December 4, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKDucati predstavio WSBK ekipu - Da li će Bautista dovršiti započeto?

Ducati predstavio WSBK ekipu – Da li će Bautista dovršiti započeto?

-

Ducati je nekada važio za neprikosnovenu silu u WSBK šampionatu. Međutim, prošla sezona bila je deseta po redu kako Ducati nije došao do titule u šampionatu u kojem je bio dominanta sila. Poslednji WSBK šampion za Ducati bio je Karlos Čeka 2011. godine kad je u polu privatnoj ekipi došao do titule. Od tada, pa do danas Ducati je možda najbliži tituli bio 2019. godine kada je Alvaro Bautista bio neuhvatljiv u prvom delu te sezone. Ove sezone Bautista se vraća u Ducati da nastavi započeto, a Ducati je i zvanično predstavio WSBK ekipu i boje sa kojim će ove godine pokušati da se vrati na prvo mesto u WSBK šampionatu.

Za ovu sezonu imamo i najviše promena po ekipama u poslednjih nekoliko godina. Reding koji je dve godine odlično vozio za Ducati, prešao je u fabričku BMW ekipu. Razlaz između Ducatija prošao je otprilike slično kao kada je Bautista odlazio iz iste ekipe. Nekoliko grubih reči Ducatija uz objašnjenje da Reding nije bio dovoljno dobar za Ducati i da nije osvojio titulu.

Istina je da je Reding bio odličan i njegov jedini problem je bio što vozi u eri dva fantastična vozača kakvi su Toprak Razgatlioglu i Džonatan Rej.

Jedini vozač koji je pre Topraka uspevao da pobeđuje Reju bio je Alvaro Bautistta koji je u 2019. godini sam sebe sputao da dođe do titule. Nekoliko padova i zatim povrede zaustavilo ga je na putu do titule.

Za ovu godinu su Ducati i Bautista rešili da ponovo zaplešu, jer je Bautista 2019. godine bio izuzetno brz na Panigale V4R motociklu.

Ducati predstavio WSBK ekipu
Ducati predstavio WSBK ekipu Foto: Ducati

Timski kolega Alvaru Bautisti biće Mihael Ruben Rinaldi koji i ove sezone ostaje u Ducatiju.

Postoji i jedan razlog tehničke prirode zbog kojeg su se u Ducatiju odlučili za Rinaldija i Bautistu, a to je visina i težina vozača. Prošle sezone je Ducati imao problem sa prikupljanjem podataka za podešavanje motocikala jer su Rinaldi i Reding bili različite visine i težine. To je sa sobom povlačilo posledicu da koriste drugačiju tehniku vožnje, da različito opterećuju gume, itd. Bautista i Rinaldi bi mogli bolje da funkcionišu kao tim u smislu podešavanja motocikla jer su skoro iste visine i težine.

Ducati je tokom testova eksperimentisao sa drugačijom zadnjom viljuškom i još nekim komponentama kako bi Panigale V4R otišao korak napred i kako bi uspeli da održe korak sa konkurencijom, naročito Kawasakijem i Yamahom.

Ducati predstavio WSBK ekipu Foto: Ducati

Bautista je u prethodnoj kampanji za Ducati skoro uspeo da osvoji titulu, tada je imao samo Reju za pravog konkurenta, a sada je tu i Toprak. Jedva čekamo prvo trku da vidimo šta Bautista i Ducati mogu da urade. U toku su testovi na Mizanu, a prvi trkački vikend održaće se od 8 – 10. aprila na stazi Aragon u Španiji.

Do tad vreme možete prekratiti u temi na forumu posvećenoj moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.