NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Estoril - Vodeći u šampionatu pružili fantastične trke

WSBK Estoril – Vodeći u šampionatu pružili fantastične trke

-

Znali smo da bi WSBK trkački vikend na Estorilu mogao da bude dobar, ali niko se nije nadao ovako bliskim trkama. Pitanje pobednika se bukvalno odlučivalo u poslednjim metrima staze. Toprak, Bautista i Rej su pokazali da su klasa za sebe i da će ova sezona biti još uzbudljivija nego prošla.

Na kvalifikacijama su Rej i Toprak imali gotovo identična vremena, ali je ovog puta pol pozicija otišla u ruke Reje, a Toprak je morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je Bautista osvojio treće startno mesto.

Posle prva tri treninga, ostali smo bez tri vozača koja su zbog povreda morala da odustanu od trkačkog vikenda. Jedan od njih je Van der Mark koji ove sezone nema sreće sa povredama. Van der Mark je na treningu pao i zadobio je prelom butne kosti. Brzo je operisan i sada mu predstoji oporavak.

WSBK Estoril
Van der Mark ponovo povređen Foto: BMW Motorrad Press

Garet Gerlof je na prvom treningu postavio najbrže vreme i baš kada se činilo da će se Gerlof vratiti u formu, dogodio se pad u 13. krivni. Pri tom padu je zadobio povredu kolena zbog koje je morao da propusti trkački vikend.

Krivina 13 je bila sudbonosna i za Filip Otela koji je pao i zaradio frakturu desne ključne kosti. Na njegovo mesto je uskočio Ćavi Fore koji se odlično pokazao tokom trkačkog vikenda.

Toprak i Bautista u duelu do ciljne linije

Prva trka je vožena po nestabilnom vremenu sa po par kapljica kiše koje su stalno držale vozače napetim. To ipak nije sprečilo Topraka, Reju i Bautistu da pruže fantastičnu borbu. U uvodnim krugovima su Rej i Razgatlioglu vodili tesnu bitku, dok je na trećoj poziciji bio Lokateli. Bautisti je trebalo nešto više vremena da uđe u ritam i počne sa sustizanjem vodećih vozača.

Dok su na nekih 6-7 krugova pre kraja trke Rej i Toprak počeli da se bore, Bautista je strpljivo skidao zaostatak, da bi im se na 6 kruga pre kraja trke priključio u borbi za prvu poziciju.

Suvišno je opisivati broj razmena pozicija, jer bi za to trebalo ispisati čitav roman. Nakon što je Bautista prestigao Reja za drugu poziciju, Rej je izgubio ritam i ostali su samo Bautsita i Toprak da se obračunaju za prvu poziciju.

Obračun se dogodio bukvalno u poslednjim metrima staze. Toprak je izašao prvi na startno ciljni pravac, ali mu je prednji točak otišao u vazduh zbog čega je izgubio malo na ubrzanju. To je iskoristio Bautista koji se odlično ispucao iz zadnje krivine i prestigao je Topraka u poslednjim metrima staze.

WSBK Estoril

Toprak kiksnuo u poslednjem krugu i prepustio pobedu

U nedelju se kiša prosula na Estorilu. Do početka superpol trke se formirala suva linija na idealnoj putanji. To je značilo da će se vozači kockati sa izborom guma. Vodeća trojica nisu imala dileme – slikovi i trkanje može da počne!

Ovog puta su Rej i Toprak sami vodili bitku za prvo mesto. Ponovo smo gledali bliske duele i kontakte. Toprak je u poslednja dva kruga imao solidnu prednost i taman kada se činilo da će pobediti dogodilo se nezamislivo.

Topraku je proklizao prednji kraj i samo je čudom (i umećem!) uspeo da se spasi pada. To spašavanje ga je koštalo pobede, jer ga je Rej obišao. Toprak je pokušao da pretekne Reja, ali je bilo bezuspešno i Toprak je još jednom morao da se zadovolji drugom pozicijom, a Rej je slavio pobedu.

WSBK Estoril
Toprak izgubio pobedu u poslednjem krugu Foto: Kawasaki

Rej prošao kroz Bautistu

Na drugoj trci je kiša ponovo počela da preti vozačima. Sitne kapi su tokom cele trke padale na vizire kaciga, ali se Rej, Toprak i Bautista nisu puno obazirali na to. Ponovo smo gledali trku tokom koje se dogodilo da zaboravimo da dišemo i ponovo se pitanje pobednika odlučivalo u poslednjem krugu.

Posle ko zna koliko preticanja i razmena pozicija Toprak je prvi počeo da popušta na 8 krugova pre kraja. To jest, nije Toprak počeo da popušta, već je zadnja guma dala svoje najbolje i zato je morao da se zadovolji trećom pozicijom.

Bautista i Rej su nastavili sa preticanjima i nijedan nije hteo da popusti. U poslednjem krugu je Rej napravio prostor kroz krivinu podigavši Bautistu. Tim manevrom je Rej usportio Bautistu koji nije uspeo da uzvrati udarac i morao je da istakne belu zastavu, a Rej je ciljem prošao na prvoj poziciji.

WSBK Estoril
Rej prošao kroz Bautistu Foto: Kawasaki

Agerter bez konkurencije

U supersport šampionatu se izgleda više ne pita ko će biti pobednik, već ko će završiti na drugoj i trećoj poziciji. Dominik Agerter je još jednom pokazao da je trenutno vozač bez premca u supersport šampionatu.

Na obe trke je pažljivo čekao svoj momenat da prestigne vozače i pobegne u pobedu. Na obe trke je Baldasari bio taj za kojeg se pomislilo da bi mogao da zaustavi Agertera, ali uvek mu je pred kraj nedostajao fantastičan ritam koji Agerter ima.

Bulega na Ducati-ju pokazuje da Panigale V2 može da se nosi sa ostalim motociklima, čak i kad mu je maksimalna otvorenost gasa smanjena na 70%.

WSBK Estoril
U supersportu uvek napeto i uvek Agerter pobedi Foto: Yamaha Racing

Trenutno stanje u WSBK šampionatu je sledeće: Bautista vodi sa 17 bodova prednosti u odnosu na Reja, a Toprak zaostaje 52 boda za Bautistom.

U supersport šampionatu Agerter ima solidnu prednost od 44 bodova više od Baldasarija, a treće mesto u šampionatu drži Bulega na Ducati-ju sa 73 boda zaostatka.

WSBK šampionat posle trke na stazi Estoril ide na pauzu od 3 nedelje. Mizano će biti nova destinacija za WSBK vozače, a taj trkački vikend zakazan je za 10 – 12 jun.

Prošle godine je upravo na Mizanu Toprak počeo sa pobedničkim nizom. Da li će Mizano i ove godine biti prekretnica?

Za utiske sa trkačkog vikenda na Estorilu, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati WSBK trkačkog vikenda na stazi Estoril:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Estoril
WSBK Estoril Foto/Source: wsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Estoril Foto/Source: wsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Estoril Foto/Source: wsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Estoril Foto/Source: wsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

WSBK Estoril Foto/Source: wsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.