NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaDucati 999 i 999S - Dominantna Ducati lokomotiva

Ducati 999 i 999S – Dominantna Ducati lokomotiva

-

Ducati 999 imao je nezahvalan posao da popuni mesto koje su napravili 916, 996 i 998. Posle tri generacije došlo je vreme za ozbiljnije promene, kako po pitanju performansi, tako i po pitanju dizajna. Da, ovo je bila i prekretnica jer po prvi put posle dugo godina na Ducatijevom sportskom motociklu nije radio Masimo Tamburini.

To međutim nije sputalo da se 999 proglasi za najbolji dvocilindraš u V konfiguraciji ikada napravljen. Čast i velika obaveza da radi na stvaranju ovog motocikla pripala je Pjeru Treblenčeu (Pierre Terblanche). Definitivno se nije osramotio i stvorio je prelep motocikl izuzetno ubojit na stazi. Nije bilo lako tada poneti titulu najbolje V dvocilindraša, jer su se u istoj kategoriji sa Ducatijem borile i Honda VTR1000 SP1 i SP2, Suzuki TLR i Aprilia RSV1000 Mille, dakle jaka i brza konkurencija.

V agregat kao svetinja

Oko izbora konfiguracije agregata nije bilo puno rasprave. Nastavlja se tradicija razvoja dvocilindričnog V agregata. Razvodni sistem – naravno, dezmodromski, sa 4 ventila po cilindru i remenom za razvod od radilice do bregastih. Dakle, tradicionalni Ducati! Koji je cilj? Isporuka snage i salve obrtnog momenta.

Ali… Ducati je rešio da povede računa o još par stvari: motocikl je morao biti još pouzdaniji od prethodnih generacija, da sadrži esenicju Ducatija, ali da bude sasvim drugačiji.

Prilikom dizajniranja iskoristio se skoro sva raspoloživa radna zapremina dozvoljena prema tadašnjim trkačkim regulativama. Sa prečnikom i hodom klipa od 100 x 63,5 mm dobila se radna zapremina od 998 cm3. To je činilo osnovu agregata modela 999. Namerno kažemo samo modela 999, jer postoji i verzija 999S kao i 999R. O 999S ćemo pisati i u ovom tekstu, a 999R je opet priča za sebe.

Da se vratimo na osnovni 999 iz čijeg Testastreta agregata je istisnuto 124 KS (90,4 kW) na 9.500 O/min. Ono što je krasilo 999 je povlačenje iz niskih obrtaja zahvaljujući odličnom obrtnom momentu od 102 Nm na 8.000 O/min.

Ducati je 999S verziju spremio već snažniju, sa 136 KS (100 kW) na 9.750 O/min i nešto veći obrtni moment od 106 Nm na 8.000 O/min. Srećnici koji su vozili oba modela, kažu da nije veća snaga ta koja je činila razliku, već sama isporuka snage koja je na 999S modelu bila impresivna! Počev od ispucavanja iz kriviina, pa do ubrzanja na pravcima, 999S je bio pravo oružje i daleko “oštriji” od standardnog 999. Razika u snazi dolazila je zahvaljujući drugačijim bregastim osovinama i drugačijim zupčenjem istih.

Naravno, obe verzije su podrazumevalo neizostavno suvo kvačilo i šestostepeni menjač. Napajanje gorivom vršeno je preko Weber Marelli brizgaljki, sa telom gasa prečnika 54 mm. Sa Terminjoni izduvnim sistemom, 999 i 999S imali su prelep zvuk. Ducati se potrudio da agregat sam po sebi bude što je moguće tiši, jedino je suvo kvačilo bilo to koje je debelo nadglasalo zvuk agregata.

Valja dodati i da se na generaciji 2003. – 2004. godine razlikovao karter u odnosu na kasnije generacije. Odnosno 999 generacije 2003 – 2004 imale su plići karter. Kasnije generacije 2005 – 2006 dobile su dublji karter.

Šasija zaslužna za precizno upravljanje i aerodinamika na visokom nivou

Ducati je na 999 i 999S nastavio i tradiciju upotrebe cevaste šasije. Posebna pažnja posvećena je odnosu čvrstoće i uvijanja, kako bi se pogodila optimalna upravljivost, sa dobrim upijanjem neravnina kada je motocikl pod nagibom, a samim tim se vodilo računa i o smanjenu trošenja gume. Zadnja viljuška je vrlo lagana i tanka, gotovo neprimetna.

