January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaBrembo ispunio obećanje - Kočione pločice koje minimalno zagađuju okolinu

Brembo ispunio obećanje – Kočione pločice koje minimalno zagađuju okolinu

-

Brembo je pre godinu dana obećao da će uvesti tehnologiju proizvodnje koja će obezbediti da će kočione pločice biti napravljene od materijala koji manje zagađuju životnu sredinu. Poslednji podaci koje su objavili govore u prilog tome da su uspeli u svojoj nameri i da proizvode ekološki čistije komponente.

Mislim da nema potrebe naglašavati da je Brembo trenutno najzastupljeniji i verovatno najbolji proizvođač kočionih sistema na svetu, bar što se moto industrije tiče. Budući da imaju masovnu proizvodnju kočionih pločica, diskova, kočionih pumpi i svih ostalih komponenti koje se tiču kočionih sistema, to sa sobom vuče potrošnju ogromne količine materijala i energije za proizvodnju.

Suočeni sa sve većim pritiscima oko zaštite životne sredine i smanjenja zagađenje, Brembo je smanjio emisiju CO2 za 29% u poređenju sa 2019. godinom, a za 53% je povećao snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora od 2019. godini, a za 43% u poslednjih godinu dana. Druga faza smanjene zagađenja uključuje i izbacivanje metana iz proizvodnih procesa što prema procenama treba da smanji proizvodnju CO2 za 176 tona godišnje.


Predlažemo da pročitate:
>> Kočione pločice – sve što je potrebno da znate


Dalje, što se tiče proizvodnje kočionih pločica i diskova, Brembo je u velikoj meri izbacio materijale poput bakra i nikla. Azbest je materijal koji je izuzetno štetan po ljudski organizam, naročito prašina od azbesta koja je opasna pri udisanju. Brembo je izbacio i azbest.

Da li će se to odraziti na performance kočionih pločica i diskova?

Brembo navodi da izbacivanje pomenutih materijala neće uticati na performanse kočionog sistema i da je čak zaustavna sila povećana, a izdržljivost pločica kao i otpornost na temperaturu nisu ugroženi.

I u narednim godinama Brembo ima za cilj da u većoj meri pređe na obnovljive izvore energije za potrebe proizvodnje, kao i za dodatnu upotrebu materijala koji ne zagađuju okolinu.

Brembo ispunio obećanje - Kočione pločice koje minimalno zagađuju okolinu
Foto: Brembo

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.