamaha MT-03 uvek je bila na visini zadatka. Samo jedna stvar mogla bi joj se staviti kao zamerka, ali ovaj “maleni” motocikl pruža ogromnu dozu zabave i praktičnosti.

Potiče iz velike MT familije koju čini gama počev od MT-125, preko pomenutog MT-03, zatim MT-07, MT-09 do prejakog MT-10. Yamaha MT-03 zamišljena je kao prelazni motocikl za popunjavanje jaza između MT-125 koji se vozi sa A1 vozačkom kategorijom i MT-07 koji ide na punu A kategoriju (doduše, može i sa A2 vozačkom za verziju sa 35 kW).

Baš zbog tog što je takoreći motocikl na prelazu između MT-125 i MT-07, Yamaha je morala da se potrudi da napravi zanimljiv i praktičan motocikl kako kupci ne bi odmah prešli na MT-07. Ono što mogu da posvedočim je da su uspeli u tome, a do kraja teksta ćete shvatiti i zašto je to tako.

Yamaha MT-03
Foto: BJBikers

Savršen agregat

Iako poseduje radnu zapreminu od “samo” 321 cm3, MT-03 pokreće dvocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat koji je pravi dragulj. Prva stvar koja me je iznenadila je snaga i obrtni moment koji su linearni od niskih pa sve do visokih obrtaja.

Očekivao sam da će agregat raditi “siromašno” na niskim obrtajima zbog EURO5 emisionog standarda, ali je Yamaha zaista odradila dobar posao. Iz pomenuta 321 cm3 izvučeno je 41,4 KS (30,9 kW) na 10.750 O/Min i maksimalni obrtni moment od 29,6 Nm na 9.000 O/Min. Druga stvar koja je odlično odrađena je šestostepeni menjač koji je precizan i “mek” pri šaltanju.

Kada se agregat razvrti u više obrtaje, pruža zvuk i osećaj kao da je reč o četvorocilindrašu, a ne malenom dvocilindrašu.

Pored toga što odlično ide, Yamaha MT-03 je pažljiva sa potrošnjom goriva. U zavisnosti od toga kako ga vozite MT-03 troši od 3,5 – 4,5 litre goriva na 100 km. Ako uzmete u obzir da je zapremina rezervoara 14 litara, dolazite do autonomije od preko 300 km.

Maksimalna brzina nije za potceniti i ovaj maleni, ogoljeni projektil bez problema hvata na satu neočekivanih 175 km/h.

Lagan, okretan, brz kroz krivine

Čuvena “deltabox” šasija nosi agregat i Yamaha je uspela da prenese ono po čemu su najprepoznatljiviji – upravljivost. Ogibljenje nije ništa posebno, već se radi o osnovnoj KYB obrnutoj prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 37 mm i zadnjim amortizerom koji ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge. Međutim, ciklistika motocikla i ogibljenje, zajedno sa šasijom i položajm vozača odlično su pogođeni.

MT-03 u krivine ulazi napadački i bez zadrške, kroz krivine prolazi savršeno, a zahvaljujući živahnom agregatu izlazak iz krivina je zabavan. Njegova okretnost i međuosovinsko rastojanje od svega 1.380 mm omogućavaju i odlčne manevarske sposobnosti prilikom vožnje kroz grad.

Položaj sedenja je uspravan, upravljač je širok, a nogostupi postavljaju noge u prav položaj tako da možete da se vozite i na duže izlete bez zamaranja. Sedište je široko, malo tvrđe, ali nije neudobno. Naravno, na zaštitu od vetra ne možete računati jer je reč o naked motociklu, ali Yamaha nudi vizir kao dodatnu opremu i taj vizir vas može donekle zaštiti od vetra.

Rezervoar je proširen u gornjem delu kako bi pružio uporište za kolena prilikom kočenja i prolaženju kroz krivine i vidi se da je rađen sa ciljem, a ne samo radi estetike. Sedište je postavljeno na 780 mm, a iako je sedište niže postavljeno, MT-03 mogu da voze i viši vozači.

Jedina stvar oko koje Yamaha nije briljira sa MT-03 su kočnice. Iako poseduje jedan disk prečnika 298 mm napred, zastarela aksijalno postavljena dvoklipna čeljust ne grize dovoljno jako. Sa 80 km/h – 0 km/h zaustavni put nije loš i iznosi 27 metara, ali kada je reč o kočenju sa 100 km/h – 0 km/h situacija se drastično menja i zaustavni put iznosi 37,4 metara.

Još jedna od prednosti je masa motocikla koja sa svim tečnostima iznosi svega 168 kg, te se sa MT-03 zaista lako družiti i igrati.

Kada na red dođe zamena guma, trošak neće biti velik, jer su gume u dimenzijama 110/70-17 napred i 140/70-17 pozadi. U svim situacijama su gume držale odlično i fabrički su montirane Dunlop Sportmax GPR300F.

Yamaha MT-03
Foto: BJBikers

Agresivan dizajn, jednostavna tehnologija

Od tehnologije i elektronike, na MT-03 neće pronaći puno toga. Monohromatska instrument tabla je jednostavna, pregledna u svim uslovima i sa sasvim dovoljno osnovnih informacija. Povezivanja sa pametnim telefonom nema. ABS je sve što ima od elektronskih pomagala i to je dovoljno.

LED svetla pružaju dobru vidljivost i farovi prate dizajn i stil ostalih modela iz MT serije. Nekom se sviđaju, nekom ne, ali dobro obavljaju svoj posao.

Foto: BJBikers

Sam dizajn je jedan od onih koji je podelio mišljenja. Izgled Yamahe MT-03 ili volite ili ne volite. Oštre crte “alien” dizajn, minimum oklopa. Realnost je da kad sednete i provozate ga, ostanete oduševljeni snagom i upravljivošću koju ovaj mališa nudi. Od svih konkurentnih motocikala u klasi ima najmanju radnu zapreminu, što mu dodatno daje na vrednosti kada se pogledaju performanse.

Yamaha MT-03 za 2023. godinu trenutno košta 6.390 EUR i za taj novac se dobija jedan pouzdan motocikl. Firma Yamaha Barel koja nam je i ustupila MT-03 na test vas poziva da dođete u neki od njihovih salona u Beogradu ili Nišu i probate MT-03 ili neki drugi testni motocikl koji vas zanima.

Njihovu detaljnu ponudu motocikala možete videti i na njihovom sajtu.

Ukoliko posedujete MT-03 i želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.