NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Indonezija - Bautista pokorio WSBK šampionat!

WSBK Indonezija – Bautista pokorio WSBK šampionat!

-

Indonezija i staza Mandalika bile su domaćin pretposlednje runde WSBK šampionata u kojoj smo dobili šampione u WSBK i SSP kategoriji. Isto tako, u supersport šampionatu MV Agusta je došla do svoje prve pobede sa F3 800 modelom, ali trkački vikend nije bio jednostavan za vozače.

Posle dosta kritika koje je posle MotoGP trke staza dobila zbog lošeg asfalta, organizatori su neposredno pred trku presvukli stazu novim asfaltom. To je zakomplikovalo stvari vozačima i timovima, jer je novi asfalt još uvek bio prljav i abrazivan.

Naime, kada se staza presvuče novim asfaltom, potrebno je da se stazom vozi određeno vreme kako bi pružila svoje najbolje. Novi asfalt ne pruža odmah maksimalno prijanjanje i ume da bude grub prema gumama. Sve su to iskusili superbaj i supersport vozači, a Pirelli je zato morao da donese tvrđe komponente guma sposobne da izdrže trkačku distancu.

Budući da vreme u Indoneziji zna da bude kišno, jedinu olakšavajuću okolnost vozači su imali baš što se tiče vremena – celog trkačkog vikenda preovlađivalo je suvo, ali veoma toplo vreme.

Od prvih treninga Toprak i Bautista su razmenjivali brza vremena. Takođe, svakim krugom je staza postajala bolja, ali je tokom celog vikenda idealna putanja bila svega 60 – 70 cm, a izvan toga je staza bila klizava. Uslovi su bili slični onim kao kada se staza suši nakon kiše.

Prvi ceh platio je Iker Lekuona koji je na treningu doživeo “highside” pad. Posle ukazane lekarske pomoć i pregleda na stazi upućen je u obližnju bolnicu na snimanje gde je utvrđeno da ima frakture pršljena. Srećom, frakture ne traže operaciju i nisu teške povrede u pitanju te je Lekuona pušten na kućno lečenje.

Na kvalifikacija pol poziciju je osvojio Toprak, ispred Reje i Lokatelija, dok je Bautista startovao tek sa 5. pozicije.

WSBK Indonezija
Toprak osvojio pol poziciju Foto: Yamaha Racing, WSBK Indonezija

Toprakova bezrezervna vožnja

Da bi ostao u borbi za titulu, Toprak je ispred sebe imao samo jedan cilj – pobeda. Toprak i Lokateli odlično su startovali trku i Yamahin dvojac je poveo jubilarnu 900. WSBK trku. Prošlo je 2-3 kruga dok su Rea i Bautista uspeli da prestignu Lokateliju. Već pomenuti loši uslovi i klizava staza bili su izazov za preticanje, jer je svako preticanje značilo silazak sa idealne, čiste putanje.

Topraku je odlično legao dobar start i pošto je imao čistu stazu ispred sebe mogao je da se fokusira samo na odličan ritam koji je pružao. Već sredinom trke bilo je jasno da ga Rea i Bautista neće stići i njih dvocija su počeli da se pretiču i bore za drugu poziciju.

Bautista je uspeo da prestigne Reu i da ga ostavi daleko iza sebe i polako se dao u poteru za Toprakom. Činilo se da Bautista neće imati šanse da zapreti Topraku, a onda je Yamahin as napravio malu grešku ispravivši sedmu krivinu. Srećom, bez posledica se vratio na prvo mesto, ali mu je Bautista bio znatno bliži.

Nakon te greške, Toprak je opet spustio glavu i nametnuo jak ritam. Bautista nije imao odgovor na to i morao je da se zadovolji drugom pozicijom, a Topraku je pripala čast da pobedi na 900. WSBK trci i upiše se u istoriju.

WSBK Indonezija
Toprak produžio nadu za odbranu titule Foto: Yamaha Racing

Budući da je Toprak pobedio na trci, to je značilo da Bautista još mora da sačeka na osvajanje titule.

Bautista van podijuma, Toprak i Rea u bliskoj borbi na sprint trci

Start sprint trke ponovo je protekao u znaku Topraka i Lokatelija, dok su na trećoj i četvrtoj poziciji vozili Rea i Basani, a Bautista je imao nešto lošiji start. Za razliku od trka normalne dužine gde Bautista odlično sačuva gume, ovde nije bilo prostora za kalkulaciju i Španac je morao da se sabere.

