NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Lusail - Ducati pobedama započeo sezonu

MotoGP Lusail – Ducati pobedama započeo sezonu

-

U Kataru nas je za vikend dočekala nova MotoGP sezona, ali i kiša. Tokom obe trke Ducati je nastavio gde je stao i na obe trke došao je do pobeda.

U Kataru i pustinji se može očekivati sve osim kiše. Upravo je kiša ta koja je u petak malo poremetila planove vozačima. Tokom popodnevnih treninga pljusak je iznenadio sve vozače i naterao organizatore da malo pretumbaju raspored i treninge.

Kiša je imala ogroman uticaj na ostatak vikenda, jer je oprala sloj guma koji su do tada naneli svi vozači. Naneta guma je uticala na više načina. Pošto su Moto3 i Moto2 kategorija prešli sa Dunlop na Pirelli pneumatike. MotoGP vozači su komentarisali da im je drugačiji osećaj, ponašanje motocikla i potrošnja guma kada voze posle Moto2 kategorije i da im treba vremena da se prilagode.

Martinov rekord staze u kvalifikacijama

Horhe Martin je tokom kvalifikacija u subotu uspeo da sruši rekord staze odvezavši odličan krug. Malo je imao i sreće što je Aleš Espargaru ponestalo krugova, pošto je Aleš izjavio da je imao još brži krug pod točkovima. Ovako, ostao je Martin na prvoj, Aleš Espargaro na drugoj, a Bastianini na trećoj startnoj poziciji.

Martin i dalje neprikosnoven na sprint trci

Sprint trka je bila zanimljiva u smislu da su vozači bili blziu jedan drugom, ali prve dve pozicije nisu bile ugrožene niti jednog momenta. Martin je dobro kontrolisao trku od samog starta i do kraja je bez puno drame došao do prve pobede u ovoj sezoni.

Bred Binder je tokom trke pokušavao da prestigne Martina, ali je na kraju morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Jedina borba bila je za treću poziciju između Aleš Espargara i Banjaje. Tokom druge polovine trke, Aleš je uspeo da sačuva gume i bio je brži kroz krivine u odnosu na Banjaju koji se mučio da održi ritam. Aleš je iskoristio svoju prednost i brzinu i domogao se treće pozicije i podijuma na sprint trci, dok je Banjaja morao da se zadovolji trećom pozicijom.

Martin i Binder u duelu za pobedu na sprint trci Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Moto3 dragulj

Otvaranje trkačkog dana u nedelji kao po običaju pripalo je Moto3 kategoriji koja nije razočarala. Rueda, Ortola, Holgado, Alonso, Fernandez, Kelso, Furusato i još par vozača činili su vodeću grupu.

Posle par krugova borbe, dva glavna favorita za pobedu, Ortola i Rueda imali su kontakt u prvoj krivini nakon čega su pali i propustili svoju šansu da završe na podijumu.

Holgado je vodio dobar deo trke, ali su ga Furusato, Alonso i Fernandez konstantno napadali ugrožavajući prvu poziciju. Dugačak pravac staze Lusail značio je da zavetrina igra ključnu ulogu, naročito u poslednjim krugovima kada su vozači davali sve od sebe da izbiju na vodeću poziciju. U poslednja tri kruga, odigrao se veliki broj preticanja. U poslednja dva kruga tri vozača iz vodeće grupe završila su trku padom. Prvo je samostalno pao Jamanaka, a krug kasnije u zajedničkom kontaktu pali su Fernandez i Perez.

U poslednjem krugu, David Alonso je sa pete pozicije izvezao više nego odličan krug. Prestigao je sve vozače ispred sebe i do startno ciljne linije uspeo je da se održi na prvoj poziciji i da dođe do pobede za sebe i CFMOTO ekipu. Holgado je vodio veći deo trke, ali je na kraju završio na drugom mestu, dok je Furusato završio na poslednjem stepeniku pobedničkog postolja iako je startovao sa 18. pozicije.

Bliska završnica na Moto3 trci Foto: Asparteam

Moto2 i štednja guma

Moto2 trka je bila prilično nepredvidiva, a sve zbog prelaska na Pirelli gume. Naime, Moto2 vozači još nisu imali prilike da odvozaju celu simulaciju trke na Pirelli guma i da na taj način odrede komponentu koja bi im najbolje odgovarala za celu trkačku distancu.

