NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakDa li prednja i zadnja guma moraju biti istog proizvođača?

Da li prednja i zadnja guma moraju biti istog proizvođača?

-

Kada je reč o gumama za motocikle, na tu temu uvek postoji puno nedoumica. Jedno od pitanja sa kojim se često susrećemo je i to da li prednja i zadnja guma moraju biti istog proizvođača? Odnosno, da li mogu da se stavljaju gume koje ima različite šare, npr. touring guma napred i sportska guma nazad i slično.

Odgovori na ovo pitanje u veliko meri zavise od tipa motocikala koji vozite. Gume nisu jeftina stavka na motociklima i često se dešava da se npr. potroše dve zadnje gume za životni vek jedne prednje gume. Zatim se dogodi da baš u tom trenutku ne može da se pronađe isti model gume koji ste koristili ranije i onda kreće dilema: da li staviti gumu drugog proizvođača ili istog proizvođača, ali drugi model gume?

Ne preporučuju se različite gume napred i nazad

Da ne oduglovlačimo, već da odmah pređemo na stvar. U fabrici se gume prave i testiraju da “rade” jedna sa drugom, odnosno prednja sa zadnjom. To najbrže možete shvatiti prema šarama na gumama, koje su napravljene da efikasno odvode vodu u kičnim uslovima.

Šare na prednjoj i na zadnjoj gumi su projektovane tako da rade u koheziji i da efikasno odvode gumu.

Drug stvar je da fabrika naglavaša da gume moraju ići u paru i da nije preporučljivo da se mešaju. To nije samo marketinški trik u kojem proizvođači guma pokušavaju da nas nateraju da kupujemo iste setove guma. Fabrike tu tvrdu pravdaju objašnjenjem da su gume testirane i razvijane da od samog početka do kraja pružaju isto prianjanje i karakteristike pri upravljivosti.

Da li prednja i zadnja guma moraju biti istog proizvođača?
Da li prednja i zadnja guma moraju biti istog proizvođača? Foto: Pirelli

Npr. ako stavite novu prednju gumu, a ostavite staru zadnju gumu, može se dogoditi da će vam nova prednja guma dozvoliti veći ugao obaranja kroz krivinu, koji zadnja guma neće moći da isprati.

Ukoliko se pitata kako onda na trkačkoj stazi vozači menjaju dve ili čak tri zadnje gume na jednu prednju, tu je situacija nešto drugačija. Imate jednostavne rupice na gumama koje su indikator potrošenosti. Slikovi nemaju šare i čak mogu i da rotiraju smer okretanja (desnu stranu okrenete da bude na levoj strani felne o obrnuto) i stoga nije toliki uticaj kao na putnim gumama.

Off road gume su tolerantnije na pomenute promene

Kada je reč o gumama za potpuno off road vožnju, tu je situacija nešto drugačija i promena guma različitog proizvođača i rasporeda krampona ne utiče toliko na perofrmanse kao što je to slučaj na putnim gumama.

Koje posledice mogu biti stavljanjem različitih guma?

Posledice stavljanja guma različitog tipa ili različitih proizvođača mogu biti razne. Počev od toga da u kišnim uslovima voda neće moći pravilno da se odvodi i time rizikujete da u ključnim momentima ostanete bez prianjaja. Naime, prednja guma osim što odvodi vodu kako bi sebi pružila prianjanje, takođe ima ulogu da napravi trag bez vode za zadnju gumu. Zato proizvođači i testiraju razne kombinacije šara koje će najefikasnije da odvedu vodu.

Npr. ako je proizvođač testirao i došao do podatka da prednja guma mora da odvede određenu količinu vode da bi zadnja guma imala prianjanje, onda šare zadnje gume projektuju da u skladu sa tim odvodi više ili manje vode. Projektovanje površine šara i gazećeg sloja gume je bitno da bi se obezbedilo što više prianjanja.

Možda vam sve to deluje kao velika filozofija i marketinški trik, ali verujte da proizvođači guma ulažu velika sredstva u ta istraživanja kako bi na tržište izbacili gumu koja pruža najbolje performanse.

Foto: Pirelli

Dakle, ukoliko bi bila ugrađena prednja guma koja ne odvodi dovoljno vode, moglo bi se dogoditi da zadnja guma takođe ne može da odvede svu vodu i zadnji točak bi mogao da prokliže bilo na ubrzanjima ili kočenjima.

Ugradnja nove prednje gume (istog tipa/modela) nije toliko kritična u poređenju sa ugradnjom gume drugog tipa/modela.

Zato je uvek preprouka da gume zamenite u setu i na taj način možete mirno da se vozite i uživate u svakom pređenom kilometru.

Ukoliko želite da ostavite svoj utisak ili komentar na ovu temu, to možete učiniti u temi na forumu.

Takođe, budući da smo obradili dosta tema o moto gumama, sve tekstove o gumama možete pronaći na jednom mestu, klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.