NaslovnaMoto SportDogodine bez MotoGP trke na stazi Brno

Dogodine bez MotoGP trke na stazi Brno

-

U poslednjih nekoliko godina, pre održavanja MotoGP trke na stazi Brno uvek bude napeto oko organizacije same trke, jer staza Brno uvek ima finansijskih poteškoća da ugosti MotoGP šampionat. Veliki troškovi plaćanja da se MotoGP ugosti i nenadani troškovi za stazu Brno, prourokovali su da dogodine ne bude MotoGP trke na ovoj sjajnoj stazi.

GP trke na stazi Brno održavaju se bez prestanka još od 1993. godine, a dogodine će u ovom sjajnom nizu nastati pauza od minimum godinu dana. Problem je nastao oko toga što je stazi Brno potreban novi asfalt. Tokom ovogodišnje trke, vozači su se žalili da je asfalt u izuzetno lošem stanju i da je neophodno da se staza presvuče novi slojem asfalta.

Presvlačenje asfalta koštaće stazu Brno 3,8 miliona eura. Uz to da bi održali MotoGP trku, iz uprave staze morjau da upate DORNA-i 6 miliona eura. Ovi troškovi su očigledno preveliki za stazu Brno i sam grad Brno koji pomaže u finansiranju trke. Uprava staze Brno zatražila je pomoć i od Češke vlade, kako bi pomogli da se trka održi, jer veliki broj gledala svake godine poseti ovaj gradić u Češkoj upravo zbog trke.

MotoGP Brno
Brno, raj za gledaoce Foto: Sebas Romero

Međutim, očigledno je to da sledeće godine nećemo gledati MotoGP na Brno. Brno je takođe jedna od najpovoljnijih staza za gledanje i dosta ljudi sa našeg prostora redovno posećuje MotoGP trku. Mogućnost kampovanja, relativno mala udaljenost od Srbije i pristupačne cene čine da “izlet” na Brno MotoGP trku bude finansijski prihvatljiv.

Nadamo se da će se već 2022. godine Brno vratiti u MotoGP kalendar.

Za komentare i diskusiju oko vesti iz moto sporta možete posetiti i temu na forumu koju smo posvetili moto vestima za 2021. godinu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.