Rea je bio rešen da prekine niz bez pobeda i svojski se trudi ne bi li prestigao Topraka. Njih dvojica su nekoliko krugova vodili svima nama već viđene, zanimljive duele, a iza njih su svoju priliku vrebali Lokateli, Basani, Louz i Bautista.

Toprak je uspevao nekako da održi Reu iza sebe, a u poslednjim krivinama Rea je napravio malu grešku otivši šire, što je Topraku dalo taman dovoljno prostora da bez pritiska ponovo cilje prođe prvi, a Rea je trku završio na drugom mestu, ispred Lokatelija, dok je Bautista bio tek četvrti.

WSBK Indonezija
Lepa preticanja između Reje i Topraka Foto: Yamaha Racing

Basani je petom pozicijom uspeo da osigura titulu najboljeg nefabričkog vozača. Mladi Basani je ove godine u više navrata pokazao da je ozbiljan talenat i potencijal. Čak je sredinom sezone bilo većanje unutar Ducati ekipe da li da ga angažuju da zameni Rinaldija. Svaka čast Basaniju koji na nefabričkom Ducatiju često završava ispred Rinaldija, a osim toga nisu retke trke na kojim je među 5 najbržih vozača.

Topraku savršen vikend, Bautisti šampionska titula

Druga trka bila je odlučujuća za pitanje šampionske titule. Da bi imao bilo kakve šanse da je odbrani, Toprak je morao da pobedi, a Bautisti je bilo dovoljno da završi na podijumu.

Kako je kasnije u intervijuu Bautista sam priznao, neposredno pred start ga je uhvatila blaga nervoza. Kada su se reflektori ugasili i trka krenula, nervoza je nestala, a dobro trkanje je počelo!

Ponovo je Toprak imao savršen start, a Rea ga je pratio na drugoj poziciji, dok je Bautista ovog puta imao bolji start i u prvu krivinu je ušao na trećem mestu.

Uvodni krugovi su stvarno bili odlični za gledanje. Razmene pozicija prštale su između Reje i Topraka, Bautiste i Lokatelija, a blizu je ponovo bio i Basani koji nije mario što se Bautista bori za titulu.

Na 14. krugova pre kraja trke Bautista je prestigao Reu za drugu poziciju. Iako nije morao da rizikuje, Bautista je odvezao odlične krugove i jurio je Topraka za prvu poziciju. Njih dvojica su nekoliko puta razmenili najbrže krugove i rušili rekord staze vozivši na točak jedan od drugog. Na 8 krugova pre kraja Bautista je uspeo da prestigne Topraka, ali se Turčin nije dao i brzo je na kočenju uzvratio preticanje da bi se opet našao na vodećoj poziciji.

Bautisti nije bilo dovoljno i na dubokom kočenju je uspeo da se provuče pored Topraka. Ni Toprak nije želeo da odustane i ponovo su se pretekli. Kada je Toprak konačno još jedno ugledao vodeću poziciju zavrnuo je gas do kraja srušivši rekord staze na 3 kruga pre kraja.

Do kraja trke je Toprak napravio lepu prednost pobedivši i na trećoj trci na stazi Mandalika. Osim što je pobedio na sve tri trke i pružio sjajan otpor, Toprak je ujedno pobedio po 30. put za Yamahu čime je postao najuspešniji Yamahin vozač u WSBK šampionat.

Dok je Toprak slavio pobedu, Alvaro Bautista je prolazeći cilje kao drugoplasirani počeo da slavi svoju prvu WSBK titulu. Bautista je iz drugog pokušaja sa Ducatijem uspeo da dođe do šampionske titule koja mu je izmakla 2019. godine.

Za razliku od te godine, u ovoj sezoni Bautista je odvezao celu sezonu gotovo bez greške. Doživeo je pad na Manji Kuru za koji nije bio kriv, a jedini put kada je pogrešio bilo je na Doningtonu. Osim toga, Bautista je mudro vozio cele sezone uspevši da osvaja podijume čak i na stazama koje nisu ležale Ducati V4R-u.

U dosadašnjem delu sezone Bautista je pobedio na 14 trka i pored toga je zabeležio 11 drugih mesta i 3 treća od ukupno odvezene 33 trke. Pored brzine, konstantnost mu je na kraju i donela titulu WSBK šampiona.

Ducati je imao razloga da slavi jer su osvojili titulu i prekinuli niz dugačak 11 godina. Poslednju titulu za Ducati doneo je Karlos Čeka 2011 na Ducati 1198R modelu.

