NaslovnaMoto GaražaDucati Multistrada 1260 Enduro dobila novi snažniji agregat

Ducati Multistrada 1260 Enduro dobila novi snažniji agregat

-

Ducati je za 2019. godinu doneo poboljšanja za Multistrada 1260 Enduro model. Multistrada 1260 Enduro deli većinu tehničkih rešenja sa Multistradom 1260 koja spada u kategoriju sport-turer motocikala dok je Enduro verzija namenjena onim korisnicima koji sa vremena na vreme vole da siđu sa asfalta na off road terene.

Multistrada 1260 Enduro naslednik je Multistrada 1200 Enduro modela koji je ujedno i prvi Ducatijev enduro motocikl. Već posle dve godine, u Ducatiju su odlučili da unaprede motocikl. Najveća promena urađena je na samom agregatu, radna zapremina agregata povećana je sa 1198 cm³  na 1262 cm³. Veća radna zapremina agregata dobila se dužim hodom klipa dok je prečnik klipova ostao nepromenjen. U agregat su ugrađene i drugačije klipnjače u odnosu na prošlu generaciju agregata.

Multistrada 1260 Enduro

Povećanje radne zapremine urađeno je da bi se dobilo više snage na niskim i srednjim obrtajima. 85% od maksimalnog obrnog momenta raspoloživo je već na 3.500 O/min. U poređenju sa prethodnim agregatom, novi agregat raspolaže sa 17% više snage na 5.500 O/min. Zahvaljujući povećanju radne zapremine, Ducati je na lakši način uspeo da zadovolji Euro 4 normu uz povećanje snage.

Srce Ducati Multistrada 1260 Enduro modela čini Ducati Testastretta DVT agregat koji isporučuje 158,3 KS pri 9.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 128 NM pri 7.500 O/min, što je prilično respektabilna snaga za jedan enduro motocikl. Što se samog održanja motocikla tiče, Ducati je propisao menjanje ulja na svakih 15.000 Km, dok se Desmo servis radi na pređenih 30.000 Km.

Ducati Enduro

Zapremina rezervoara iznosi 30 litara i sa punim rezervoarom Multistrada 1260 Enduro je u stanju da pređe 450 Km.

Velika snaga bi mogla da predstavlja problem na nekim terenima. Da bi vožnja bila što bezbednija, Multistrada 1260 Enduro poseduje brojna elektronska pomagala. Sada već neizostavni kvik šifter nudi mogućnost menjanja stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Kontrolu elektronskih sistema vrši Bosch-ova inercijalna merna jedinica (IMU) koja prati sva dešavanja motocikla u 6 osa. IMU kontroliše sisteme poput kontrole propinjanja na zadnji točak, četiri mape rada agregata, kontrolu proklizavanja, Ducati Skyhook
sistem ogibljenja (DSS), kontrolu startovanja pod nagibom i ABS.

Ducati 1260 Enduro

Multistrada 1260 Enduro poseduje četiri režima rada agregata: sport, touring, urban i enduro.

Sport režim daje vozaču na raspolaganju svih 158 KS uz minimalno mešanje kontrole proklizavanja i kontrole propinjanja na zadnji točak.

Touring režim takođe dozvoljava maksimalnu isporuku snage, ali su kontrola proklizavanja i propinjanja na zadnji točak aktivniji. Isporuka snage je mnogo uglađenija i agregat nije toliko “oštar” prilikom naglog dodavanja gasa.

Urban režim nudi maksimalnu snagu od 100 KS, a ogibljenje je podešeno za neravnine u gradu poput ležećih policajaca. Kontrola proklizavanja je uključena na dosta visokom stepenu osetljivosti.

Enduro režim rada prilagođen je da isporučuje 100 KS. U ovom režimu ABS na zadnjem točku je isključen.

Na Multistrada 1260 Enduro, Ducati Skyhook Evolution sistem ogibljenja (DSS) je unapređen. Unapređena verzija ima novu Sachs obrnutu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 48 mm. Povrat i kompresija su u potpunosti podesivi preko polu-aktivnog sistema koji je zadužen da motocikl uvek bude u balansu. U prednjoj viljušci se nalaze senzori koji mere opterećenje opruga dok se pozadi nalazi senzor koji meri dužinu hoda zadnjeg amortizera. Da bi se sve ovo odvijala uglađeno, sistem koristi i informacije sa senzora ubrzanja.

Ducati 1260

Ogibljenje se podešava i u odnosu na odabir režima rada. Osim toga, sistem pruža 3 opcije: samo vozač, sa prtljagom i sa suvozačem i prtljagom. Ukoliko niste zadovoljni sa podešavanjem, moguće je zasebno podešavati ceo sistem.

Brembo M4.32 monoblok radijalno postavljene kočnice obavljaju posao zaustavljanja. Napred su diskovi su prečnika 320 mm, a nazad se nalazi disk prečnika 265 mm. Bosch ABS sistem odgovoran je za bezbedno zaustavljanje u svim vremenskim uslovima i na svim tipovima podloge. U urban i touring režimu prilikom kočenja sistem aktivira kombinovano kočenje prednjom i zadnjom kočnicom.

Multistrada 1260 Endruo opremljena je Pirelli SCORPION™ Trail II gumama u dimenzijama 120/70 R19 napred i 170/60 R17 na zadnjem točku.

1260 Enduro

TFT ekran je pregledan čak i pri visokom intenzitetu sunčevih zraka. Kada motocikl stoji možete aktivirati ili podesiti kontrolu proklizavanja i propinjanja na zadnji točak kao i stepen osetljivosti ABS sistema pritiskom na dugmad koja se nalaze na levoj strani upravljača. Polu-aktivno ogibljenje takođe se podešava kada motocikl nije u pokretu. Odabir režima rada može se odabrati i kada je motocikl u pokretu.

Multistrada 1260 Enduro ostavlja utisak motocikla koji je sposoban da savlada sve prepreke na putu. Ostaje da se vidi kako će se pokazati na testovima, ali je zasigurno Ducati uspeo da napravi odličan Enduro motocikl namenjen dužim putovanjima.

Vaše utiske i komentare o Multistradi 1260 Enduro možete izneti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.