NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeDainese York D-WP - Bezbedna i udobna obuća za svakodnevnu vožnju

Dainese York D-WP – Bezbedna i udobna obuća za svakodnevnu vožnju

-

Komad opreme koji je preživeo moju svakodnevnu torturu u vožnjama u protekle dve godine jesu i Dainese YORK D-WP cipele. Prilikom izbora obuće za svakodnevnu vožnju, koja uključuje različite segmente vožnje (sport, touring i poneki silazak sa asfalta) obuća koju nosim mora da ispunjava sledeće uslove: da je udobna, da pruža odličnu zaštitu u slučaju pada, da je vodootporna i da potraje što je duže moguće.

U saradnji sa firmom Plattner Motors, koja je zvanični uvoznik za Dainese pre oko 2 godine pala je odluka da uzmem YORK D-WP cipele.

Tehnikalije…

Dainese York D-WP cipele napravljene su od vodootpornih materijala koji osim sprečavanja prodiranja vode omogućavaju i “disanje” obuće kako tokom vožnje u toplim uslovima ne bi došlo do prekomernog znojanja stopala. To potvrđujem da funkcioniše i u praksi.

Na levom stopalu postoji ojačanje koje služi da se cipele ne ogrebu prilikom promena stepena prenosa. Na slikama možete videti da ni nakon dve godine nošenja i bezbroj promena stepena prenosa, nema značajnih oštećenja na tom delu obuće.

Đon je napravljen od materijala koji sprečavaju klizanje kada držite noge naslonjene na pod skutera prilikom vožnje. Sam đon je projektovan i da se ne haba brzo prilikom spuštanja nogu pri skoro potpunom zaustavljanju na semaforima ili pri parkiranju motocikla. Nisu predviđene baš za držanje stopala na asfaltu kada kočite naglo i ulazite u krivine, kao što je to na primer slučaj sa trkačkim čizmama.

Ojačanja i protektori na člankovima prolaze CE – Cat. II – EN 1363 standard u zaštiti obuće i zaista štite pri udaru stranih tela ili pri padu. Kada se lepo upetrlaju, cipele sprečavaju da se članak izvrne, što je jeste bitno u slučaju da ne daj Bože dođe do pada.

Dainese York D-WP uvek nosim u vožnji na ulici Foto: CFMOTO

Utisci nakon svakodnevnog nošenja

Dainese YORK D-WP cipele pokrivaju predeo preko skočnog zgloba. Na zadnje gornjem kraju postoji tkanina koja je vodootprona i služi da spreči prodiranje u čizmu. Moj savet vam je da proverite da li su vam pantalone dovoljno dugačke da prekrivaju gornji deo cipele kada sedite na motocilu.

Zašto vam ovo kažem. Na nekim motociklima kad sednem i savijem noge dogodilo se da mi pantalone ne prekrivaju cipele i par puta mi se po kiši voda slila niz nogavice direktno u cipelu. To nije propust do cipela, već vam samo skrećem pažnju da pantalone budu dovoljno duge.

Što se vodootornosti tiče, tu problema nema. Vozio sam dosta puta u kišnim uslovima i cipele nisu nikad propustile vodu. Pertlanje cipela je takvo da dobro stegne jezičak cipele i fiksira nogu.

Dainese York D-WP
Pokazale se dobro i u kišnim uslovima Foto: BJBikers

Prilikom nošenja u toplijim uslovima ne dolazi do znojenja, odnosno minimalno i po tom pitanju su cipele sasvim okej. Često u moto opremi idem na različite sastanke pri čemu moram dosta da šetam. Cipele u tim situacijama nisu neudobne, ali nakon više sati šetnje oseti se jedino nešto veća masa cipela i pretpostavljam da je to uzrokovano protektorima.

Sama zaštita stopala je odlična. Imao sam dve situacije u kojim sam doživeo udarac u stopalo, jednom pri lakšem padu i drugom pri udarcu tvrdog predmeta koji je odskočio od asfalta. Prilično sam ubeđen da bih doživeo prelom stopala da u drugoj situaciji nisam imao cipele.

Budući da su cipele u crnoj boji sa sivim Dainese natpisom, nisu ni previše upadljive, a ni neupadljive što je odlično ukoliko kao ja s vremena na vreme morate da skoknete na neki sastanak u moto opremi.

Kao najbolju karakteristiku Dainese YORK D-WP cipela bih izdvojio zaštitu pri udarcu, jer je jedna od dve pomenute situacije baš bila nezgodna sa jakom silom udarca. Druga odlična karakteristika koju bih izdvojio je vodootpornost. Jedina negativna strana je nešto malo veća masa obuće, tako da ukoliko šetate ceo dan u njima, ume da dođe do zamora, dok ne uđete u formu.

Foto: BJBikers

Što se izdržljivosti tiče, posle 2 godine redovnog nošenja nisu vidljivi veći tragovi oštećenja. Samo su Dainese slova malo ispucala, ali ostalo je u sasvim dobrom stanju i cenim da će moći još dugo da se nose. Jedino je primetna ogreborina od udarca koji sam zadobio pri pomenutom padu i udarcu stranog tela na putu.

Trenutno cena za Dainese YORK D-WP iznosi 24.600 RSD i možete ih pronaći u Plattner Motors radnjama koje se nalaze na adresi Vojislava Nanovića 27, Beograd (uz autoput) i Novosadski put 67, Veternik – Novi Sad.

Za utiske o Dainese YORK WP cipelama možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.