To se pokazalo kao ključnim tokom trke, jer su mnogi vozači vrlo rano ušli u probleme sa gumama. Ipak, oni koji su odabrali dobru komponentu gume, imali su odlične rezultate. Kanet je osvojio pol poziciju, ali je očajno startovao. Posle par krugova se vratio na vodeću poziciju, ali je zatim upao u probleme sa gumama i nije uspeo da se održi na prvoj poziciji.

Lopez, Gonzales i Arenas su u početku bili vodeći trojac, ali se to brzo menjalo kako je trka odmicala i kako su gume počele da se troše. Lopez i Gonzales su jedini iz inicijalno vodeće grupe koji su izabrali dobru komponentu gume i ostali su u vodećoj grupi. Bari Baltus je tokom trke imao odlična vremena i polako se približavao vodećoj dvojici. Na oko osam krugova pre kraja uspeo je da se domogne treće pozicije i dao se u poteru za vodećom dvojicom.

Baltus je prvo prestigao Gonzalesa, a zatim je dao sve od sebe da prestigne Lopeza. U poslednja dva kruga je vozio na toačk Lopeza, ali je Lopez uspevao da vozi defanzivnije i odbrani se od Baltusa. Na kraju je Baltus ostao na drugoj poziciji, a Lopez je započeo sezonu pobedom, dok je Garsija posle odlične vožnje osvojio treće mesto.

Banjaja metronomski do prve pobede u sezoni

MotoGP trku normalne dužine sa pol pozicije odlično je startovao Martin. Za razliku od sprint trke, Banjaja je takođe dobro startovao i već posle pola kruga uspeo je da prestigne i Martina. Od tog momenta, do kraja trke Banjaji niko nije uspeo da parira. Vozio je metronomske krugove sa odstupanjem od svega par desetih. Takvu konstantnost viđali smo u prošlosti samo kod Lorenca i Rosija. Zahvaljujući takvom ritmu Banjaja je došao do prve pobede u sezoni i do vođstva u generalnom poretku.

Sve oči su bile uprte i u mlađanog Akostu koji je u jednom momentu dospeo do četvrte pozicije. Akoste se dobro držao u prvih pet nekih 15-ak krugova, a zatim je ušao u probleme sa gumama, da bi na kraju trku završio na respektabilnoj devetoj poziciji.

Za drugo i treće mesto je neko vreme bilo zanimljivo. Aleš Espargaro je potonuo na startu i oprostio se od dobrog plasmana. Posle Banjaje i Binder je samo krug kasnije prestigao Martina i pozicionirao se na drugu poziciju. Martin je uzvratio pretivanjem i ta borba je trajala nekoliko krugova, dok Binder ponovo nije došao na drugu poziciju, ovog puta za stalno. Tokom trke nije uspevao da ugrozi Banjaju, vozili su na otprilike oko sekunde razmaka i do kraja trke Binder je upisao još jednu drugu poziciju i na dobar način je započeo sezonu.

Banjaja dominirao trkom Foto: Ducati

Činilo se da će pred kraj trke Mark Markez prestići Martina za treću poziciju, ali je Martin uspeo da se sastavi i sačuva treću poziciju, dok je Mark Markez ostao na četvrtom mestu.

Naredna trkački vikend očekuje nas od 22 – 24. marta na stazi Portimao u Portugalu. Katar je u prošlosti znao da donese čudne rezultate i da ne prikaže pravo stanje stvari. Povratak na tlo Evrope označava relevantniji početak sezone, tako da sa nestrpljenjem očekujemo naredan trkački vikend.

Za utiske o MotoGP trci na stazi Lusail u Kataru, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj utisak.

MotoGP Lusail - Ducati pobedama započeo sezonu
MotoGP Lusail, Katar rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com
MotoGP Lusail - Ducati pobedama započeo sezonu
MotoGP Lusail, Katar rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com
MotoGP Lusail - Ducati pobedama započeo sezonu
MotoGP Lusail, Katar rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.