December 3, 2021
NaslovnaMoto GaražaZašto ne treba voziti slikove na ulici?

Zašto ne treba voziti slikove na ulici?

-

Na žalost, neretko na našim putevima možemo primetiti pojedine vozače koji voze na slikovima u saobraćaju. To ne samo da je zabranjeno zakonom, nego je i izuzetno opasno kako po vozača motocikla tako i po druge učesnike u saobraćaju. Zato ćemo u daljem tekstu objasniti zašto ne treba voziti slikove na ulici.

Hajde da krenemo od početka i da samo malo detaljnije objasnimo kako slikovi funkcionišu i koja je njihova namena.

Slik gume namenjene su isključivo upotrebi na trkačkoj stazi i za motocikle sa ogibljenjem podešenim za trkanje i vožnju do krajnjih granica. Shodno tome, nemaju šare za odvođenje vode i kamenčića. Upravo zbog toga što se koriste samo na trkačkoj stazi, slikovi imaju totalno drugačije radne karakteristike u odnosu na gume koje se koriste u saobraćaju.

Ono što je najbitnije i što će se spominjati nekoliko puta u ovom tekstu je da slik gume zahtevaju veliku temperaturu kako bi pružile potrebno prijanjanje, odnosno danas popularno rečeno, da bi pružile odgovarajući “grip”.

Zakonom su zabranjene za upotrebu na putu

Da naglasimo očiglednu činjenicu – slikovi su zabranjeni u javnom saobraćaju. Da, zabranjeni i za to je propisana novčana kazna! Prilikom pisanja zakona, u tim foteljama očigledno sede i pametni ljudi koji znaju kako stvari funkcionišu i zato su (hvala im na tome!) doneli zakon u kojem se zabranjuje upotreba slikova u javnom saobraćaju.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je najmanja dubina šare 1,6 mm. Tako da slikovi automatski ispadaju iz kategorije legalnih guma za upotrebu u javnom saobraćaju.

Slik gumama je potrebna veća radna temperatura

Prva stvar koju vozači moraju da shvate je to da je slikovima (i generalno svim gumama predviđenim za stazu) potrebna znatno veća temperatura da bi pružili odgovarajuće prijanjanje za koje su namenjene. Ako ste ikad gledali trke ili posetili bilo koji Track Day, sigurno ste uočili da vozači koji voze na slikovima, pre izlaska na stazu drže grejače preko guma. Osim toga, isti ti vozači na slikovima gledaju da što pre izađu na stazu nakon skidanja grejača kako ne bi gubili temperaturu iz guma.

Zašto ne treba voziti slikove na ulici?
Slikovima su potrebni grejači da bi održali optimalnu temperaturu Zašto ne treba voziti slikove na ulici?

Ono što još treba da znate je to da grejači greju stvaraju temperaturu od oko 90 stepeni celzijusa. Tu temperaturu vozači na stazi uspevaju da zadrže. Zamislite situaciju stani – kreni u saobraćaju ili da morate da usporite određeni vremenski period. Koliko će temperature guma zadržati?

Slik gume kraće traju i skuplje su

Ako vas prethodna dva razloga nisu odvratila od upotrebe slikova na putu, onda uzmite u obzir i finansijski deo. Slik guma ima određeni broj ciklusa grejanja i hlađenja koji može da izdrži. Posle određenog broja ciklusa grejanja, gume za stazu počnu da gube svoja svojstva. To je još jedan od razloga zašto vozači posle trke ili odveženog stinta žure u boks da montiraju grejače na gume. Na taj način ne dozvoljavaju gumama da se hlade i tako im produžavaju radni vek. Guma koja preživi više ciklusa grejanja i hlađenja vremenom dobija plavičastu boju, što je prvi indikator da se guma približava kraju svog radnog veka.

Druga stvar je opet nekako vezana za temperaturu gume i njenu dugotrajnost. Motocikli za stazu imaju znatno tvrđe podešavanje ogibljenja. Jedan od razloga leži i u tome što moraju da opterete gumu kako bi dodatno doprineli njenom zagrevanju. Zamislite da vozite tvrdo podešen motocikl na putu? Em što će vam biti izuzetno neudobno, em motocikl neće upijati neravnine u krivinama i lako možete pasti sa motocikla.

Treća stvar je sama cena guma za stazu koje su skuplje od boljih sportskih guma za ulicu.

Slikovima je mesto isključivo na trkačkoj stazi!

Ne odvode vodu i izuzetno su klizave ako dođu u kontakt sa tečnostima

Zamislite situaciju da vas na trenutak uhvati kraći letnji pljusak na putu ili da su upravo ispred vas prali put ili nešto prosuli u krivini. Da li znate šta sledi? Pad! Slikovi jednostavno nisu namenjeni da odvode vodu i pored toga što je ne odvode, pri kontaktu sa tečnostima odmah gube toplotu.

Šta pokušavate da dokažete?

Uvek me je zanimala jedna stvar: šta vozači u saobraćaju sa slikovima pokušavaju da dokažu? Koja je poenta vožnje na slikovima po gradu ili u saobraćaju? Svaka iole bolja sportska ili hypersport guma u saobraćaju daje daleko bolje karakteristike nego slik guma i samim tim je daleko bezbednija. O tome smo takođe pisali tekst, koji možete pročitati ovde.

Zato se ne trudite da izgledate opasno i brzo, već budite odgovorni prema sebi i drugima i vozite na gumama koje su predviđene vašem tipu motocikla i uslovima vožnje.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
125PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se