NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 390 Adventure 2022 - Modernizovan i spreman za lutanje

KTM 390 Adventure 2022 – Modernizovan i spreman za lutanje

-

Dok svi proizvođači povećavaju radnu zapreminu agregata u svim segmentima motociklizma, KTM ide dobro utabanim i proverenim putevima. KTM je 2019. godine predstavio 390 Adventure model za kojeg se u prvi mah nije činilo da će napraviti veliki uspeh. Međutim, KTM 390 Adventure je ubrzo postao popularan i prilično dobro se prodaje na tržištima širom sveta, a za 2022. godinu KTM je doneo još modernih unapređenja.

Već je prva generacija 390 Adventure modela imala zavidne karakteristike. U prilog mu je išlo i to što je zapravo skoro jedini Adventure u svom segmentu sa prilično velikom snagom u odnosu na radnu zapreminu. Prošle godine ga je KTM samo blago redizajnirao, a za narednu godinu ga je potpuno modernizovao ugradivši mu elektroniku koja ga čini još bezbednijim i time još primamljivijim za manje iskusne vozače.

Ekonomičan i snažan agregat

Sam agregat KTM nije dirao te će i u 2022. godini 390 Adventure pokretati jednocilindraš radne zapremine od 373 cm³ , sa 4 ventila i dve bregaste osovine. U principu ovaj agregat je sličan onom koji korist RC390 i 390 Duke.

Jedna od stvari koja prvilači mnoge kupce je snaga od 43 KS (32 kW) na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 37 Nm na 7.000 O/Min, koja u kombinaciji sa malom masom motocikla čini dobar paket.

KTM 390 Adventure 2022
Foto: @francescmonterophoto, KTM

Osim što poseduje respektabilnu snagu, KTM 390 Adventure za 2022. godinu može da se pohvali i dobrom autonomijom. Sa deklarisanom potrošnjom od 3,37 litara i rezervoarom zapremine 14,5 litara moguće je preći preko 400 km pre naredne posete benzinskoj pumpi.

U stilu velikog adventure motocikla

Čelična cevasta šasija, WP APEX potpuno podesivo ogibljenje sa prednjom viljuškom prečnika štapova od 43 mm ostali su isti kao i na prethodnoj generaciji. Hod prednje vljuške iznosi 170 mm, a zadnjeg amortizera 177 mm što ga čini pogodnim za blage off road vožnje. Žbičani točkovi od 19″ napred i 17″ pozadi su u stilu većih adventure motocikala.

Za kočenje napred zadužena je jedna radijalno postavljena četvoroklipna kočiona čeljust i disk prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 280 mm. Na kočioni sistem motri Bosch ABS sistem, ali ću o njemu napisati koju reč kasnije u delu o elektronici.

KTM 390 Adventure 2022
Foto: @francescmonterophoto, KTM

Još par podataka o dimenzijama: KTM 390 Adventure za 2022. godinu ima suvu masu od 158 kg, što znači da se sa svim tečnostima masa penje na oko 175 kg. Karter kao najniži deo motocikla postavljen je na 200 mm od tla, sedište se nalazi na 855 mm od podloge, a međuosovinsko rastojanje iznosi 1.430 mm

KTM je uspeo da sve spakuje u jednu kompaktnu celinu i 390 adventure delimično tome duguje svoj uspeh.

Nova elektronika

Najveća novina je novi elektronski paket. KTM 390 Adventure je dobio kontrolu proklizavanja, kao i ABS koji funkcioniše pod nagibom.

Da počnemo prvo od kontrole proklizavanja koja za ovu priliku nosi skraćenicu MTC (Motorcycle Traction Control) i funkcioniše kada je motocikl pod nagibom. Osetljivost kontrole proklizavanje ne može da se podešava, ali postoje Street i Off Road režimi vožnje koji imaju fabrički podešenu osetljivost. U Street režimu vožnje kontrola proklizavanja reaguje na svako proklizavanje zadnjeg točka, dok u Off Road režimu kontrola proklizavanja dopušta blaga proklizavanja zadnjeg točka.

Na sličnom principu funkcioniše i ABS koji može da se prebaci u Off Road režim. ABS u Off Road režimu dozvoljava blokiranje zadnjeg točka, a na prednjem točku je osetljivost smanjenja. Kada nije u Off Road režimu, ABS funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom i znatno je osetljiviji i ne dozvoljava blokiranje zadnjeg točka.

TFT ekran dijagonale 5″ ostao je fizički nepromenjen. Jedine promene su sada ubačene opcije za promene režima rada. LED svetlosna grupa je takođe ostala identična, kao i dizajn koji deli sa 890 Adventure R i 1290 Super Adventure modelima.

KTM 390 Adventure 2022
Foto: @francescmonterophoto, KTM

KTM je sa ubacivanjem modernije elektronike samo podigao lestvicu na viši nivo i time dodatno pobegao konkurenciji. KTM 390 Adventure je do sada bio dobro prodavan zato što je kompaktan, nije previše težak, ima solidnu snagu i omogućava kako vožnju na asfaltu tako i na nekim off road terenima. Još ako cena ne bude drastično povećana zbog dodavanja novih elektronskih pomagala 390 Adventure i u 2022. godini očekuje svetla godina.

Za utiske, komentare ili iskustva sa 390 Adventure motociklom, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.