NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoBMW R1300GS - Kraj jedne i početak nove ere za GS

BMW R1300GS – Kraj jedne i početak nove ere za GS

-

GS serija svojim segmentom suvereno vlada već takoreći decenijama. Tokom svog postojanja, radna zapremina se menjala, ali je izgled sa prepoznatljivim farom ostajao manje – više isti. Sada je tome došao kraj, jer je BMW predstavio novi, radikalno drugačiji R1300GS koji je odmah podelio publiku na one koji su oduševljeni, one koji su razočarani i na one koji su za sad neutralni.

Prošlo je 43 godine od kako je prvi R80G/S izašao iz BMW fabrike i napravio prekretnicu u svojoj istoriji. Zatim se kao sledeća prekretnica može smatrati generacija R1150GS-a koji je iz fabrike izašao 1999. godine. Treće veliko poglavlje u istoriji GS serije verovatno će pripasti R1300GS seriji koja je sasvim drugačija od svojih prethodnika i hrabro ulazi u novu eru BMW fabrike.

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Bokser agregat sa obrtnim momentom poput lokomotive

Ljubitelji bokser agregata, ne brinite: dvocilindrični bokser agregat i dalje ostaje zaštitni znak GS serije, ali sa drastičnim izmenama. Agregata je u potpunosti redizajniran u cilju postizanja veće kompaktnosti. Menjač se sada nalazi ispod agregata, što sa sobom povlači i potpuno drugačiji izlaz za kardan. Smeštanje menjača ispod, umesto iza agregata smanjilo je dužinu kardana i donelo uštede u težini. Sam agregat je lakši za 3,9 kg, dok je kompletan prenos lakši za velikih 6,9 kg. U principu je BMW najveću uštedu u težini napravio na samom agregatu i prenosu.

Do povcećanje radne zapremine došlo se povećanje prečnika klipa na 106,5 mm (R1250GS je imao prečnik klipa od 102,5 mm) dok je hod klipa na R1300GS smanjen na 73 mm (R1250GS ima hod klipa od 76 mm). Smanjenje hoda klipa povuklo je sa sobom i drugačiji dizajn radilice.

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Druga veća promena u dizajnu agregata je povećanje radne zapremine koja sada iznosi ravno 1.300 cm3. Osim što ima do sada najveću radnu zapreminu, BMW može da se pohvali da je napravio najjači GS do sad, jer mu maksimalna snaga iznosi 145 KS (107 kW) na 7.750 O/Min. Iako je i sama snaga impresivna jer se nalazi na ne tako visokim obrtajima, ono što je još impresivnije je obrtni moment od čak 149 Nm na 6.500 O/Min, a crveno polje obrtomera nalazi se na 9.000 O/Min. Do sada su sve GS serije lepo povlačile, ali 149 Nm je sada velik obrtni moment kojim se retko koji motocikl može pohvaliti.

BMW tvrdi da R1300GS već od 3.600 O/Min nudi više od 130 Nm.

Povećanje radne zapremine, odnoso prečnika klipa povuklo je sa sobom i povećanje kompresionog prostora, a samim tim i prečnik ventila. Usisni ventili imaju prečnik od 44 mm (ranije 40 mm), a izduvni ventili 35,6 mm (ranije 34 mm). Primetno je i znatno povećanje kompresionog odnosa na 13,3:1 (ranije 12,5:1) što znači da R1300GS neće toliko trpeti goriva sa niskom oktanskom vrednosti.

Redizajnirana šasija i ogibljenje

“Još jedna od stvari koju smo hteli da postginemo na novom R1300GS-u je da zaustavimo trend da motocikli postaju sve veći i veći – u stvari, postigli smo obrnuto. Naš tim uspeo je da napravi drastično smanjenje mase i dimenzija.” – Izjavio je vođa projekta

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Šasija je napravljena iz dva dela. Glavni i noseći deo agregata napravljen je od čelika, dok je pod ram aluminijumski. Prema rečima inženjera nova šasija ima veću krutost. Primetno je da je novi pod ram uži i kompaktniji u odnosu na prethodnu generaciju. U kombinaciji sa kompatknijim agregatom dobila se bolja centralizacija mase koja bi trebalo da pruži napredak u voznim karakteristikama.

Opšte je poznato da GS serija već poslednjih 30 godina koristi telelever sistem ogibljenja koji takoreći nema direktnu vezu sa upravljačem, već se služi sistemom opruga. Pozitivna stvar ovog tipa prednjeg ogibljenja je da ponire na kočenju, što je jedna od nuspojava koja smanjuje performanse kočenja. Zato je GS serija uvek bila poznata po dobrim karakteristikama na kočenju. Međutim negativna strana toga što nije direktna veza između ogibljenja i upravljača je kašnjenje u povratno osećaju od prednjeg točka do upravljača i samim tim do vozača.

