NaslovnaMoto GaražaOpremaŠtenderi za motocikle – Praktična stvar za održavanje motocikla

Štenderi za motocikle – Praktična stvar za održavanje motocikla

-

Deo opreme o kojem do sad nikad nismo ni slovo potrošili, a itekako zaslužuje da se kaže nešto više su štenderi za motocikle. Njihova upotrebna vrednost je velika, naročito kad treba da izvršite čak i rutinska održavanja na vašem motociklu.

Prošla su vremena devedesetih godina kada su i neki sportski motocikli poput Kawasaki GPZ600R-a posedovali centralni štender. Danas samo poneki putni ili adventure motocikli dolaze sa centralnim štenderom.

Nedostatak centralnog štendera znači pravu muku za vlasnike motocikala. Od najobičnijeg pranja i podmazivanja lanca, do zamene guma, sve predstavlja problem i poteškoću. Sportske motocikle i vožnju na stazi ne vredi ni spominjati, jer je nezamislivo montirati i skidati grejače bez upotrebe štendera.

Štenderi za motocikle
Štenderi za motocikle Foto: BMW Motorrad

Postoje tri tipa štendera koji postoje u prodaji, a koji se najčešće koriste: prednji, zadnji i takozvani padok štenderi.

Klasični štenderi i par saveta oko kupovine

Osnovna namena štendera je da podignu zadnji odnosno prednji točak od zemlje i da omogućavaju neometan rad na motociklu. Naravno, osnovno je da motocikl drže stabilnim, da ne dozvole da dođe do padanja motocikla.

Zadnji štender je moguće koristiti samostalno bez prednjeg, ali se ne preporučuje da se prednji štender koristi bez zadnjeg. Ukoliko podignete motocikl samo na prednjem štenderu, postoji šansa da će se upravljač i prednji kraj iskositi u stranu i da će motocikl pasti.

Dakle, prednji štender bez zadnjeg nemojte koristiti!

Prilikom kupovine štendera treba da obratite na par stvari:

  1. Da ima dovoljne visine da podigne točkove toliko da su bar par cm odignuti od zemlje.
  2. Da su dovoljno čvrsti kako se ne bi slomili ili savili pod težinom motocikla.

Širina štendera je uglavnom podesiva. Još jedna bitna stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom kupovine štendera je način na koji je štender predviđen da se zakači na motocikl. Ukoliko ima viljušku na štenderu, onda morate proveriti da li vaš motocikl ima prostor za ugradnju klizača na zadnjoj viljušci. Na gotovo svim sportskim motociklima postoje rupice sa navojem na zadnjem, donjem kraju zadnje viljuške. Te rupice služe za klizače za štendere. Kada uvrnete klizače, oni služe da ulegnu u adaptere štendera kako biste lako mogli čak i samostalno da podignete motocikl.

Ukoliko je to štender sa L profilom na kraju, onda vam ne treba klizač, već ćete štender postaviti ispod zadnje viljuške.

Adapter sa L profilom za štendere bez klizača

Prednji štender uglavnom dolazi sa tri tipa adaptera. Sva tri tipa idu ispod prednje viljuške.

Kada kupujete štendere, obratite pažnju da li imaju dovoljno prostora da osovina točkova može da izađe kada je motocikl na štenderu. Manje kvalitetni proizvođači štendera ne vode računa o ovom problemu i često se dešava da osovina prilikom vađenja malo zapinje za štender.

Ukoliko morate da kupite štender i adapter koji idu ispod zadnje viljuške, a ne na klizače, tu vodite računa da adapteri ne budu plastični. Postoji nekoliko štendera i adaptera koji su pravljeni od tvrde plastike. Iskreno bih izbegao takve adaptere iz prostog razloga što plastika vremenom propada i može doći do pucanja.

Padok štenderi

Padok štenderi su prednji štenderi koji se uglavnom koriste kod servisera ili trkača. Za razliku od klasičnih prednjih štendera koji se stavljaju ispod prednje viljuške, kod kočionih čeljusti, padok štender ima jedan usadnik koji ulazi u prostor ispod donjeg trougla. To omogućava laku demontažu prednjeg točka, ali i štapova prednje viljuške.

Štenderi za motocikle
Padok štenderi za motocikle

Specifični štenderi

Neki motocikli sa jednorukom zadnjom viljuškom koriste specifične štendere te klasični štenderi ne mogu pomoći.

Štenderi za motocikle
Štenderi za motocikle sa mono viljuškom

Dakle, ako nemate štendere, a sami održavate motocikl ili planirate da se voziti na stazi neophodno je da nabavite kvalitetne štendere.

DD Moto iz Rume u svojoj ponudi ima LV8 štendere koji spadaju među kvalitetnije na tržištu.  U ponudi ima sve, od klasičnih štendera, preko adaptera, padok štendera, kao i štendere za motocikle sa mono viljuškom.

Firmu DD Moto možete posetiti na adresi Železnička 185 u Rumi ili možete posetiti njihov webshop.

Vaša iskustva sa upotrebom ili kupovinom štendera možete komentarisati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.