Ogibljenje se razlikovalo na modelima 999 i 999S. Osnovni, 999 posedovao je Showa, obrnutu, potpuno podesivu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm. Pozadi se takođe nalazio Showa potpuno podesiv zadnji amortizer.

999S imao je malo naprednije ogibljenje u vidu Ohlins, obrnute potpuno podesive prednje viljuške, takođe sa prečnikom štapova od 43 mm. Poput modela 999 i 999S imao je potpuno podesivi zadnji amortizer, ali Ohlinsov.

Ducati 999S 2004
Ducati 999S 2004. godište Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Jedna stvar u kojoj je 999 serija bila daleko naprednija od prethodnih generacija je aerodinamika. Ducati se izuzetno potrudio da maksimalno zaštiti vozača od udara vetra pri velikim brzinama. Ako pažljivije pogledate slike, videćete kako je 999 širi u gornjem delu oklopa. Bočni oklopi su takođe širi i imaju izbačenije usmerivače vazduha.

Zanimljivo je da je Pjer inspiraciju za dizajn 999 dobio u dizajnu lokomotive! Otud farovi poređani jedan iznad drugog.

Od ove generacije Ducati je počeo da vodi računa o položaju vozača na motociklu, odnosno o podešavanjima ergonomije. Nogostupi su imali pet pozicija za podešavanje, poluge kočnice i kvačila takođe se mogle da se podešavaju, kao i ugao upravljača i amortizera upravljača.

Kao šlaga na torti našle su se Brembo kočnice sa dva diska prečnika 320 mm napred i četvoroklipnim kočionim čeljustima. Pozadi se nalazio jedan disk prečnika 245 mm i dvoklipna kočiona čeljust. Za kočnice kažu da su bile toliko dobre i snažne da se moglo kočiti samo se jednim ili dva prsta.

Ducati 999 2005. godište Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Oba modela, 999 i 999S koristila su petokrake Y felne izrađene od lake legure na koje su bile montirane gume u dimenzijama 120/70 ZR17 napred i 190/50 ZR17 pozadi.

Kad smo kod težine, Ducati 999 sa svojih 199 kg suve težine možda nije bio jedan od najlakših Ducati sportskih motocikala, ali ga to nije sputalo da bude jedan od najuspešnijih. Rezervoar zapremine 15,5 litara bio je manje zapremine u odnosu na one koje je konkrencija nudila.

Jedan od najuspešnijih Ducati modela na trkačkoj stazi

Ducati 999 sa ponosom stoji u Ducatijevom muzeju. Tri osvojene titule, prva sa Nil Hodžsonom osvojena je odmah 2003. godine, a zatim je Džejms Tozlend isto ponovio i 2004. godine. Zatim je usledila kratka pauza od jedne sezone, a onda je legendarni Troj Bejlis odneo titulu 2006. godine.

Koliko je dobar bio 999 pokazuje i činjenica da je 2003. godine Ducati odneo sve pobede u toj sezoni u WSBK šampionatu! Zato 999 može da ponese titulu najdominantnijeg Ducatija koji nije izgubio niti jednu trku u sezoni.

Ducati 999 i 999S
Nil Hodžson 2006. godine na Ducati 999 Foto: Ducati

Ducati 999 serija proizvodila se do 2006. godine kada ga je zamenio model 1098. Za 999 se i dalje tvrdi da je bio jedan od najboljih motocikala iz tog perioda, što dokazuju i rezultati sa trkačke staze.

Pred samo predstavljanje modela 999 Ducati je izjavio: “Naš cilj je da napravimo Ducati superbajk motocikl sa zadivljujućim dizajnom i unapređenom ergonomijim. Motocikl sa jednostavnijim održavanje, manje složenim. Prvo su dizajnirani aerodinamika, mehaničke i električne komponete, šasija i ostale kopomente, a na kraju je sve upakovano u izgled.

Ducati 999 Bejlis verzje (desno) na počasnom mestu u muzeju Foto: Ducati

Očigledno je da je Ducati uspeo u svom poduhvatu i hvala im na tome, jer smo sa 999 generacijom dobili još jedan motocikl koji bi svako poželeo u svojoj garaži.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.