NaslovnaMoto PutopisiGde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo…

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo…

-

Naš član Djordje Mijailovic se vraća sa novim putopisom. Prošle godine je napisao sjajan putopis (koji možete pročitati na – linku). Sada nastavlja gde je stao u formi putopisa: Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo… Uživajte!


Jeste li još tu? Izvinite što kasnim! Neće se ponoviti! Prošle godine smo radili rekapitulaciju sezone već prvog januara, a sad se malo odužilo. Jbg… Biću iskren. Nisam ni plairao da pišem, ali onda se desio niz malih ali stimulativnih okolnosti i eto me! E sad na šta će da liči, to ćemo da vidimo, jer kao i prošli put, pojma nemam kako ću da vodim ovu priču, posebno zbog toga što ovaj put pišem suvog grla (zbog anestezije – sveže ušiven i zavijen) – a to nije dobro. 

Mala napomena: Računam, ako ste već ovde, da se već poznajemo. Ako se ne poznajemo, tj. ko nije pročitao prošli putopis, odmah da ode tamo da se upoznamo ili da zatvori ovu temu! 

Sad kad smo postavili niska očekivanja od autora i visoka očekivanja od publike – možemo da počnemo!

Inače, za ovaj tekst posebno su me podstakli Pamela Anderson, Ministarstvo zdravlja, a i @severian

Pre nego što pomislite da nisam normalan zbog ovog uvoda, koliko god bili u pravu ili krivu, dužan sam malo objašnjenje. Pre dva dana, tj večeri, iz krajnje dosade (ili zavisnosti od ekrana) palim Netflix. Tražim, listam, klikćem… Naslovi koje mi nudi me navode da preipitam svoje mentalno zdravlje. Danas, algoritmi za pretragu sadržaja vas bolje poznaju od rođene majke ili supruge. Tako razočaran jer Netflix dijagnostikuje da nešto sa mojim ukusom nije u redu, malo je falilo da ugasim TV, kada niotkuda, između nekih horora i svemirskih neostvarenja, iskoči ona!

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo...

Ko nije pogledao – topla preporuka! Ima sisa u filmu. Međutim, nisu grudi i guzice to što je dalo podsticaj da vam danas pišem. Moglo bi se ovo pretvoriti u analizu ovog dokumentarca, ali nećemo ići toliko duboko u filozofiju. Ukratko rečeno, gospodjica, sad već u lepim godinama, je u dokumentarcu podelila mnogo svojih uspomena u vidu snimaka (da, i onih snimaka) i tačno se vidi da su joj ti zapisi pomogli da svoj život živi više puta kroz njih, a upravo zato meni putopisi i snimci služe. Nisam baš njenih godina, ali u moje vreme ona je stvorila svoja najvrednija dela kad je reč o zapisima svojih avantura. U mom rekapitulacionom putopusu neće biti seksa na čamcu, niti seksa bilo gde – bezbedni ste! Susret sa TV drugaricom iz detinjstva je bio korak broj jedan da se latim tastature.

Sasvim slučajno, već sutradan, tj danas, nalazim se u čekaonici kliničkog centra, sa istim onim osećajem u stomaku kao kad stojite motorom ispred nekog nesavladivog brda i spremate se za uzlet bez znanja šta će sa vama biti do gore, i čekam da me prozovu na plastičnu hirugiju. Ne ne, nije me Pamela inspirisala na plastičnu hirurgiju! Slučajnost je, Majke mi! Bilo je zakazano još od ranije.

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo...
Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo…

U čekaonici, kao što možete pretpostaviti, je bilo svakakvih slučajeva. Od onih koji su doneli mladež u čaši jer je sam otpao pre operacije, do onih koijma nije ostalo mnogo života, a opušteniji su od nas koji smo došli za sitnice. Na pripremu pred zahvat je ušlo nas sedmoro od jednom. Obučeni u čiste ali ofucane zelene mantile iz ’42. godine (piše broj 42 na mom), sedimo u liniji poslagani uza zid. Medicinske sestre dolaze, opipavaju nam masna tkiva. Jedan medicinski buraz drži krpu na glavi. Šaljivdžija, ali pomalo lud rekao bih. Pitam se gde li sam to došao, i planiram bekstvo. U tom me prekinu sasvim kulturna fina opuštajuća muzikica koju je taj šašavi brat iznenada pustio i počeo da pevuši. Opuštajućo se uz to, mozak se odlučio da ipak ne bežimo. Sedim, čekam i gledam kako moji saborci jedan po jedan izlaze ispod noža zavijeni. Imam vremena da previše razmišljam i zaključim koliko smo i Pamela, blesavi bolničar, stariji gospodin sa ogromnim melanomom i osmehom i ja zapravo slični. Imamo jednu zajedničku stvar – borba neozbiljnošću protiv ozbiljnosti života! Može li se neozbiljnije živeti od zaletanja motora u kojekakve vukoljubine bez ikakvog cilja? A biti takav, pomalo neozbiljan, nema nikakvog smisla ako to ne podelite sa drugima, pa eto, to je bio drugi momenat koji mi je “dao push” ka tastaturi!