Kad smo kod istorijskih zanimljivosti, ovo je prva WSBK titula za Ducati na četvorocilindričnom motociklu, budući da su sve prethodne titule osvojene na V2 agregatu.

Agerter odbranio šampionsku titulu i prva pobeda za MV Agusta F3 800

Šampionska titula nije se odlučivala samo u WSBK, već i u supersport šampionatu. Doduše, u supersportu je Agerter imao daleko lakši posao. Taj posao Baldasari je učino još lakšim kada je na prvoj trci pao prepustivši Agerteru priliku da trku odvoza bez pritiska.

Da se vratimo na početak prve trke koju je sa pol pozicije startovao Tuli na MV Agusti. Na početku trke su Tuli i Karikasulo imali bliska preticanja dok su se borili za vodeću poziciju. Samo par krugova nakon početka trke Baldasari je imao nezgodan “highside” pad, srećom bez posledica, osim što je izgubio priliku za šampionsku titulu.

Sredinom trke Onču je pritisnuo Tulija za vodeću poziciju. Tuli je na 8 krugova pre kraja napravio malu gršeku koju je Onču iskoristio da pređe na vodeću poziciju, a zatim je i sam Očnu pogrešio ispravivši sedmu krivinu.

Nakon što je Tuli ponovo prestigao Ončua više se nije okretao i napravio je prednost koja mu je bila dovoljno da dođe do prve pobede na MV Agusti F3 800, ali i prve pobede u poslednje 5 godine.

Na drugom mestu završio je Onču, dok je treće mesto na podijumu zaokružio Karikasulo. Zanimljivo da je ovo jedna od retkih trka u ko zna koliko vremena unazad da na pobedničkom postolju nismo imali nijednu Yamahu.

WSBK Indonezija
Tuli i Onču u žaru borbe Foto: Kawasaki Racing

Na drugoj trci je Karikasulo poveo od starta, a Onču i Montela su vozili na drugoj i trećoj poziciji, a Baldasari ponovo nije imao sreće, jer je dotakao zadnji kraj Buleginog motocikla. Njih dvojica nisu pali, ali su potonuli u poretku i oprostili se od šansi za pobedu ili podijum.

Tuli možda nije imao najbolji start, ali je tokom trke počeo polako da prestiže jednog po jednog protivnika i da se probija do vodeće pozicije. Na 13 krugova pre kraja prestigao je Onču za vodeću poziciju. Njegova radost nije trajala dugo jer je samog Tulija ubrzo prestigao Agerter.

Ni Tuli nije očajavao već je brzo uzvratio sada već dvostrukom šampionu. Šampion je šampion i rasterećen posle potvrde titule bez pardona je ušao u duel za Tulijem. Njihovu borbu iskoristio je i Manci koji im se približio.

Tuli je napravio dve greške, prvu kada je promašio teme krivine što su Agerter i Manci iskoristili da naprave malu prednost, a zatim je napravio drugu veliku grešku kada se lansirao sa MV Aguste. Njegov pad izazvao je prekid trke. Srećom Tuliju nije bilo ništa, ali je motocikl ostao na opasnom mestu te je trka morala biti prekinuta.

Budući da je odvezeno 2/3 trke proglašen je rezultat. Agerter je pobedio isper Mancija, dok je Onču osvojio treće mesto.

Agerter (77) odbranio šampionsku titulu Foto: Yamaha Racing

Iako su titule u kategoriji vozača odlučene, sezoni još uvek nije kraj. Za manje od nedelju dana nastupa trkački vikend na stazi Filip Ajlend u Australiji. Ta trka zatvoriće sezonu. U WSBK šampionatu je ostalo još da se reši pitanje najbolje ekipe. Fabrička Ducati ekipa trenutno vodi sa 100 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu fabričku Yamaha ekipu.

Ukoliko Ducati i to osvoji imaće totalnu dominaciju kako u WSBK, tako i u MotoGP šampionatu.

Za utiske i komentare povodom proteklog WSBK trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati WSBK Indonezija trkačkog vikenda:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Indonezija
Rezultati prve WSBK Indonezija trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati sprint WSBK trke:

WSBK Indonezija
Rezultati sprint WSBK Indonezija trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK Indonezija trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve SSP trke:

WSBK Indonezija
Rezultati prve SSP trke WSBK Indonezija Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge SSP trke:

WSBK Indonezija
Rezultati prve SSP trke WSBK Indonezija Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.