NaslovnaMoto SportZvanično: Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat!

Zvanično: Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat!

-

Vest koju smo manje – više već znali u protekla dva meseca sada je i zvanično objavljena: Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat i to već na kraju ove sezone. Ovo je veliki udarac ne samo za Suzuki, već i za dva pomenuta šampionata u kojim se Suzuki uspešno takmičio decenijama unazad.

Kao grom iz vedra neba je pre par meseci odjeknula vest da Suzuki odlazi iz MotoGP šampionata. Ta vest do danas nije bila zvanično potvrđena od strane fabrike Suzuki, jer je Suzuki tražio način da izađe iz MotoGP šampionata sa što manje posledica.

Problem za Suzuki je činjenica da sa DORNA-om (organizatorom MotoGP šampionata) imaju potpisan ugovor za predstojeće sezone. Napuštanje MotoGP šampionata pre isteka ugovora sa sobom povlači određene posledice. Zato Suzuki do danas nije zvanično objavio da napušta MotoGP šampionat.

Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat
Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat Foto: Suzuki Racing

Povlačenje iz endurance šampionata

Posle 16 titula endurance šampionata, Suzuki je rešio da stavi tačku i na učešće u ovom prestižnom šampionatu. Endurance šamionat (šampionat izdržljivost) možda nije toliko popularan kao MotoGP šampionat, ali je itekako bitan za sve proizvođače. U tom šampionatu se pored brzine, dokazuje izdržljivost i pouzdanost motocikala kao i veština mehaničara.

Upravo je u tom šampionat Suzuki takođe stekao slavu tokom poslednjih nekoliko decenija. Prvu titulu je Suzuki osvojio 1983. godine, a poslednja titula je došla prošle sezone.

Ostaje nada da će Suzuki pružiti kakvu – takvu podršku Yoshimura SERT ekipi (sadašnjoj fabričkoj ekipi), jer bi zaista bilo šteta da ne gledamo Suzuki GSX-R 1000 na startnoj postavi endurance šampionata.

24 časa Le Mana
Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat Foto: Suzuki Racing

Zašto Suzuki napušta trke?

U zvaničnom saopštenju koje je Suzuki objavio, kao razlog povlačenja iz svetskih šampionata i trkališta navodi se: “Suzuki je odlučio da napusti MotoGP i EWC (Endurance) kako bi sredstva preusmerio na druge ideje radi održivosti. Moto trke su uvek bile izazovno mesto za tehnološke inovacije, uključujući održivost i razvoj ljudskih resursa. Ova odluka znači da ćemo preuzeti izazov da izgradimo novo poslovanje sa motociklima preusmeravajući tehnološke sposobnosti i ljudske resurse koje smo kultivisali kroz aktivnosti motociklističkih trka da bismo istražili druge rute za održivo društvo.”

U principu, Suzuki u poslednje vreme kuburi sa finansijama i rezanje troškova se prvo odrazilo na tračka odeljenja. U prošlosti je Suzuki napuštao MotoGP šampionat i ponovo se vraćao. Možemo samo da se nadamo da je ovo povlačenje privremenog karaktera i da će se Suzuki kroz par sezona ponovo vratiti tamo gde mu je mesto – u najjača takmičenja u motociklizmu!

Komentare i utiske o tome da se Suzuki napušta MotoGP i Endurance šampionat, možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.