E sad treći, odlučujući, podsticaj za ovu temu… Pomalo glupavo, bas kao i prethodna dva. Sasvim slučajno, oglasio se telefon. Stigao mail. Otvaram, i vidim @severian postavio temu sa dokazima vožnji i time me bacio u taj režim gde mi se čita i piše po forumu. Ustajem, i evo pišem.

BTW, Severianu se izvinjavam na “prozivci”. Čoveka nisam upoznao lično, ali eto, kliknuo na forum u pravom trenutku da u kombinaciji sa gore navedenim ubedi moju lenju guzicu da otvori temu.

Iju koliki uvod. U mojoj glavi ovo fore napisano je set sasvim logicnih i povezanih događaja, ali neću vam zameriti ako vam ništa nije jasno od onoga što napisah. E sad bi trebalo da se vratimo na temu, a to su motori i vožnja! Pogađate – nema asfalta, ali ima neverovatnih predela, sjajnih ljudi i prelepih iskustava. Ako vam se čita o tome, kliknite na neki lajk na ovoj poruci, čisto da vidimo koliko nas ima, pa da počnemo!

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo...

Deo 1: Kalja(e)nje Stroma

Dakle, drugi je Januar 2023. U normalnim godinama, ovo bi bio dan za sneg, a motori bi bili zavučeni duboko u garažu. Međutim, godina je bila naklonjena nama koji živimo samo kad je temperatura u plusu. Zapravo, toliko je vreme bilo dobro da pada dogovor da @maxx (u daljem tekstu Kum) dođe iz Novog Sada do Šapca pa da se malo vozamo po Ceru. Međutim, Kum ne dolazi sam. Sa sobom dovodi i gospodina čije je srednje ime “može strom!” a ono poznatije ime mu je @nafetS. Ime je dobio po tvrdnji, koju ponavlja na dnevnom nivou, da je Strom motor koji može apsolutno sve! Sad je došao to i da dokaže. 

Nalazimo se na benzinskoj u Šapcu. Dve tri reči i krećemo! Do planinarskog doma na Ceru nema mnogo dešavanja. Asfalt, krivine, lep put. Tak malo rizle na njemu da se ne može preterati u gasu. Od planinarskog doma ka Krstovma put je već “lošiji”. Tucanik i zemlja. @nafetS ustaje i tera Stroma bez greške (nije pao)  Kum ide iza i snima.

@nafetS se dobro drži, za razliku od njegove glatke gume. Tako je bilo sve dok nismo došli do samih Krstova. Ko je bio, zna da sa glavnog puta morate pod većim nagibom izrovanim putićem da odradite finalni uspon. Podloga peskovita, mekana i izrovana.

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo...

@nafetS ne odustaje. Zaleće stroma bez mnogo razmišljanja, ali prc! Zna se ko razmišlja u ekipi kad su ove stvari u pitanju – Kum! Pošto i sam ima Stroma, u deliću sekunde vrši proračune nagiba, mase, trenja, obrtaja, cene delova i lečenja i dobro poznatim potezom zaustavlja Stefana. Od tog dana ovaj snimak postaje simbol za kumove zdravorazumske zabrane koje nam često izdaje.

Tako se popesmo gore bez Stroma. Za sad. Kafica, pričica, slikanje i idemo dalje!

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo...
Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo…

U nastavku puta, Stefan cepa stroma, ne možeš ga ni stići na deonicama! Valjda ga Kum iznervirao sto mu je uspon zabranjen?

Nema prepreka! Samo gas! Međutim, posle svega izvozanog, reklo bi se da je Cer ipak malo potrosio Nafetsa što se videlo u njegovom radovanju asfaltu!

Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo…

Da bismo čoveka povratili u život, vodimo ga da obnovi energiju (u stvari vodi on nas jer zna kafane bolje u mom kraju od mene). Velika zahvalnica za Mali Balkan u Šapcu što as je primio unutra u stanu u kom smo bili. 

Ovim je prva vožnja 2023. privedena kraju, a sledeća stiže već sutradan! Za više detalja, a i za one koji vole video format, evo snimka iz tog dana

Vidimo se sutra!

Deo 2: Cerom protiv odustajanja od motora

Nastavak putopisa Gde smo ono stali? A, da, na Ceru! Pa da nastavimo… možete pročitati u temi na forumu klikom na – link.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.