BMW se na R1300GS potrudio da unapredi povratni osećaj te je redizajnirao prednje ogibljenje koje sad nosi oznaku telelever EVO. Kačenje za štapove prednje viljuške ima veću krutost, a kačenje upravljača je dizajnirano tako da smanji “kašnjenje” pri upravljanju. Glatka i neometan rad telever sistema unapređen je i zahvaljujući drugačije dizajniranim ležajevima koji još više smanjuju trenje.

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Zadnje ogibljenje je takođe dobilo redizajn i ono sad nosi naziv EVO paralever na kojem je povećana krutost i dužina kako bi se pružila veća stabilnost i prianjanje zadnjeg kraja.

Za kočenje napred su zadužene radijalno postavljene monoblok četvoroklipne kočione čeljusti i dva diska prečnika 310 mm. Pozadi se nalazi dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 285 mm.

Kočioni sistem radi u sprezi sa BMW Motorrad Full Integral ABS Pro sistemom. Kada se stisne poluga prednje kočnice, sistem automatski vrši i kočenje zadnjom kočnicom i obrnuto: kada pritisnete zadnju kočnicu u određenoj meri se prenosi i sila na prednju kočnicu.

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Geometrija samog motocikla je prilagođena da prati promene na šasiji i ogibljenju, a da pri tome položaj vozača i dalje ostane u udobnom i komotnom položaju. Da li su uspeli u tome, možemo da saznamo samo ako budemo imali priliku da testiramo novi R1300GS.

Postoje tri verzije točkova sa kojim R1300GS može doći: liveni aluminijumski, žbičani i lagani žbičani koji donose uštedu u masi od 1,9 kg.

Od servisnih informaciji valja spomenuti i zapreminu rezervoara od 19 litara, a deklarisana potrošnja iznosi 4,8 litara što omogućava autonomiju od nešto preko 370 km.

Sve ove promene donele su ukupno smanjenje od 12 kg, što R1300GS dovodi na 237 kg sa svim tečnostima.

BMW R1300GS
Foto: BMW Motorrad

Mnoštvo elektronike

Kao što verovatno i pretpostavljate BMW je na R1300GS ugradio sve što vam pada na pamet od elektronike. Osim pomenutog ABS sistema, postoji i Dynamic Brake Control (DBC) koja se brine da ne dođe do neprijatnih situacija ukoliko slučajno dodirnete gas dok kočite. Postoje četiri režima vožnje: Road, Rain, Enduro i ECO. MSR sistem brine da se ne dobije previše obrtnog momenta pri puštanju gasa, što se najčešće može dogoditi na off road terenima ili pri vožnji u kičnim uslovima. Hill Start control sistem je takođe deo standardne opreme i omogućava lakše kretanje na uzbrdicama bez potrebe za držanjem kočnica, jer sistem sam aktivira kočnicu i popušta je pri kretanju.

Od takozvanih sistema za pomoći vozaču, R1300GS poseduje aktivni tempomat koji putem radara motri na saobraćaj ispred vas i na osnovu drugih vozila ispred usporava motocikl. Ukoliko se pak previše približite vozilu ispred, postoji i Front Collision Warning (FCW) koje će vas upozoriti da ste preblizu vozila ispred i samostalno će usporiti motocikl delujući na kočnicu. Za bezbedniju promenu saobraćajne trake postoji Lane Change Warning (SWW) koje obaveštava ukoliko ima vozila u mrtvom uglu.

Kontrola proklizavanja se naravno podrazumeva, a postoji i niz elektronskih dodataka koji se doplaćuju, poput elektronski podesivog ogibljenja, adaptivno podešavanje visine motocikla, adaptivna svetla, itd.

Foto: BMW Motorrad

Da vas ne bunim puno, standardni deo paketa sa kojim R1300GS dolazi klot je:
Grejači ručica
Keyless sistem
MSR
RDC
Hill start control sistem
Tempomat
Litijumski akumulator
Štitnici ruku sa integreisanim pokazivačima pravca

TFT instrument tabla je potpuno kolorizovana i bespotrebno je nabrajati šta sve od informacije prikazuje, jer je spisak prilično dugačak. LED svetlosna grupa zadužena je za osvetljavanje puta.

Foto: BMW Motorrad

Kontroverzan dizajn

BMW se odlučio da osim funkcionalnih promena izvrši i velike promene u izgledu motocikla. Tako smo dobili novi R1300GS koji izgledom nije ni nalik na prethodne generacije. Legendarni prednji far je nestao i zamenjen je farom u matriks stilu, kako ga je sam BMW nazvao. Kompletna silueta motocikla je uža i generalno ceo motocikl izgleda kao da je znatno manje radne zapremine.

Upravo je taj izgled podelio moto publiku, pa čak i verne ljubitelje GS serije. Imao sam priliku da vidim novi R1300GS uživo i mogu vam reći da je uživo lepši nego na fotografijama, iako je lepota u oku posmatrača.

Za sad još nije poznata tačna cena za BMW R1300GS, ali su već sad velika interesovanja za njega. Biće dostupne tri verzije: Triple Black, GS Trophy i Option 719 Tramuntana kao i standardna GS verzija.

Za utiske i komentare povodom novog R1300GS možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.