NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO NK-C22 - Pozitivno drugačiji od konkurencije

CFMOTO NK-C22 – Pozitivno drugačiji od konkurencije

-

Na EICMA sajmu motocikala u Milanu imali smo prilike da se divimo impresivnom dizajnu NK-C22 konceptu CFMOTO motocikla. Radi se o ozbiljnom naked motociklu za koji deluje da je uložen velik trud i koji jedva čekamo da vidimo u serijskoj proizvodnji.

CFMOTO se već par godina unazad uspešno probija u segmentu motociklizma. Njihovom brzom napretku doprinela je i bliska saradnja sa KTM-om. KTM će od ove godine 790 Adventure model u potpunosti proizvoditi u CFMOTO fabrici, što samo govori koliko su ozbiljni u svojoj saradnji. U rodnoj im Kini CFMOTO važi za premium proizvođača.

Prethodni pasus nisam pisao kao hvalospev CFMOTO fabrike, već samo da vam skrenem pažnju da je reč o ozbiljnom poduhvatu. Svu tehnologiju i iskustvo koje su pokupili u prethodnih par godina pretočili su u prošlogodišnje 800MT Sport i Touring modele koje pokreće agregat iz KTM 790 game i imaju bogate pakete opreme. Budući da ovaj tekst nije posvećen tim modelima i da smo radili test tih motocikala, predlažem da pročitate test modela CFMOTO 800MT Sport i CFMOTO 800MT Touring.

Identičan agregat CFMOTO je očigledno namenio i motociklu kojem danas posvećujem tekst. Ozbiljan naked motocikl sa dizajnom koji štrči od celokupne konkurencije. Pomalo bezobrazno za reći, ali dizajn ovogo koncepta može da stane rame uz rame sa MV Agusta Brutale 800 i Ducati Monster SP modelima.

CFMOTO NK-C22
Foto: BJBikers

Živahan agregat sportskog duha

Agregat koji će pokretati NK-C22 koncept veerovatno neće odstupati od onog koji pokreće 800MT Sport i Touring modele, to jest biće dvocilindrični redni, radne zapremine od 799 cm3 sa snagom od 95 KS na 9.000 O/Min i obrtnim momentom od 77 Nm na 6.750 O/Min. Moguće je da će se nešto u isporuci snage menjati, kako bi se agregat prilagodio karakteru motocikla.

Sve u svemu, radi se o sposobnom i dobrom agregatu preuzetog iz KTM 790 game.

Ono što čini razliku kako u dizajnu tako verovatno malo i u performansama je izduvni sistem koji potpisuje SC Project. Izudvni sistem ide u konfiguraciji 2-1-2 preko katalizatora, pretpostavljam kako bi se zadovoljio EURO5 emisioni standard.

Pretpostavka je i da će NK-C22 imati proklizavajuće i “assist” kvačilo, kao i kvik šifter koji će funkcionisati naviše i naniže.

CFMOTO NK-C22
Foto: BJBikers

Odlično ogibljenje i kočnice

Prednja obrnuta viljuška će prema svemu sudeći biti potpuno podesiva. Iznenađenje dolazi na zadnjem kraju na kom se nalazi jednoručna zadnja viljuška koja gledano sa desne strane (sa koje se pruža i izduvni sistem) izgleda predobro. Postoji šansa da će u proizvodnoj verziji jednoručna zadnja viljuška nestati jer je preskupa za proizvodnju i nezgodna za kasnije održavanje.

Od komponenti koje treba pohvaliti su i radijalno postavljene, četvoroklipne kočione čeljusti i radijalna kočiona pumpa. CFMOTO od samog početka ima saradnju sa španskim proizvođačem kočnica J.Juan koji je od nedavno u vlasništvu Brembo-a. Budući da su se J.Juan kočnice u prošlosti pokazale više nego odlično, nema greške u izboru kočionog sistema za NK-C22.

Preko kočionih diskova prečnika između 310 – 320 mm nalaze se štitnici po uzoru na one koji se koriste na trkama u MotoGP i WSBK šampionata. Ti štitnici bi takođe mogli nestati u serijskoj proizvodnji.

CFMOTO NK-C22
Foto: BJBikers

Predstavljeni koncept bio je obuven u Pirelli Supercorsa gume sa crvenom šarom koja je dodatno doprinela estetskom doživljaju.

Položaj upravljača i fuzastera deluje kao da osim sportsko – napadačke pozicije može da nudi i položaj za normalno sedenje. Uopšteno, celokupan dizajn motocikla deluje napadački i sportski.

Jedan od lepših dizajna u poslednje vreme

O dizajnu valja napisati par reči, budući da je CFMOTO NK-C22 bez preterivanja bio jedna od zvezda ovogodišnjeg EICMA sajma. Oštre, ali lepo uklopljene crte, lepo uklopljene boje, agresivan i skladan prednji kraj i što je najbitnije – dizajn koji odstupa od onog što koknurencija danas nudi. NK-C22 je svoj, deluje da dizajn nije “prepisan” i nije rađen po uzoru na ostale naked motocikle koji svi liče jedan na drugi.

Ukratko – CFMOTO NK-C22 je pravo osveženje koje jedva čekamo da vidimo kako će izgledati u finalnom obliku u serijskoj proizvodnji. Proizvodni primerci bi trebalo da budu spremni već krajem 2023. godine, što znači da će na tržišta širom sveta stići najkasnije 2024. godine.

Za utiske o NK-C22 konceptu možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.