August 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPDoviciozo na kraju sezone odlazi u penziju

Doviciozo na kraju sezone odlazi u penziju

-

Od favorita za osvajanje titulu i potpisivanja ugovora sa Yamahom, do vožnje na začelju i tek sporadično (da ne kažem: slučajno) osvajanje bodova. Tako bi se ukratko mogla opisati sezona za zaborav koju je Doviciozo imao ove godine. Zato uopšte i ne čudi odluka koju je Doviciozo izneo da na kraju sezone definitivno odlazi u penziju. Postavlja se pitanje: da li je Doviciozo zaboravio da vozi ili je nešto drugo uzrok loših rezultata?

Andrea Doviciozo je pre 2021. godine bio jedini vozač koji je mogao da namuči Mark Markeza i koliko – toliko mu oteža put ka osvajanjima titula. Nezaboravni su njihovi dueli jedan na jedan u kojim je Doviciozo izašao sa pozitivnim saldom.

Zatim je došao sukob sa Ducatijem i Doviciozo je prošle godine rešio da pauzira i traži dobar angažman za ovu sezonu. Taj “dobar angažman” bilo je potpisivanje ugovora sa fabričkom Yamaha ekipom, ali sa tim da je Doviciozo dobio mesto u satelitskoj ekipi, a Yamaha je dala motocikl fabričke specifikacije.

Dovijeva sezona za zaborav Foto: Yamaha Racing

Od sjaja do očaja

Već od prvih testova se dalo naslutiti da romansa između Yamahe i Dovicioza neće biti takva kakvu su je obe strane zamišljale. Doviciozo nikako nije uspeo da se “sastavi” sa motociklom i uglavnom je vozio na začelju kolone, osvajajući tek poneki bod.

Postavlja se pitanje, da li je jedan vozač šampionskog kalibra mogao za godinu dana da zaboravi da vozi?

Pre će biti da je problem do Yamahe. Andrea Doviciozo važi za jednog od trenutno najiskusnijih vozača na startnoj postavi MotoGP šampionata. U najjačoj kategoriji je vozio Yamahu, Hondu (sa kojom je osvojio prvu pobedu, davne 2009. godine na Doningtonu), zatim Ducati i sada se ponovo vratio na Yamahu.

Doviciozo na kraju sezone odlazi u penziju
Svoje najveće uspehe Doviciozo je ostvario na Ducatiju Foto: Ducati

Na svim motociklima je imao dobre do odlične rezultate. Ne sme se zaboraviti ni to da je Doviciozo 2004. godine bio šampion kategorije do 125 ccm, da je u 250 ccm zabeležio 4, a u MotoGP šampionatu 15 pobeda. U svojoj karijeri broji ukupno 103 podijuma.

Koliko je ove godine Yamaha u najmanju ruku čudan motocikl, govori i činjenica da je Dovi prošle godine na 5 trka (kada je menjao vozače) osvoji 12 bodova, a ove sezone na dosadašnjih 11 trka ima samo 10 bodova.

Kraj koji ni Dovi nije mogao da zamisli

Posle prilično uspešne karijere u svim kategorijama, cenim da Doviciozo nije ni u najgorim košmarima mogao da zamisli da će njegova poslednja sezona teći ovako kako trenutno teče. Postaje mučno i tužno gledati ga kako se muči na začelju kolone. To je i sam Doviciozo shvatio i zato je objavio da je ovo poslednja sezona u MotoGP šampionatu i da na kraju sezone odlazi u penziju.

Doviciozo na kraju sezone odlazi u penziju Foto: Yamaha Racing

Zaista je šteta što će se jedna odlična karijera završiti lošim rezultatima. Doviciozo je uvek bio vozač kojeg su svi osporavali, a on je uvek donosio rezultat.

Ukoliko želite da ostavite komentar ili da pratite diskusiju o vestima iz moto sporta, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.