NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMoto Morini Seiemmezzo - Novi Morinijev as

Moto Morini Seiemmezzo – Novi Morinijev as

-

Moto Morini je sa X Cape 650 modelom ove godine dobro uzdrmao tržišta ne samo Evrope, već i u Srbiji i privukao je pažnju mnogih. U Moto Moriniju se ne zaustavljaju samo na jednom modelu, te je na bazi X Cape modela izašao je Seiemmezzo koji dolazi u SCR i STR varijantama.

Oživljen i podignutih iz mrtvih, Moto Morini je rešio da ponovo uđe u trku na tržištu motocikala i sa X Cape modelom im je to dobro pošlo za rukom. Da ne dužimo puno priču o X Cape modelu, budući da smo ga detaljno testirali, utiske o X Cape modelu možete pročitati ovde.

U Moto Moriniju očigledno ne žele da žive samo na krilima X Cape modela i prelaze u razvoj drugih modela motocikala. Tako je nastao Seiemmezzo model.

Radi se o naked modelu u scrambler stilu koji dolazi u STR i SCR verzijama.

Agregat iz X Cape modela

Sa agregatom sam imao prilike dobro da se upoznam tokom testa X Cape modela. Radi se o dvocilindričnom rednom agregat radne zapremine 649 cm3 sa 4 ventila po cilindru. Prečnik i hod klipova unutar agregata iznose 83×60 mm, a kompresioni odnos iznosi 11.3:1. Dakle, unutrašnje komponente nisu pod prevelikim opterećenjm unutar samog agregata. Sličnu koncepciju agregata koristi i Kawasaki u svojim dvocilindrašima identične radne zapremine.

Snaga koju istiskuje iznosi 61 KS na (44,5 kW) na 8.250 O/Min i maksimalni obrtni moment 54 Nm na 7.000 O/Min. Nisam došao do podatka da li su odnosi u menjaču identični onim koji koristi X Cape model. Ako su odnosi identični, onda je isporuka snage odlično odrađena i stiče se utisak da agregat ima više snage. Budući da maksimalna deklarisana brzina iznosi 170 km/h, rekao bih da je prenosni odnos zadržan.

Moto Morini Seiemmezzo SCR i STR
Foto: Moto Morini

Šasija, ogibljenje i dizajn lepo upakovani

Prema principu “ne diraj ono što je dobro” šasija i ogibljenje su takođe rađeni po uzoru na X Cape model. Reč je o šasiji napravljenoj u kombinaciji sa čeličnim cevima i ukombinovanim sa Kayaba podesivim ogibljenjem. Napred se nalazi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 120 mm, dok se pozadi nalazi amortizer sa hodom od 120 mm.

Brembo dvoklipne kočione čeljusti sa pancirnim kočionim crevima i dva diska prečnika 298 mm zaduženi su za kočenje napred, a pozadi se nalazi jedan disk prečnika 255 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti. Kočioni sistem je pod nadzorom Bosch 9.1 MB ABS sistema.

Zapremina rezervoara iznosi 16 litara, a masa motocikla spremnog za put iznosi oko 220 kg. Bitan podatak je da je visina sedišta postavljena na 810 mm, tako da i nešto niži vozači mogu bez problema da se smeste.

Moto Morini Seiemmezzo SCR i STR
Foto: Moto Morini

Budući da je Moto Morini Seiemmezzo SCR već stigao u Srbiju, imao sam prilike da sedim na njemu. Upravljač je postavljen uspravno i široko, pozicije nogostupa drže noge u normalno, ne napetom položaju, a sedište je široko, dugačko i deluje udobno.

Lep dizajn

Ono čime na prvi pogled Seiemmezzo SCR i STR plene je izgled. Meni se naročito dopao Seiemmezzo SCR u “Navy Green” boju. U tim grafikama podseća na dizajn starijih motocikala iz filmova iz Drugog svetskog rata.

Na takav retro dizajn uklopljena je kolorizovana instrument tabla sa potrebnim putnim informacijama.

Moto Morini Seiemmezzo SCR verzija je u scrambler stilu, dok je STR više u stili caffe racera.

Moto Morini Seiemmezzo SCR i STR
Foto: Moto Morini

Odskaču svežinom i dizajnom

Ono po čemu se Moto Morini zaista ističe od drugih i što je osveženje na tržištu je što prate neki svoj pravac u dizajnu i ne pokušavaju da kopiraju druge motocikle koji sve više liče jedan na drugi. Druga stvar je što su još uvek povoljniji u odnosu na konkurenciju. Trenutno cena za Moto Morini Seiemmmezzo SCR 7.750, dok je Seiemmezzo STR jeftiniji i njegova cena je 7.450 eura.

Trenutno je Moto Moriniju konkurencija CFMOTO CLX 700 modelima.

Ukoliko želite da ostavite utisak o bilo kojoj od dve opisane verzije, to možete učiniti u temi na forumu klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.