NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati Panigale V4 2023 - Više snage i naprednija elektronika

Ducati Panigale V4 2023 – Više snage i naprednija elektronika

-

Ducati V4 serija je na tržištu od 2019. godine. Prošle godine je pretrpeo veći redizajn, a ove godine je taj redizajn dodatno refinisan sa snažnijim agregatom, naprednijom elektronikom i još par sitnica koje bi Ducati Panigale V4 za 2023. godinu trebalo da učini još boljim motociklom.

Dok je Ducati Panigale V4R rezervisan uglavnom za trkačku stazu, V4 (bez R!) serija je više namenjena vožnji na ulici. Za one slabije upućene, razlika između V4R i V4 (i V4S) modela je u radnoj zapremini agregata. Panigale V4R ima radnu zapreminu od 998 cm3, dok V4 i V4S pokreće agregata radne zapremine 1.103 cm3.

U međuvremenu su se pravila u raznim šampionatima promenila, te je i V4 postao legalan za trkanje u nekim šampionatima.

Kako bi održali korak sa konkurencijom, ali i unapredili paket, Ducati je tu i tamo izvršio par promena na agregatu, odnosono isporuci snage, menjaču, aerodinamici i elektronici.

Ducati V4 i V4S malo snažniji, menjač drugačiji

Za sledeću godinu Ducati V4 i V4S dobiće malo snažniji agregat sa 215,5 KS kao i menjač sa drugačijim odnosima zupčanika. Prvi, drugi i šesti stepen prenosa biće nešto duži, kako bi se bolje iskoristila snaga agregata. Ove promene na snazi i menjaču važiće samo za verzije homologovane za tržište Evrope.

Ducati Panigale V4 i V4S za 2023
Ducati Panigale V4 i V4S za 2023 Foto: Ducati

Unapređena aerodinamika

Na polju aerodinamike, krilca su dobila unapređenja, sada su manja i tanja, ali i dalje pružaju isti pritisak od 37 kg na prednji točak pr brzini od 300 km/h.

Donji deo oklopa je takođe blago izmenjen kako bi omogućio bolji protok vazduha i efikasnije hlađenje. Rezervoar je takođe blago izmenjen kako bi vozač ima bolju potporu pri kočenju.

Elektronika otišla još jedan korak dalje

Isporuka snage je izmenjena zahvaljujući Ride – by – wire sistemu i mapi koja sada nudi mekši odziv na gas pri inicijalnom dodavanju gasa. Kvik Šifter, odnosno njegova brzina reagovanje je promenjena kako bi promene stepena prenosa bile uglađenije, a i da ne bi dolazilo do oštećenja menjača.

Na polju hlađenja (kojem se Ducati očigledno posvetio na novoj generaciji V4 i V4S modela) je takođe došlo do izmena, jer je strategija uključivanja ventilatora sada drugačija. Ventilator ima drugačij režim rada i trebalo bi da pruži efikasnije hlađenje.

Instrument tabla je ažurirana i dobila je nove grafike i detalje više preuzete sa WSBK motocikla koji koristi fabrička Ducati ekipa.

Ducati Panigale V4 i V4S za 2023

Tu promenama nije kraj. Kontrola motornog kočenja je evoluirala sa verzijom EBC EVO2, a i kontrola proklizavanja je ponovo reprogramirana kako bi bila još efikasnija. Ove promene na elektronici je moguće ažurirati i na ovogodišnjim verzijama Ducati Panigale V4 i V4S modelima u ovlšaćenim servisnim centrima.

Detalji o tome da li će i koliko će novi Panigale V4 i V4S biti skuplji nije još dostupna. Promene koje je Ducati izvršio su pozitivne i pokazuju da se Ducati iz godine u godinu trudi da fino usavrši ovu moćnu spravu.

Ukoliko imate iskustvo sa prethodnim V4 ili V4S modelom ili jednostavno želite da vodite diskusiju, to možete učiniti u temi na forumu, klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.